Rollspel i julklapp

Publicerad: Tisdag, 14 november 2023, Skribent: Linda

Att spela rollspel är bland det rolingaste man kan syssla med en mörk kväll i december, och bland det trevligaste man kan få i julklapp! En perfekt gåva för både erfarna spelare och personer som är nyfikna på att börja spela. Det är däremot inte alltid lätt att veta vad man ska köpa för spel som kan passa rollspelaren i ens liv. Här har vi några tips som gör sig under varje gran. 

HECKING GOOD DOGGOS

Årets mest wholesome spel är Hecking Good Doggos, ett familjevänligt spel där du spelar precis vad det låter som - väldigt duktiga vovvar. Som människans bästa vän hittar du på massor av äventyr. Leta rätt på ditt favvogodis, skäll på ekorrar, leta upp din människa, fördriv den uråldriga ondskan som stör i grannskapet, och massor mer!

CALL OF CTHULHU SVERIGE

En svensk utgåva av det klassiska rollspelet från Chaosium, förflyttat till ett svenskt 1920-tal där skogarna kryllar av Shub-Nigguraths avkommor och skärgården döljer hemligheter i djupet. Var vaksam, var noggrann och håll koll på dina kamraters sinneshälsa i mötet med den kosmiska skräcken.

THE ONE RING RPG

Denna startbox innehåller allt du behöver för att börja spela. Här finner du ett antal förgenererade karaktärer vilket låter dig och dina vänner sätta igång ert äventyr på nolltid. Förutom ett äventyrskompendium som presenterar ett antal färdiga äventyr (primärt skrivna av RPG-författaren James Spahn) innehåller denna box även bla. en enorm fullfärgskarta över Shire och Eriador, graverade anpassade tärningar och mycket mer. The One Ring RPG - Starter Set är helt enkelt perfekt för dig som snabbt och enkelt vill börja uppleva denna magiska rollspelsvärld.

MÖRK BORG

Här är ett komplett rollspel, som antingen kan spelas i sin helhet eller plundras på idéer till ditt egna hemmabygge. Regelsystemet kan enkelt göras kompatibelt med de flesta versioner av världens största rollspel, och passar både för erfarna spelare som tröttnat på att beöva läsa tjocka luntpr för att börja spela, som för mer färska spelare. Ett nattsvart, apokalyptiskt fantasyrollspel om förlorade själar och dårar som söker vedergällning, förlåtelse eller de sista skatterna i en blek och döende värld. Vem är du? Gravplundraren med spruckna naglar och skimrande silver? Esoterikern som tror att undergången går att stoppa? Ge dig i kast med kraftslukande nekromagiker, smygande skelettkrigare och knivhuggande lyktgubbar. 

NIGHT WITCHES

Ett spel som bara krver grundboken och 3-5 spelare för att köra. Dra antingen igång för en kväll eller bygg en längre kampanj. I det här historiska rollspelet i andra världskrigetmiljö spelar du en av tvåhundra kvinnliga piloter som gör nattliga räder mot tyskarna. I förlegade flygplan men med systerskap och och glöd kämpar du inte bara i kriget utan öven mot sexismen bland dina egna. 

PENDRAGON

1985 kom första utgåvan av Pendragon, i den snyggaste lådan vi någonsin sett. Det var något av en uppenbarelse, en skinande gral i grottkrälandets mörker. Kan man göra rollspel på det här sättet? frågade vi oss.Pendragon var ett tidigt nischspel. Reglerna bygger på att rollpersonerna är riddare i en sagolik arturiansk medeltid. Greg Stafford tog det medeltida Britannien som det beskrivs i dikter och prosa, och gjorde en rollspelsvärld av det.

Centralt i regelsystemet är de moraliska och karaktärsbeskrivande egenskaper som styr rollpersonernas handlingar. Har du högt i ”chaste”? Då håller du den monogama kärleken, som besjöngs i riddarikterna, högt. Var ligger dina lojaliteter? Hos kungen? Familjen? Klanen? Gud? Gör du motstånd mot den bestående ordningen? Konflikten mellan gammalt och nytt är bärande. I den gamla, brutala ordningen är stammen och klanen är allt och krig lösningen på det mesta. Den nya tiden för med sig kristliga och ridderska ideal. Reglerna är lättfattliga också för nybörjare och några små äventyr ingår i grundboken.

RUNEQUEST

Daniel har skrivit en bra introduktion till det fantastiska spelet RuneQuest här! 

Och läs gärna Gunillas tips från tidigare i år om hur du bygger en bra enkvällskampanj.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev