Solutions and Other Problems

Publicerad: Torsdag, 1 oktober 2020, Skribent: David

Allie Brosh började lägga upp små texter blandade med serierutor om hennes vardagsliv och barndom på sidan http://hyperboleandahalf.blogspot.com/ runt 2009. De var enkelt men uttrycksfullt illustrerade i Paint, och handlade ofta om olika små äventyr som satt spår i henne från barndomen. Efter ett tag började det smyga in en del inlägg om Allies kamp mot depression och psykisk ohälsa, skrivna och illustrerade så de var både underhållande, tänkvärda och upplysande. 

Sedan slutade uppdateringarna ganska plötsligt 2013, och ett tag senare släppte hon en bok med titeln Hyperbole and a Half: Unfortunate Situations and Other Things där hon samlade de flesta, men inte alla, blogginläggen, samt bidrog med några nya också. Den var rolig och den var sorglig. Det var kanske 2013 års bästa bok. 

Efter det försvann Allie Brosh från strålkastarljuset nästan helt. Fram tills nu.

Solutions and Other Problems är hennes återkomst. Det är på många sätt mer av samma. Små inblick i hennes barndom. Relationerna med grannar, familjen, husdjuren. Men också några förklaringar och beskrivningar om vad som hände de mörka åren hon försvann. Och det är hjärtskärande. 

Ambitionsnivån har höjts en del sedan de första blogginläggen. Säkert för att hon känner sig lite varmare i kläderna och vet hur hon vill teckna sitt liv nu i jämförelse med de lite stapplande stegen för elva år sedan, men också för att hon verkar vilja mer med sina texter och bilder. En redaktör kanske har suttit med och kommit med råd. Allt känns lite mer polerat och smartare strukturerat, sådär som det blir om man planerar att ge ut allt som en bok redan från första början. Samtidigt kan jag även känna att lite har gått förlorat när Allie slutat illustrera i Pant och gått över till mer avancerade ritprogram. Någon sorts lekfull naivitet i hur man kan berätta en anekdot som inte längre finns kvar. Men boken vinner ju även en del på detsamma, i och med att vi får en snyggare och mer genomtänkt slutprodukt i våra händer. Det är både en av de roligaste och sorgligaste böckerna 2020.

/David


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev