Tecknade serie-toppen

Knights of Sidonia (manga)

Publicerad: Fredag, 15 februari 2013, Skribent: Nahal Ghanbari, Betyg: 3
Av Tsutomu Nihei

Rymdepos om förtvinande mänsklighet, låst i dödskamp med monsterlika varelser som utplånat Jorden. Läsaren följer en ung pilot i hans försök att anpassa sig till samvaron efter ett liv i isolering. Rättfram och enkel stilistiskt utan krusidullar, som passar väl till ett äventyr om mer basala mänskliga beteenden.

Tusen år efter att Jorden förintats i en kamp mot Gauna, flyter mänsklighetens arvtagare omkring i rymden på jättelika skepp byggda av den gamla planetens kvarlämningar.
Tanikaze, en ung man som levt hela sitt liv underjord och vars bild av omvärlden endast baseras på rykten, faller in i bebodda områden när han letar efter mat. Vilsen och förvirrad bland kloner, hermafroditer och kroppar som utnyttjar fotosyntes, väljs han ut till att bli en folkets försvarare.

Kul att veta:
Utgiven i Japan sedan 2009 i Afternoon (med seinen/vuxna män, som målgrupp), är Knights of Sidonia nu uppe i nio volymer på originalspråket. Serien är den senaste i raden av Tsutomu Nihei, tidigare känd för framförallt Blame! och Biomega.

Omdöme:
Nihei är ny för mig, trots att jag i flera år hört gott om Blame! för dess unika berättelse och snygga upplägg. Knights of Sidonia är visserligen snygg den med, men saknar åtminstone i början en egen särprägel. Jag tycker konstant att den påminner om en svag Battlestar Galactica. Det i sig borde kanske vara lovord ändå, då jag är ett hängivet fan av BSG, och Knights of Sidonia har trots allt precis gett ut sin första översatta volym.

Trots tänkt målgrupp anser jag att KoS har potential att locka en varierad läsarkrets (dock passar den ej läsare i yngre åldrar!). Det är en actionserie ute i rymden och en klassisk hjältesaga (Nagate Tanizaka har bondlurk-som-blir-kung stämplat i pannan). För de som letar fan-service finns även en del fullständigt onödigt kvinnligt objektifierande.
Vad jag själv uppskattar är det psykologiska dramat om en ras kamp för att överleva. För samtidigt som det är krig möter vi individer med egna farhågor som inte alls kopplas till större existentiella problem. Knights of Sidonia speglar mänskligheten från grunden genom att visa svartsjuka, misstänksamhet och rädsla, precis lika enkelt som den belyser det fina med lite gott sällskap eller känslan att få släppa allt för en stund och gå på semester.
Möjligheterna är många och Knights of Sidonia kan bli riktigt bra.

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev