Cells at Work

Publicerad: Fredag, 21 december 2018, Skribent: Gabi

Blodet pumpar och spänningen stiger när fienden anfaller! Ett gigantiskt månghövdat hydramonster, som slår ner de civila, sprider gift och förstörelse kring sig. Kan någon stoppa det? Jo, en trogen trupp samlas och ger sig i närstrid med förstöraren - immunförsvaret är här och bacillerna har ingen chans!

Eh, va, vad sa du? kanske man undrar nu. Men det här är Cells At Work, en actionfylld och underhållande manga med blodkropparna i fokus. Om någon nu tänker på "En cellsam historia", den klassiska franska animerade serien om kroppens under, så är ni inte helt fel ute... men Cells At Work är mer action, med riktigt snygga teckningar, och ger mer personlighet till de invididuella cell-figurerna. 

Vi börjar serien med att följa Röda Blodkroppen, som är ny på jobbet och har svårt att hitta rätt väg med sin syre-leverans. Hon får sällskap på vägen av Neutrophil, den Vita Blodkroppen vi oftast möter i serien. Men kroppen de är i blir anfallen av Pneumokocker, bakterierna som bl.a. orsakar lunginflammation. Och trots att anfallet slås tillbaka, fortsätter Vita Blodkroppens varningssystem flagga för att det finns fiender kvar... hur kan det komma sig?

Under seriens gång reser vi till många delar av kroppen. Vi möter resten av immunförsvaret, våra "mag-och-tarm rumskompisar" laktobacillerna, hårceller och olika kontrollceller som både ordnar och ställer till det i vår kropp. Samt drösvis med bakterier, virus (som zombifierar vanliga celler!) och parasiter - plus otrevliga olyckor som kan drabba den mänskliga kroppen.

Men Röda Blodkroppen och Vita Blodkroppen är de mest återkommande personerna, och vi får efter ett tag se hur de växte upp och hur de uppfattas av de mer stadgade vävnadscellerna. Det är märkligt hur bra serien lyckas med att både lära ut, och få en att känna något för "personerna" i den, både vänner och fiender (vänta bara tills ni möter cancercellen...)

Mitt personliga favoritkapitel? Pollenallergin! Äntligen vet jag vilka av mina övernitiska försvarare jag ska skylla på när det börjar rinna ur ögonen... 

Hur biologiskt korrekt är då Cells At Work? Jodå, enligt flera experter ligger Cells At Work riktigt bra till beträffande anatomi och fysiologi. Den förenklar, men beskriver sällan fel, och det charmiga upplägget gör att det inte känns för torrt. En del av immunförsvarets ännu inte fullständigt förstådda enheter visas just som mystiska, maskerade personer som ibland ger lite märkliga order till sina kollegor. På det hela, inget som ersätter ett medicinskt uppslagsverk, men väldigt underhållande att titta på, och kan säkert funka bra för att hjälpa en komma ihåg vad som skiljer en Naiva-T-celler från Mördar-T-celler - bara en sån sak!


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev