Pluto - Urasawas hyllade manga nu som anime

Publicerad: Måndag, 23 oktober 2023, Skribent: Petter

På torsdag kommer äntligen animeversionen av Naoki Urasawas fantastiska scifi-noir Pluto! Det vankas totalt 8 timmeslånga avsnitt och av tidiga trailers att döma ser det minst sagt lovande ut.

Pluto gavs ut i Japan för första gången mellan 2004-2009 och baseras på den klassiska mangan Astro Boy av Osamu Tezuka. Under Urasawas uppväxt var Astro Boy en av hans absoluta favoriter. När han läste om den i vuxen ålder tyckte han det saknades scener och karaktärer han ansåg sig minnas väl från sin barndom. Det var det som blev fröet till idén som i slutändan resulterade i Pluto. Där originalet berättade historien om robotpojken Astro Boys äventyr, är Pluto en hårdkokt kriminalserie. Astro Boy förekommer i serien, men står inte i fokus.     

Pluto utspelar sig i en avlägsen framtid där vi får följa robotdetektiven Geischts jakt på en hänsynslös mördare. En mördare vars offer är både robotar och människor, en sak har de dock gemensamt. Samtliga har föremål inkörda i skallen som ser ut att efterlikna horn. Fallet blir än mer förbryllande när spåren antyder att det är en robot som ligger bakom dem. Det skulle i så fall innebära att det är första gången på 8 år en robot skadat en människa. Med tiden blir ytterligare ett mönster allt tydligare: mördaren verkar rikta in sig på de 7 mest kraftfulla robotarna i världen, samt de människor som kämpar för att upprätthålla robotlagarna tänkta att ge robotar jämlika rättigheter i samhället.

Att Urasawa är en mästare på att skriva historier om seriemördare i långformat märktes redan med hans moderna klassiker Monster. I Pluto byggs spänningen snabbt och varje cliffhanger landar precis där den ska. Eftersom det är en manga som, med sina 8 volymer, är relativt kort har Urasawa inte lika stort utrymme att sväva ut i diverse sidospår, något som är ofta förekommande i många av hans tidigare serier. Här hålls i stället konstant ett högt tempo och historien är tight berättad. Det låga antalet volymer gör att Pluto passar alldeles utmärkt för den nyfikne som kanske inte läst manga innan, men är sugen att testa.

Pluto har premiär på Netflix den 26:e oktober. 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev