Tecknade serie-toppen

Hela Gaston äntligen samlad

Publicerad: Tisdag, 11 oktober 2022, Skribent: Linda

Nu är den äntligen här! Sista albumet i den kompletta samlingsutgåvan av den franska serien Gaston, i superfina band.

1957 dök Gaston oanmäld upp på redaktionen för tidningen Spirou. Det skulle snart visa sig att han var där för att stanna, trots kalabaliken och katastroferna som följde i hans spår. Då Gastons uppfinningar och allmänna lättja inte leder till sammandrabbningar med Nicke, så driver han direktör Gyllenhammer till vansinne varje gång denne kommer för att underteckna kontrakten. Han tecknades i fyrtio år, fram till 1997, och hann hitta på oändligt med påhitt för att driva sina kollegor till vansinne, men också hitta på lika många uppfinningar för att lösa diverse problem. 

Serien kom till lite av en slump, när Spirou hade några sidor som behövde fyllas, och dess tecknare ombads göra några rena humorstrippar. Gaston dök upp och blev snabbt så populär att han blev en av förlagets bäst säljande figurer. 

Många är vi som fascinerats av Gastons hemliga koja där denna arbetsskygge lymmel undviker arbetsuppgifterna, tillsammans med sina kompanjoner - en sur skrattmås och en katt, som är med på hans upptåg. Och just denna trio bråkstakar som tilltalar både vuxna och barn, lockar med just sin vägran att anpassa sig till det vuxna och ansvarstagande livet, och visst finns det något lockande i det? Som vuxen kan man dock även identifiera sig med de vuxna runt omkring Gaston som råkar ut för hans slöhet och godmodiga inkompetens, och det är förlösande att kunna skratta åt det. 

Cobolts nya samlingsutgåva i sex delar innehåller samtliga Gaston-serier i kronologisk ordning samt ett stort antal reklamserier och specialteckningar. Serierna presenteras här med helt ny färgläggning och textning, och i nyöversättning av Björn Wahlberg. I varje volym ingår också ett fylligt extramaterial som berättar bakgrundshistorien om Gaston och hans värld.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev