Girlfriends (manga)

Publicerad: Fredag, 25 januari 2013, Skribent: My Bergström, Betyg: 3
Av Milk Morinaga

Girlfriends är en manga om två tjejer som blir mer än vänner, skildrat genom ett rosenskimmer. För den som tycker om långsamt uppbyggda romanser och gillar slice-of-life är serien sannolikt perfekt. För läsare som vill ha intriger och drama kanske den däremot är lite för långsam och för slätstruken, åtminstone till en början. Oavsett vilket är serien välgjord och en av de sötaste yuriserierna som finns översatta till engelska.


Mariko är en tillbakadragen flicka utan vare sig nära vänner eller personliga intressen utöver att plugga. Det förändras när Akiko, en av de populäraste tjejerna i klassen, tar kontakt med henne och vill bli hennes vän. Snart är Mariko en del av Akikos kompisgrupp och uppmuntras att göra allt från att klippa håret till att köpa nya kläder och ta foton tillsammans. Hon trivs till sin förvåning med de andra tjejerna och gör sitt bästa för att anpassa sig till sin nya situation, men varför ville Akiko plötsligt bli kompis med just henne av alla personer? Och varför kan hon inte sluta tänka på henne, ens när de inte är tillsammans?

Kul att veta
Milk Morinaga har berättat i intervjuer att hon inspirerades av shoujoklassikern Sailor Moon att börja skriva yurimanga. Girlfriends gavs ut i Comic High, en mangaantologi som använde mantrat "shoujomanga för män", alltså flickaktiga serier som ändå hade manliga läsare som sin målgrupp.

Omdöme
Girlfriend är en fluffig och söt serie. I de första avsnitten får vi se Mariko skaffa sig en ny frisyr, lära sig att handla kläder, banta, få uppleva hur det är att vara ute och shoppa med andra tjejer och hitta sin egen stil. Allting är väldigt puttenuttigt och gulligt och lättsmält. Det är nästan kusligt hur goda vänner alla är, utan minsta uns av svartsjuka eller missunnsamhet i vänskapskretsen.

Bakom alla kjolar och purikura får vi även följa Marikos växande insikt om att hon reagerar annorlunda på vad Akiko säger och gör jämfört med hur hon reagerar på andra. Allt eftersom kommer hon till insikten att hon inte är exakt likadan som de andra tjejerna i hennes omgivning. Det är då dramat i serien äntligen kommer igång och för den läsare som har orkat ända dit finns det en berättelse med mycket hjärta att upptäcka. Det gäller dock att orka ta sig igenom de puttenuttiga och till synes oändliga kapitlen av fluff som leder dit.

Teckningsstilen i Girlfriends är lika sockersöt som själva berättelsen. Morinaga är en skicklig tecknare med en söt och mysig teckningsstil som man lika gärna hade kunnat finna i en "riktig" shoujomanga. Inslagen av fanservice är till en början få och för det mesta passande i sammanhanget. Det kommer däremot lite mer fanservice i slutet av denna första samlingsvolym.

Girlfriends lite väl långa startsträcka ligger serien i fatet, men jag tror att Milk Morinaga helt enkelt ville börja serien med att flickorna inleder sin vänskap och inte vågade skynda för snabbt fram. Serien vinner på att man helt enkelt tar den för vad den är: rosa sockervaddsfluffiga fantasier om perfekt vänskap och mestadels okomplicerad kärlek mellan två tjejer (den får dock mer realistiska inslag längre fram). Ju mindre realism man förväntar sig, desto mer kommer man att uppskatta serien. Mangafantaster som tycker om romans som byggs upp långsamt kommer tycka mycket om den här serien, för här går det inte fort fram om man säger så.

Tycker man om Girl Friends och vill läsa andra serier med yuri finns även First Love Sisters, Kashimashi, Strawberry Panic, Voiceful, Tetragammon Labyrinth, The Last Uniform, Blue samt animen Maria Watches Over Us och Revolutionary Girl Utena. Vissa av dessa kan dock vara svåra att få tag på numera.

Länkar
Intervju med Milk Morinaga
Milk Morinagas blogg (Obs! Japanska)

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev