Giant Spider and Me

Publicerad: Onsdag, 28 mars 2018, Skribent: Gabi

Kan jättespindlar och apokalyps vara gull-mysigt? Jajamänsen, i Kikori Morinos stillsamma berättelse "Giant Spider & Me" möter vi den mysigaste jättespindeln någonsin. Och då menar jag jätte, den är tecknad större än en hund!

Nagi bor ensam ute i skogen. Vår civilisation har gått under redan när Nagis pappa var barn, vi ser höghus som lutar i översvämmade sänkor, och bara äldre vuxna minns vår snabba, globala livsstil. Vad som hände där har vi ännu inte fått veta, men för Nagi är det stillsamma livet det enda normala. Däremot saknar hon sin far, som är ute på en lång resa sedan flera år, och det är i denna ensamhet som ett märkligt ägg dyker upp. Ur ägget kläcks en spindel (med vissa Pokemon-drag – det växer löv på den?) som trots sin storlek, och en hel del vassa tänder, är vänlig, gullig och matglad. Nagi inser snart att hon har hittat en vän och bjuder in spindeln, som hon kallar Asa, till att bli rumskompis/husdjur. De lagar mat och går igenom sina vardagsbestyr tillsammans, och det är förvånansvärt charmigt. Nagi förklarar pedagogiskt saker för Asa, som trots att hen inte kan svara, verkar reagera på saker med viss förståelse och det ska bli kul att se hur allt utvecklar sig. Är Asa ett muterat djur, något från en annan värld, ett förrymt experiment...? Eller handlar kanske saken snarare om var Nagis pappa befinner sig? Vad svaret än blir, tror jag slice of life-känslan och myset kommer vara kvar; avslappnande läsning för alla utan spindelfobi, helt enkelt.

Jag påminns en hel del om Yokohama kaidashi kikō, Yokohamas Handelsdagbok, som också handlade om en ung kvinnas vardagsliv i en post-apokalyptisk värld som inte förvandlats till ett Mad Max/Walking Dead-likt helvete på jorden. Eller för den delen animen Niea_7, där utomjordingar landat på jorden och blivit (lite irriterande) inneboende.

Om du gillade Lucas the Spider-klippen på Youtube, så kika närmare på Giant Spider & Me, den sötaste spindelpokalypsen någonsin!


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev