Spela solo eller tillsammans

Publicerad: Måndag, 12 december 2022, Skribent: Johannes

Ibland kan (eller vill) man ha ett spel för sig själv. Förvånansvärt många spel, särskilt samarbetsspel, fungerar att spela själv. Johannes tipsar om några.

ROBINSON CRUSOE - ADVENTURES ON CURSED ISLAND
Om du sökt efter populära samarbetsspel på nätet är chansen stor att denna titel fanns med på listan. Men något som inte alltid nämns är att du (direkt i startlådan!) får med en solofunktion som är minst lika bra som den kooperativa. Robinson Crusoe - Adventures on Cursed Island är med andra ord ett spel som slår två flugor i en smäll!
Spelet har skapats av den duktiga spelutvecklaren Ignacy Trzewiczek. Precis som titeln antyder är idéen hämtad från Daniel Defoes klassiska roman med samma namn. Här tar du rollen som en av fyra karaktärer skeppsbrutna på en öde ön efter en flygkrasch. Ensam (eller tillsammans med dina medspelare) måste du formulera en plan och ta dig tillbaka till civilisationen. Du kan bygga skydd, tillverka vapen för jakt och söka efter skatter. Detta är den fjärde utgåvan av Robinson Crusoe och under åren har spelet förädlats, likt ett fint lagrat vin. I varje spelomgång finner du nya spännande lösningar på utmaningar och uppdrag att utforska, vilket skapar ett högt omspelsvärde. Spelboxen må ha samma storlek som många andra speltitlar, men innanför locket finner du ett hundratal komponenter – var och en med syfte att öka din spelupplevelse. Gör dig redo för ett äventyr du sent kommer glömma!
1–4 spelare från 14 år. Speltid 90–180 minuter. Regler på engelska.

SPIRIT ISLAND
Hur vore det om spelet Catan utspelade sig i en magisk värld? Det är en av premisserna i Spirit Island – ett mycket uppskattat spel som fungerar mycket bra både som solo- och samarbetsspel.
Likt titlarna i spelserien Pandemic bygger spelidén i Spirit Island på att du (ensam eller tillsammans med andra) måste överlista spelet. Här tar du rollen som en av öns magiska beskyddare. Ditt mål är att hjälpa urbefolkningen att slänga ut kolonisatörer som kommit till ön med avsikt att förvandla den vackra vildmarken till byar, städer och åkermark. För att lyckas med ditt uppdrag måste du använda dina magiska krafter och sätta skräck i nybyggarna. Spelet tar slut om du lyckas jaga bort inkräktarna, eller om kolonisatörerna lyckas skövla och plundra tillräckligt mycket av ön. Spelmekaniken tillåter 1–4 spelare och enligt oss fungerar det lika bra att i solo- som i samarbetsläge. Värt att nämna är även de vackra spelkomponenterna som helt klart förgyller upplevelsen. Om du gillar starkt tematiska spel som berättar en historia (eller helt enkelt vill visa kungen var skåpet ska stå) får du ditt lystmäte här. Rekommenderas varmt!
1-4 spelare, 90-120 minuters speltid. Från 13 år. Regler på engelska.

IT'S A WONDERFUL WORLD (Nordic)
I det kortbaserade spelet It's A Wonderful World handlar allt om att expandera ditt imperium och bli härskare över den nya världen. För att lyckas måste du planera hur du ska bygga upp ditt rike, för alla kort påverkar varandra.
It's A Wonderful World utspelar sig en nära framtid och är gjort för 1–5 spelare. Över fyra omgångar tävlar du (antingen mot dig själv eller dina motspelare) om att vara den som i slutet av sista rundan har flest segerpoäng. Under varje runda dras kort som kan användas för att exempelvis generera direkta resurser eller bygga infrastruktur som förbättrar din produktionsmotor. Som solospel kan du utmana dig själv och se hur många poäng du lyckas samla under fyra spelomgångar, eller ge dig i kast med något av startboxens spelscenarion. Om du uppskattar spel som 7 Wonders, men vill välja mellan att spela själv eller med vänner kommer du att uppskatta denna spelupplevelse. Det är enkelt att lära sig, roligt att spela och passar de flesta.
1-5 spelare från 14 år. Speltid 30–60 minuter. Denna nordiska utgåva har regler på svenska.

Värt att nämna är att It's A Wonderful World publiceras av Lucky Duck Games – ett företag som ger ut fler spel med solomöjligheter. Däribland det app-baserade fantasyspelet Destinies och det välbalanserade Dune Imperium.

WARP'S EDGE
Våra kunder efterfrågar ofta spel som är specifikt gjorda för en spelare. Då rekommenderar vi gärna Warp's Edge av Scott Almes, ett science fiction-spel där du tar du rollen av Taylor Minde, en nyexaminerad rymdpilot från Force’s Outer Rim. Efter en strid bland meteoriterna är du strandsatt långt borta från din flotta. Du försöker hitta dina allierade, men hamnar längre och längre från din hemplanet. Plötsligt befinner du dig öga mot öga med fiendens mäktiga moderskepp.
I Warp's Edge har du tre spelrundor på dig att förgöra fienden och komma undan med livet i behåll. Du måste värja dig mot attacker från fienden och förgöra moderskeppet i ett spel som är lika underhållande som det är svårt. Styrkan ligger i den välbalanserade spelmekaniken och fiendestyrkornas stora variation. I varje spelomgång låser du upp nya attribut och funktioner – både för dig själv och fienden. Helt klart ett spel som platsar på alla listor över solospel.
1 spelare. Speltid 30–45 minuter. Regler på engelska.

THE LORD OF THE RINGS: JOURNEYS IN MIDDLE-EARTH CORE BOARD GAME 
Gillar du kampanjbaserade spel som går att spela både själv och med vänner? Vill du måla välgjorda miniatyrer och ha tillgång till välgjorda expansioner? Önskar du bli en del av J.R.R. Tolkien storslagna värld? Du finner allt detta i The Lord of the Rings: Journeys in Middle-earth Core Board Game!
Spelet släpptes 2019, men har fortsatt att dra till sig nya spelare världen över. Du slåss mot ondsinta fiender och gör modiga val – allt som en del av en spännande kampanj som leder dig över Midgårds kullar och dalar. Spelet är inte det första som dyker upp i en diskussion om solospel - mycket till följd av den uppskattade samarbetsmekaniken. Men om vi tittar närmare under huven är detta ett perfekt solobrädspelsäventyr. Balansen mellan analog och digital spelmekanik (där en kostnadsfri app tar kontroll över ondskans krafter som slungas mot dig) göra att du som ensam spelare kan ta dig igenom den scenariobaserade kampanjen helt i din egen takt. Oavsett om du väljer att ge dig ut på ditt eget äventyr eller slå dig ihop med med fyra andra spelare är The Lord of the Rings: Journeys in Middle-earth Core Board Game nervkittlande, underhållande och prisvärt.
Grundspelet är gjort för 1–5 spelare och speltiden ä60 minuter/scenario. Spel och regler på engelska.
Har du redan spelat igenom grundspelet? Önskar du ännu mer spänning på spelbordet? Då rekommenderar vi dig att titta närmare på de påkostade och välfyllda expansionerna Spreading War Expansion och Shadowed Paths Expansion.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev