Golden Kamuy

Publicerad: Onsdag, 28 mars 2018, Skribent: Gabi

Guldjakt i snötäckta Hokkaido! Överlevnad i vildmarken, i bästa Jack London-stuk! Kärleksfulla skräckis och B-filmsblinkningar, med allt från kannibaler, galna björnar och seriemördare som gör kläder av sina offer. Möte med Ainu-kulturen samt historielektioner om tiden efter Rysk-japanska kriget (1904-1905) och många av veteranernas öden.

Allt detta, samt vackra naturskildringar, humor, och en spännande intrig får plats i Golden Kamuy utan att det någonsin känns trångt.

Kamuy är gudar på Ainu-språket, urfolket från norra Japan. Golden Kamuy börjar på deras hemö Hokkaido, den nordligaste av Japans större öar. Luspanke f.d. soldaten Sugimoto Saichi får höra om en stor guldskatt stulen från Ainu-folket, som ska ligga kvar någonstans på ön. Ledtrådarna dit är tatuerade på ett antal straffångar, som rymde under vägledning av den mystiske man som var hjärnan bakom dådet. Bara genom att sammanföra tatueringarna fås kartan till skatten.

Sugimoto – som under kriget fick det mycket rättförtjänta smeknamnet "den odödlige" - hör först om detta från en gammal alkis. Han tror honom inte förrän gubben försöker slå ihjäl honom då han 'vet för mycket'. En aggressiv björn lägger sig i det hela, och det hotar att gå illa för Sugimoto tills en välriktad pil hjälper honom. Den kommer från Asirpa, en Ainu-flicka och skicklig jägare, vars far var en av de mördade. Hon och Sugimoto slår sig ihop för att ta reda på guldet och sanningen, och sedan är jakten igång!

De är naturligtvis inte de enda som vill ha denna skatt- Förbittrade soldater från Sjunde Divisionen i kejserliga armén, ledda av en befälhavare med mer än en skruv lös (hela pannbenet, faktiskt; han fick granatsplitter i skallen) vill ha guldet för att hämnas den ärolösa behandling från arméledningen i Tokyo. Även en relik från den våldsamma Bakumatsu-tiden ger sig in i leken. En av ledarna i shogunatets elitstyrka Shinsengumi har i hemlighet överlevt i fängelse och vill grunda sin egen stat, där samurajväldet och svärdets makt återställs. Fångarna själva är ett blandat gäng - några vill ha guldet, andra vill leva vanliga liv och ytterliga några är fullständigt vansinniga mördare som man förstår precis varför de fick livstidsstraff. Men det de har gemensamt är att de inte vill bli flådda (!), vilket många av guldjägarna tycker är ett smidigt sätt att få tatueringen och se till att ingen annan ser den...

Den sista huvudperson är på många sätt Hokkaido, en miljö långt ifrån den vi brukar möta i japansk populärkultur. Straffångarna har spritts över provinsen, som här i början av 1900-talet är vild och ödslig, med guldgrävarstäder, pälsjägare och fiskoljeindustrier, likt de som skildras i klassiska äventyr om Alaska, Yukon och New Founland. Detaljerna är noggrant undersökta, t.ex. har Ainu-språket som förekommer granskats av vetenskaplig expertis, och Sugimoto lär sig lika mycket om att jaga nordligt vilt som läsaren.

Mangan startar snabbt, allt som sammanfattades ovan avslöjas i första delen, och sen är jakten igång! Allianser sluts, vänskap uppstår och förräderi lurar på de mest oväntade håll. Asirpa är charmig och Sugimoto växlar mellan att vara gladlynt småfånig till skoningslös i strid; de är ett jättehärligt omaka par. Jag läser gärna om deras resor och möten med alla märkliga figurer Satoru Noda kan komma på i 25 böcker till.

Dynamiken i teckningarna och de fina bakgrunderna gör att man nästan kan känna att man står där, bland Hokkaidos majestätiska berg eller mitt i en flod omgiven av rusande laxstim. En väldigt spännande, finurlig, ofta rolig och lärorik manga.

Denna manga riktar sig inte till barn, då det förekommer en del riktigt våldsamma fighter, samt även en hel del slaktande och styckande av djur. Klarar man sådana scener, kan jag inte rekommendera den varmt nog! Håll också ögonen öppna efter animen, som är på väg



Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev