80-talsnostalgi i bokform

Publicerad: Onsdag, 29 november 2023, Skribent: Petter

Nostalgin för det glada 80-talet har varit oerhört stark ett bra tag nu, vissa säger att det pågått längre än själva årtiondet. Tack vare serier som Stranger Things är det inte bara de som faktiskt var med då som vurmar för axelvaddarna och hårsprayens guldålder. Idag passar vi därför på att lyfta tre titlar för alla som känner att de behöver tillgodose sitt nostalgibehov!

Terminator: Sekundära Mål

1984 släpptes originalfilmen regisserad av James Cameron med Arnold Schwarzenegger i titelrollen. Filmen gjorde succé och 7 år senare kom uppföljaren Terminator 2: Judgement Day. Båda kan idag anses som riktiga sci-fi klassiker och har sedan dess generat ett stort antal uppföljare (av varierande kvalitet). Det många kanske inte vet är att det mellan första och andra filmen släpptes en serietidning då skriven som en uppföljare till originalet. Handlingen utspelar sig efter den första filmen, Skynets plan att döda Sarah Connor har misslyckats. Så lätt ger de sig dock inte. Nya mördarrobotar skickas därför tillbaka till 1984. Som svar på detta skickar motståndsrörelsen även tillbaka sina egna soldater för det slutgiltiga avgörandet! Boken är ett otroligt spännande tidsdokument för det som haft minsta intresse för denna klassiska filmserie.

He-Man och Universums Härskare

80-talet var årtiondet då leksakstillverkare insåg att det gick att tjäna storkovan på att skapa animerade serier för att marknadsföra sina produkter. He-Man var en av de första och mest framgångsrika av dessa. Vi är många som med värme minns de oproportionerligt muskulösa hjältarnas äventyr på planeten Eternia. De som köpte leksakerna på 80-talet kanske även minns att man fick en liten miniserie tillsammans med varje figur. Dessa serier har nu översatts till svenska och samlats i en fint inbunden bok! Vilken kulturgärning! Utöver innehåller boken också massvis med extramaterial om fenomenet som var He-Man på 80-talet.

Boken om Alga

Historien om Sveriges kanske mest kända speltillverkare. Alga har varit del av det svenska folkhemmet långt innan 80-talet, faktiskt sträcker sig företagets historia ända tillbaka till 40-talet. Med klassiska spel som Jakten på den Försvunna Diamanten, Bondespelet, Finans och Tjuv & Polis har deras spel underhållit generation efter generation. Jimmy Wilhelmsson, Orvar Säfström och Ika Johannesson har grävt djup i arkiven och har utifrån materialet de hittat satt ihop en bok fylld med unikt bildmaterial och spännande historier.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev