Clockwork Angel (manga)

Publicerad: Torsdag, 10 januari 2013, Skribent: My Bergström, Betyg: 2
Av Cassandra Clare (berättelse), HyeKyung Baek (bild)

Clockwork Angel är mangaversionen av boken med samma namn och kommer från förlaget Yen Press ambition att göra mangaversioner av populära ungdomsromaner. Den här första delen ger mersmak för böckerna den är baserad på, men som serie är den desto svagare. Rörigt och oslipat bildspråk samt generisk figurdesign tynger ner en annars spännande berättelse.


Tessa, en ung kvinna som hittills inte har varit medveten om att hon besitter unika krafter, kommer till London för att söka efter sin bror. Hon blir vid ankomst lurad och hamnar i fångenskap hos folk som vill nyttja hennes krafter för eget bruk, vilket blir hennes första inblick i den komplicerade relationen mellan Skuggjägarna och Nedervärlden.

Kul att veta
Clockwork Angel är baserad på första delen i Cassandra Clares romanserie The Infernal Devices och är en förhistoria till hennes ursprungliga serie, The Mortal Instruments (den senare utspelar sig i samma universum fast i nutid). The Mortal Instruments ligger även till grund för en kommande filmatisering som går upp på bio 2013. Till skillnad från huvudserien utspelar sig The Infernal Devices under den viktorianska eran, men vissa inslag knyter samman berättelserna.

Omdöme
Clockwork Angel i serieformat är ett ambitiöst projekt som har placerats på alldeles för svaga axlar. Seriens tecknare är uppenbart mycket oerfaren och kämpar för att ta sig genom scen efter scen, med resultatet att berättelsen blir virrig och saknar fokus. Teckningarna är oslipade och karaktärsdesignen saknar en utpräglad stil. Resultatet är en serie som uppvisar mer vilja och ambition än något egentligt läsvärde.

Stilmässigt ger teckningarna intrycket av att ha gjorts av någon som har lärt sig de mest grundläggande tecknarteknikerna, men utan den tekniska know-how som gör serier till ett så effektivt berättelsemedium. Det gör att man som läsare måste förlita sig nästan enbart på texten, varvid hela poängen med att göra en serieversion av Clockwork Angel genast har gått förlorad.

Karakärsdesignen är en stor besvikelse efter att ha sett de fängslande omslagen till Cassandra Clares romaner. Istället för stiliga karlar i figursydda rockar och hög hatt och damer med svallande hår får vi en urvattnad variant av CLAMPs seriefigurer, som för det mesta inte ens tecknas så att de går att särskilja från varandra. Mycket dåligt och mer än väl skäl nog att lägga tillbaka serien på hyllan efter en snabb genombläddring.

Berättelsemässigt är det inte extremt nydanande, men jag dras ändå in i intrigerna och uppskattade dem nog för att jag troligtvis kommer att ta mig en titt på antingen böckerna eller den kommande filmen. Clare är märkbart inspirerad av Harry Potter, men det är samtidigt uppfriskande med kvinnliga huvudpersoner, så jag ska nog kunna förbise det.

Det är synd att Yen Press ambitioner att ge ut mangaversioner av populära bokserier resulterar i svaga serieadaptioner som denna. Twilightmangan var ju även den en besvikelse för många, men jag tycker inte att Clockwork Angel kommer långt därefter. Jag kan bara spekulera, men det är kanske sannolikt att kostnaderna för serieversionen hade blivit för höga om Yen Press vände sig till en etablerad tecknare, för det kan knappast finnas någon brist på talangfulla serietecknare som hade älskat att få sätta tänderna i ett projekt med så hög profil som denna, framförallt med tanke på den kommande filmen.

Om man prompt vill läsa en mangaversion baserad på en västerländsk bok rekommenderar jag istället Soullessmangan, som var både snygg och välgjord. Vill man läsa en ännu bättre serie om vampyrer och andra övernaturliga varelser rekommenderar jag varmt Svetlana Chmakovas Night School istället.

Länkar
Cassandra Clares hemsida
Hemsida för filmatiseringen av The Mortal Instruments

Kommentarer

Tecknade serie-toppen

Prenumerera på våra nyhetsbrev