Personalens jultips - Fantasy

Publicerad: Onsdag, 17 november 2021, Skribent: Annie

Hårda klappar är alltid roligast, särskilt när de innehåller böcker - det tycker i alla fall vi på SF-bokhandeln. Att fly från vardagsmörkret en stund, istället för att fundera på räkningarna eller vad man ska laga till middag fokusera på bångstyriga drakar eller mörka profetior. Det är något visst med att kunna förflytta sig till en helt annan värld. Ibland kan vår värld kännas gråare efter att vi har lagt ifrån oss boken, ibland  mer levande, men det lämnar oss ofta med något, om så bara ännu en berättelse.

Ibland är det svårt att veta exakt vad man vill läsa, och ännu svårare blir det när man vill ge läsningen till någon annan. Har du brist på julklappsidéer och vill ge bort bra fantasy? Här har du en hel lista med fantasytips, till er från oss i personalen! 

HOUSE OF HOLLOW av Krystal Sutherland - De undersköna systrarna Hollow försvann under en månad som barn och har inget minne av vad som hände. När de återvänder har de svarta ögon och den enda som misstänker att något märkligt har hänt är deras far. Tio år senare försvinner systern Grey. Syskonen Iris och Vivi måste hitta henne. House of Hollow, med starka vibbar av både Stranger Things och Gossip Girl, är obehaglig och rolig med färgstarka karaktärer. Men har du instektsfobi bör du ta en annan bok. 

Elizabeth Lim har tagit en av bröderna Grimms sagor och skapat en helt ny värld i SIX CRIMSON CRANES. Prinsessan Shiori måste dölja att hon har magiskt blod i sina ådror. Vanligtvis döljer hon det väl, men på morgonen den dag då hennes förlovningsceremoni ska gå av stapeln tappar hon kontrollen. Shioris misstag uppmärksammas av styvmodern Raikama, som bannlyser den unga prinsessan och förvandlar hennes bröder till papperstranor. För varje ord som Shiori yttrar om det inträffade kommer en av hennes bröder att dö. Vill Shiori rädda sina bröder måste hon ta hjälp av sin trolovade och omfamna magin som hon har kämpat så hårt för att dölja. En färgsprakande YA med en asiatisk spin på västerländska sagoelement, full av mytologi, kärlek och med en envis huvudkaraktär. 

THE CHOSEN AND THE BEAUTIFUL av Nghi Vo är ett återberättande av The Great Gatsby, men med magi och pakter med helvetet. Huvudrollen innehas av Daisys vän Jordan Baker – i den här varianten är hon vietnamesamerikan, queer, och magiker. En fantastisk karaktär som måste kämpa för sin plats, utan att det ska synas att hon kämpar, brinnande och sval på samma gång.

A MARVELLOUS LIGHT av Freya Marske utspelar sig i det historiska England, men med magi. Det har gjorts några gånger vid det här laget, men här är det ytterst njutbart och påläst. Den centrala queera romansen växer fram långsamt och trovärdigt mellan två intressanta karaktärer som först, förstås, inte tycker att de har något gemensamt: en av sin familj borträknad magiker och en ung adelsman vars föräldrar nyss gått bort och lämnat honom som familjeöverhuvud. Läs en presentation av boken här.

FAR OUT: RECENT QUEER SCIENCE FICTION AND FANTASY - Riktigt bra urval av noveller där fokuset ligger på bredden av queer litteratur, med både långa och korta berättelser av fantastiska författare, såsom Seanan McGuire, Charlie Jane Anders och Sam J. Miller.

GRIM är Sara Bergmark Elfgrens senaste roman, en gotisk spänningsroman som utspelar sig i två olika tidsåldrar. Dels får vi följa artonåriga Kasper som efter en mörk tid har fått sitt drömjobb på gröna lund. Där möter han iris som lär honom hur man skrämmer skiten ur spökhusets besökare. Trettio år tidigare, i åttiotalets Stockholm, förändras livet för sextonåriga Håkan när han lär känna Grim. De lever och andas musik och har stora planer för sitt death metal-band. Allt går i kras när Grim dör, och Håkan lägger ner bandet. Kasper, som är Håkans son, försöker ta reda på vad som hände. Tillsammans med Iris nystar han i de myter som omger bandet och hans pappas bästa vän. Grim, som dog så ung, helt oförklarligt. Vem var han? Och varför visar han sig i Kaspers drömmar? Är du sugen på att läsa mer om varför den här boken förtjänar en plats på julklappstipslistan kan du läsa recensionen här

Den flerfaldigt prisbelönta N.K Jemisin börjar sin Broken Earth triologi i THE FIFTH SEASON när Essun kommer hem och finner sitt barn ihjälslaget av sin egen far. Hon ger sig ut på en resa för att hinna ikapp maken som flytt tillsammans med deras gemensamma dotter. Världen detta utspelas i är möjligen en avlägsen framtid där jorden skakas av apokalyptiska årstider - perioder av enorma naturkatastrofer där mänskligheten tvingas kämpa för sin överlevnad. Alla tecken tyder på att en sådan säsong är nära förestående.I denna värld föds somliga med övernaturliga krafter som dras ifrån jorden och som kan manipulera elementen. De kallas orogener och betraktas med misstro och fruktan av omvärlden, för deras krafter kan vara förödande om de inte utövas med kontroll. Både Essun och dottern Nassun besitter den här kraften. Och Nassun kommer senare att hålla hela världens framtid i sina händer. Den första boken i serien berättas ur tre olika perspektiv - som kan vara förvirrande innan det hela förklaras. Men det är en väl värd läsning med en blandning av postapokalyptiska sf-inslag och high epic fantasy. Dessutom är det familjeslitningar och svek, olika former av kärlek och karaktärer som kramar ur alla ens känslor, hela tiden med ett enormt vackert språk. Vi har både en box med alla tre böckerna och de har även översatts till svenska

KINGS OF THE WYLD av Nicholas Eames - Rövarbandet Saga var tidigare Heartwyldes största och bästa band med legosoldater. Nu har de blivit gamla och känner inte igen legoknektscenen längre. De nya banden tycks bara bry sig om berömmelse och fans,inte om de blodiga slagen och kvalitén på slagsmålen. Sagas medlemmar har gått skilda vägar, skaffat barn, börjat med trädgårdsskötsel och annat som man gör på äldre dar. När dottern till en bandmedlem fastnar i ett omringat fort med små chanser att ta sig ut levande måste bandet återförenas. Men det är inte lätt att ge sig ut i strid knäna värker och det finns gammalt groll. Kings of the Wyld är en enormt underhållande homage till rock, vänskap, familj och lojalitet, blandat med riktigt blodiga scener. 

THE BEAR AND THE NIGHTINGALE av Katherine Arden kan inledningsvis uppfattas som en klichéartad saga med det klassiska upplägget 'en död mor och ond styvmor', men så är inte alls fallet. Det är i stället en unik och vacker historia med genomtänkta och högst mänskliga karaktärer som lever på den sibiriska tundran bland väsen och varelser från de ryska folksagorna.  Läs mer om den här.

GOOD OMENS av Neil Gaiman och Terry Pratchett är en riktig klassiker. Knasig, rolig, rörande och väldigt mänsklig på ett sätt som gjort att den överlevt tidens tand. Och handlingen då, för er som inte har hört den förut, jo, det faller sig så att ängeln Aziraphale och demonen Crowley dras in i en dråplig och världsomstörtande historia tillsammans med med Adam (antikrist) och hans kompisar, häxjägaren Thou-Shalt-Not-Commit-Adultery Pulsifer och hans lilla (väldigt lilla) häxjägararmé, sataniska nunnor från St Beryls tjattrande orden, tibetaner, aliens, 4 apokalyptiska personer och andra underliga varelser från de yttersta dagarna.

Och sist en klassiker till: SILMARILLION av J R R Tolkien. Boken som broderar ut Midgårds historia under årtusendena före händelserna i Sagan om ringen. Silmarillerna var tre perfekta juveler skapade av Fëanor, den mest begåvade av alla alver. I silmarillerna fångade han ljuset från Valinors två träd, innan de förstördes av Morgoth. När sedan den förste onde härskaren, Morgoth, stal juvelerna för sina egna syften grep Fëanor och hans släkte till vapen och utkämpade ett långt och fruktansvärt krig för att återta dem. Detta är historien om deras trots mot gudarna, deras landsflykt från Valinor och om den heroiska första åldern i Midgård. Bra present till alla som älskar Tolkien och vill fördjupa sig i källan nästan alla senare fantasyförfattare öser ur.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev