Locke & Key

Publicerad: Tisdag, 11 februari 2020, Skribent: Farzi

Den 7 februari har filmatiseringen av Locke & Key premiär på Netflix. Jag fick första delen i Locke & Key av en kompis med orden ”nu måste du läsa en av de bästa serierna som finns”. Jag hade bara hört talas om den tidigare men efter att ha läst den första delen Locke & Key: Welcome to Lovecraft var jag fast. Tidigare hade jag bara läst Joe Hills bok Heart-Shaped Box och kände direkt att jag hittat en ny favoritförfattare.

I Locke & Key får vi följa Tyler, Kinsey och Bode Locke och deras mamma Nina, som flyttar till sitt familjehus Keyhouse i Lovecraft, Massachusetts efter en familjetragedi. Yngste sonen Bode hittar en dörröppning som förvandlar honom till ett spöke, och efter det följer den ena obehagliga händelsen efter den andra. Vad är det som egentligen har hänt i Keyhouse? Vad är det för hemligheter deras pappa lämnat efter sig i huset och runtom ägorna tillsammans med sina vänner? Vad är det för nycklar som hittas lite överallt, vad är det för hemligheter och ondska de för med sig?

Tillsammans med Gabriel Rodríguez som gjort illustrationerna har Hill skapat en fantasyskräck-serie som fångar in läsaren och lämnar en med känslan av att man också vill hitta en massa nycklar som ger tillträde till olika världar, även om alla världar inte är av den goda sorten.

Sen 2010 har olika film och tv-bolag försökt sig på en filmatisering av Locke & Key. Det har dock slutat med pilotavsnitt och det är först nu, när det hamnade hos Netflix, som det faktiskt blev en hel produktion av det hela.

Det är alltid lite läskigt när böcker och serieromaner blir filmatiserade. Många tankar far runt i huvudet och en undrar alltid hur det ska gå. Det är inte alltid lätt att filmatisera illustrerad fantasy. Kommer det att bli bra? Efter att ha sett trailers och ”making of ”-klipp måste jag säga att jag är positivt överraskad.

Joe Hills skräckroman NOS4A2 har även den blivit en tv-serie men på Amazon Prime. I NOS4A2 får vi följa Charlie Manx som kidnappar barn från deras föräldrar. I sin Rolls-Royce Wraith tar han med sig barnen till det han kallar för Christmas Land, det Manx säger är det gladaste stället på hela jorden. Men kan man verkligen lita på honom? Manx möts av motstånd från den unga Vic McQueen som med sin motorcykel försöker stoppa Manx innan det är försent.

Läs även: Locke & Key: Heaven & Earth, tre fristående berättelser om Keyhouse i tre olika tidsepoker.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev