Personalens bästa SF-tips

Publicerad: Fredag, 16 december 2022

Vilka är våra favoriter på sf-hyllan? Vi frågade runt i butiken och plockade ihop en blandad lista – lite nytt, lite gammalt, lite space opera, lite lesbisk nekromantik, lite postapokalyps.

ANCILLARY JUSTICE av Ann Leckie
För dig som gillar: rymdskepp, AI, rymdimperier
På en avlägsen isplanet gör soldaten Breq något som kommer att få väldiga efterverkningar. Breq är inte riktigt den hon utger sig för att vara. För många år sedan hette hon Justice of Toren och var ett rymdskepp vars AI kopplade samman tusentals omedvetna soldatkroppar i den rachska militären. Hon blev förådd och lämnades i en bräcklig, biologisk kropp. Nu tänker hon utkräva hämnd på Radch-imperiets mäktiga härskare, den närmast odödliga Anaander Mianaai. Ancillary Justice har vunnit bästa roman-priset i de tre största priserna inom genren, Hugo Award, Nebula Award och Arthur C Clarke Award.

THE DARKNESS OUTSIDE US av Eliot Schrefer
För dig som gillar: space opera, LGBTQ
Det fanns en tid när gaytematik lindades in i flera lager metaforer och romantik var bannlyst från all science fiction. Så är det lyckligtvis inte längre. Som ofta när något tryckts ner ploppar det upp med all kraft, och nu har vi massor av LGBTQ-kodad sf, inte sällan med romantiska inslag, att välja mellan. Här handlar det om två unga män som borde vara fiender, men tvingas samarbeta och kanske också erkänna känslorna som blossar upp innanför rymdskeppets skyddande skal.

GIDEON THE NINTH av Tamsyn Muir
För dig som gillar: LGBTQ, science fantasy
Lesbisk, nekromantisk sf i rymden! What’s not to like? Gideon Nav lyckas trots sin extremt glädjelösa uppväxt hålla humöret uppe med hjälp av sarkasm, utviksmagasin (Frontline Titties of the Fifth...) och den upproriska glädjen hon finner i att jävlas med sin nekromantiska lady, Harrowhark Nonagesimus av det skugghöljda Nionde Huset... Gideon är rolig, omedelbart sympatisk som underdog, oförblommerat snuskig och lagom butch. Det är lätt och trevligt att hålla Gideons hand genom hennes äventyr som Harrowharks svärdskvinna. Trots att Muirs värld är udda och ibland aningen svårgripbar känner sig läsaren aldrig helt vilsen. Och om du redan har läst den – nu har vi signerade exemplar av Noona the Ninth, tredje boken i serien.

A MEMORY CALLED EMPIRE av Arkady Martine
För dig som gillar: Rymdimperier, fascinerande komplexa kulturer
Mahit Dzmare är nyutnämnd ambassadör till det Teixcalaanliska imperiet, ett expansivt välde som i sin byråkrati och kallblodiga syn på periferin påminner lite om kejsardömet i Dune. Ambassadörens föregångare blev mördad och den implantering av den mördades tidigare minnen som skulle ha förberett Mahit för uppdraget skedde tyvärr från en flera år gammal kopia. Hon har tagit uppdraget för att hon fascineras av den teixcalaanska kulturen, men dras in i en härva av lögner och intriger som hotar att sluka henne.

METRO 2033 av Dmitrij Gluchovskij
För dig som gillar: brutal rysk sf-realism, postapokalyps, tunnelbanor
Det är mer än tio år sedan Gluchovskijs postapokalyptiska djupdykning i tunnelbanans mörka värld efter katastrofen blev en superhit med påföljande tv-spelssuccé. Synnerligen välförtjänt – Metro-böckerna (det finns ett antal vid det här laget, några skriva av fans och andra författare) fångar känslan av att överleva i ruinerna efter det som var på ett fantastiskt bra sätt. Sedan författaren uttalade sitt stöd för oppositionsledaren och Aleksej Navalnyj mot kriget i Ukraina är han efterlyst i hemlandet Ryssland. Den planerade ryska filmatiseringen av Metro 2033 blir troligen aldrig av. Men boken är högst läsvärd! Finns både på svenska och engelska.

MURDERBOT DIARIES av Martha Wells
För dig som gillar: robotar & AI, space opera
Wells är hedersgäst på den årliga europeiska sf-kongressen som hålls i Uppsala nästa år, inbjuden av entusiastiska fans som älskar Murderbot. Och med rätta. Böckerna om den mycket mänskliga roboten har tagit sf-världen med storm. Det är korta, kärnfulla romaner som börjar med ALL SYSTEMS RED. Det handlar om actionladdad rymdopera med intelligenta rymdskepp, rovigiriga företag och androider som behandlas som förbrukningsmateriel i en värld med terraformade planeter och maskhålsteknologi. En artificiell intelligens har nyligen getts rätt att styra sitt eget liv, men har problem med relationerna till både människor och andra AI-system. Hur förhålla sig till friheten och axla ansvar för sig själv och den egna kapaciteten? Murderbot reagerar med sarkastiska interna monologer, beskyddarinstinkt mot personer den knutit band till och mer eller mindre välbetänkta planer som involverar allt från virusattacker till extremt övervåld.

THE PERIPHERAL av William Gibson
För dig som gillar: VR, onda oligarker, rumtidsproblematik, nära-nutids-sf
Syskonen Burton och Flynne bor i den amerikanska periferin, i ett av Appalachernas nedgångna gruvsamhällen, och drar in pengar på professionellt datorspelande. Senast har Burton lejts för att spela ett märkligt spel i en diffus miljö. Flynne, som ofta spelar i hans ställe, tar hans pass i spelet och dras in i en mystisk agenthistoria i något hon antar är London, men ett väldigt märkligt London. Boken som ligger till grund för den utmärkta tv-serie är högst läsvärd.

RED RISING av Pierce Brown
För dig som gillar: Mars, revolutioner, allålders-sf
En av de science fiction-romaner som har översatts till svenska under senare år. Kanske för att den urspelar sig på Mars. Den röda planeten fascinerar alltid, och här har den koloniserats från jorden. Historien om den kaxiga tonårskillen Darrow och upproret mot en marsiansk regim byggd på lögner och sadistiska kontrollmetoder grep tag i många. Det är inte riktigt en ”unga vuxna-bok”, utan kan läsas av alla från tonåren och uppåt. Boken är den första i en serie om tre, som sedan fick ytterligare uppföljare.

STATION ELEVEN av Emily St. John Mandel
För dig som gillar: Humanistisk postapokalyps, Star Trek
För 20 år sedan förhärjades Jorden av en influensaepidemi som spreds och dödade extremt snabbt och var nästan 100% effektiv. Bara en på tusen, eller kanske en på tiotusen, överlevde – ingen vet, för hela infrastrukturen brakade samman. Människor bor i små, glest utspridda samhällen. Mellan dem reser The Traveling Symphony, en karavan av en musikorkester och ett teatersällskap som spelar Shakespeare. Deras motto är hämtat från ett avsnitt av Star Trek Voyager: Because survival is insufficient. Det är melankoliskt och gripande, men också envist, till och med hoppfullt; vardagligt för att vardagen är livet, även i en ödelagd värld. För att enbart överlevnad är inte tillräckligt. Finns både på engelska och svenska.

THIS IS HOW YOU LOSE THE TIME WAR av Amal El-Mohtar & Max Gladstone
För dig som gillar: Brevromaner, tidsresor, komplicerade relationer
Ett ovanligt och lyckat författarsamarbete. Amal El-Mohtar och Max Gladstone har tillsammans skrivit en kärleksroman som spänner över tid och rum.
I förödelsen på en döende värld hittar en av Kommendantens agenter ett brev. Det lyder "Bränn det här brevet innan du läser det". Brevet inleder en osannolik korrespondens mellan två agenter på var sin sida i ett nådlöst tidskrig. Båda kämpar för att ge sin respektive fraktion en fördel i framtiden. Brevväxlingen börjar konfrontatoriskt, men utvecklas till något annat. En slags romans. Något med makt att förändra det förflutna och framtiden. Men kontaken måste hållas hemlig. Kriget rasar fortfarande. Någon måste gå segrande ur striderna. Sådan är krigets natur. För visst är det väl så?

ZOO CITY av Lauren Beukes
För dig som gillar: Magisk realism, noirdeckare, sengångare
Beukes hårdkokta framtidsdeckare Zoo City blev mycket omtalad och vann Arthur C Clarke Award när den kom. Titelns djurparksstad är en sjaskig stadsdel i Johannesburg befolkad av ”bedjurade” människor. Bedjurade? Ja, en farsot som härjade på 1980-talet ledde till att djurandar började knyta sig till människor, mer specifikt till människor som har begått brott. Vi möter småtjuven Zinzi som för sina synder (hon tror sig ha dödat sin bror) får dras med en sengångare. Zizi anlitas av den tillbakadragne musikproducenten Odi Huron för att hitta den försvunna popstjärnan Songweza. Sökande för henne Zinzi allt djupare in i stadens mörker fylld av kriminalitet och magi, där hon tvingas konfrontera dolda hemligheter från sitt tidigare liv. Finns på svenska i signerad utgåva.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev