Caramel (manga)

Publicerad: Fredag, 8 februari 2013, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Puku Okuyama

Caramel är lite speciell yaoimanga, som passar läsare med försmak för romantiska komedier och inte är allt för känsliga vad gäller genrens fallgropar. Serien är charmigt tecknad och ganska rolig. Romantiken är knasig snarare än smäktande och figurerna i serien är, låt oss säga, en smula märkliga emellanåt. På ett bra sätt.


Iori ska flytta till Tokyo för att plugga på universitetet och oroar sig för var han ska bo. Som ansvarsfull äldsta son i en stor familj med många yngre syskon är han fenomenalt bra på hushållsarbete. När han hittar en annons som erbjuder gratis hyra mot att hyresgästen utför allt hushållsarbete tror han sig ha hittat den perfekta studentlyan, men hans nya rumskamrat visar sig vara mycket speciell. Tur att Iori är proffs på att hantera de mest kinkiga ungar!

Kul att veta
Puku Okuyama har även gjort Warning! Whispers of Love, som också finns översatt till engelska.

Omdöme
Puku Okuyama är ett namn jag lade på minnet när jag läste hennes förra serie, som var både rolig och romantisk. I jämförelse med den blev jag aningens besviken på Caramel, även om även den här serien hade sina stunder. Okuyama har talang för skruvad komedi och knasiga figurer, även om situationshumorn i Caramel är nedtonad jämfört med Warning. Hon har även en mjuk men energisk teckningsstil som passar väl till hennes berättelser.

Mycket av humorn i serien utgår från att man ser det roliga i att låta en kille få ta rollen som en typisk japansk hemmafru, vilket kanske inte känns så himla spännande för oss som bor i ett land där hemmafruar inte är särskilt vanligt numera. Jag kände dock att komedin trots allt funkade i sammanhanget, även om jag till skillnad från Okuyamas förra serie inte gapskrattade medan jag läste. Jag gillade att serien lyckades vara ganska skruvad, utan att gå helt överstyr och spåra ut likt mangan Gravitation, som serien har en del likheter med.

Caramel skulle sannolikt fått ett ännu högre betyg av mig, om det inte hade varit för en specifik scen där Ioris nya rumskamrat tar sig alldeles för mycket friheter med honom. Beroende på var läsarens gräns för sådana intriger går kommer man antagligen tycka olika bra om Caramel. Min tröskel går ganska lågt och jag tyckte att romansen i serien påverkades negativt av det.

Tycker man om Caramel måste man helt enkelt även läsa Warning! Whispers of Love, en hysteriskt rolig samling kortare yaoiserier av samma författare. Jag kan även rekommendera en av de bästa romantiska yaoikomedier som har gjorts, Bad Teacher Equation, eftersom den faktiskt finns på engelska numera. Även Gravitation rekommenderas på grund av likheterna mellan serierna. Där rekommenderar jag dock animen först och främst, eftersom mangan spårar ut rejält någonstans i mitten av serien.

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev