Tecknade serie-toppen

Monstress

Publicerad: Onsdag, 13 september 2017, Skribent: Lina

Maika Halfwolf försöker överleva i en värld söndersliten av krig, under ett bräckligt vapenstillestånd där bägge sidor tror att det andre har ett massförstörelsevapen utan dess like efter ett förödande slag.

Maika är en Arcanic, en av fem raser i den steampunkvärld Marjorie Liu och Sana Takeda skapat i Monstress. Arcanics är en blandning av Ancients och människor. Ancients är som halvgudar, odödliga, ofta med drag av djur men utan att vi, eller de, vet om djuren kom först eller Ancients. Utöver dessa befolkas världen av katter - talande katter vars professor Tam Tam utökar världsbygget genom uppslag där den förklarar viktiga skeenden och företeelser för läsaren. Katterna kan också vara nekomancers. En gång i tiden vandrade även gigantiska kaijulika gudar på jorden. De gamla gudarnas skuggor syns fortfarande och täcker himlen. Enligt mytologin så förpassades inte alla gamla gudar till skuggvärlden, utan den värsta av dem ska fortfarande finnas i Maikas värld, sovandes, väntandes.

Även om det är vapenstillestånd så präglar kriget fortfarande världen vi ser i allra högsta grad. Minsta snedsteg riskerar att dra igång kriget på nytt, men ingen av sidorna har resurserna eller ork att kriga på nytt. På ena sidan står federationen, människorna i samarbete med Cumaea - människor som uppvisar vissa drag av Ancients, i folkmun kallade häxor - och på andra sidan Ancients och katter. Cumaea skördar kroppsdelar av Arcanics för att kunna tillverka ett elixir av deras skelett som kan läka det mesta, även de som står vid dödens tröskel. Många av de Ancients vi får träffa i serien saknar kroppsdelar och bär på grymma och traumatiska upplevelser.

Marjorie Liu har använt sig av historiestudier och blickat bakåt för att ge liv till den rasbaserade konflikten i Monstress, och berättar i en intervju att en av de värsta scenerna i första volymerna är en spegling av vad som skedde under andra världskriget.

Det är en oväntat mörk serie, men med oväntat söta kawaii-inslag. Monstress beskrivs ofta som västerländsk serietradition möter österländsk, vilket är passande på många sätt. Världsbygget är värdigt en roman, med en rik historia, mytologi och uppsättning av karaktärer. Monstress är som en korsning mellan Steven Erikson och Junji Ito.

En aspekt som inte görs explicit i serien är att Lius och Takedas värld är ett matriarkat. En bit in i första samlingsvolymen märker en att alla större karaktärer är kvinnor. Fängelsevakten, palatsvakterna, de onda, de goda, de mittemellan.

Samlingsvolym 2 släpptes i somras (juli 2017) och väntan är lång på nästa! Liu och Takeda har bestämt sig för att låta illustrationerna ta den tid de behöver, och en behöver bara bläddra i serierna för att förstå varför. Det är en otroligt vacker art deco-inspirerad värld, med många detaljer och mycket svärta. I andra volymen försöker Maiko förstår sitt eget arv, och varför hon blev den hon är. Helst utan att starta kriget igen. Pirater, talande hajar och gamla gudar utlovas!

Monstress vann bästa serieroman för 2016 i årets Hugo Awards, och de som läst serien är knappast överraskade över vinsten. Monstress står för sig själv i seriefältet när det kommer till världsbygge och illustrationer.

Aktör: 
Sepúlveda
Liu

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev