Tecknade serie-toppen

Alice in the Country of Hearts (manga)

Publicerad: Fredag, 22 februari 2013, Skribent: My Bergström, Betyg: 1
Av QuinRose (berättelse) & Soumei Hoshino (bild)

Alice in the Country of Hearts spelar på fascinationen hos läsare världen över inför Lewis Carrolls klassiker Alice i Underlandet. I denna mangaversion är dock underlandet befolkat av undersköna ynglingar som alla tävlar om Alice kärlek. Serien är vackert tecknad, men våldsam på ett ganska nonchalant vis och den tunna intrigen förmår inte hålla samman berättelsen.

Berättelsen om den unga flickan Alice som hamnade i Underlandet känner nog de flesta till, men tänk om Alice inte hamnade där av misstag, utan lurades dit av den vita kaninen? Tänk om den vita kaninen inte var en kanin, utan en snygg kille som var kär i henne? Tänk om den galne hattmakaren och alla de andra filurerna i Underlandet också var snygga killar, som alla var kära i henne? Alice får veta att hon lurats att bli en del av ett märkligt spel, som hon måste vinna innan hon har möjlighet att återvända till sin egen värld. Men reglerna i Underlandet är svåra att förstå, vilket kan ha dödlig utgång om det vill sig illa.

Kul att veta
Alice in the Country of Hearts är baserad på ett populärt dejtingspel för tjejer som är mycket populärt i Japan. Den tecknade serien har tidigare getts ut på engelska av TokyoPop, men lades ner innan den blev komplett. Serien är ursprungligen 6 delar lång, men i Yen Press nya utgåva har man slagit ihop dessa två och två så att det sammanlagt blir tre delar.

Serien fortsätter senare i Alice in the Country of Clover, Alice in the Country of Joker och Alice in the Country of Hearts: My Fanatical Rabbit.

Omdöme
Jag försöker alltid undvika att döma en manga på grund av en svag inledning, för många av de bästa serierna jag har läst har blivit bra först en bit in. I det här fallet lyckades tyvärr inte serien förändra mitt första intryck ens efter att ha läst hela serien. Det fanns detaljer som fångade mitt intresse här och var, men de drunknade i den allmänna känslan av att serien inte hade någon egentlig intrig, utan bestod av lösryckta serier staplade på varandra.

Jag hade velat se djupare utforskande av idén om att drömvärlden är helt skapad av Alice och de stundtals obehagliga inslagen är en reflektion av hennes psyke. Att se vad som händer med "förbrukade" figurer i Underlandet är också intressant, men det tillåts inte ta den plats i berättelsen som jag skulle önska. Serien innehåller även märkligt impulsiva inslag av övervåld, främst med skjutvapen, som känns mer inlagda för chockeffekten än viktiga för handlingen. Det finns en viss fascination i att låta en vackert prålig yta dölja ett mörkt inre, tankegångar som man ofta finner i Gothic Lolita-influerad manga, men Alice in the Country of Hearts tycks inte riktigt våga gräva på djupet i denna första del.

Serien är vackert tecknad, men det är svårt att hålla isär alla figurer som introduceras i rask takt på seriens första 100 sidor. Det är som om serieskaparen inte vågar ge läsarna tid att lära känna varje figur i lugn och ro, utan hoppar från kille till kille och hoppas att läsarnas kännedom om deras förlagor i Carrolls böcker ska fylla i detaljerna. Det gör att ingen av killarna får något direkt djup i berättelsen och det känns ointressant vem av dem Alice väljer att interagera med, eftersom de är utbytbara.

Alice in the Country of Hearts är en serie som man bör ta sig an med insikten om att det är ögongodis och romantiska fantasier maskerade av en papperstunn intrig. Om man därför är intresserad av tjusiga teckningar med viss gotisk influens har serien mer att erbjuda. Det finns även antydningar om att berättelsen kanske kommer igång ordentligt i nästa del av serien.

Om man gillar Alice in the Country of Hearts och vill läsa andra serier baserad på dejtingspel kan man fortsätta med Starry Sky och La Corda D’Oro. För läsare som uppskattar gotiska serier men vill ha mer fokus på intrig rekommenderar jag istället Kaori Yukis serier Angel Sanctuary, The Cain Saga, God Child, Fairy Cube och Grand Guignol Orchestra.

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev