Konstböcker

Publicerad: Fredag, 1 december 2023, Skribent: Annie

Konst och det visuella kan vara enormt givande medel. Det kan öppna världar, ge inblick och en helt annan förståelse när man kan skapa meningen själv. Vi har en hel del konstböcker på våra hyllor, och ifall du är på jakt efter en lagom stor present till en visuellt intresserad person har vi gjort ett litet urval här! 

Long Season - Josee Shimazaki - Shimazakis mjuka drömska illustrationer är en perfekt möjlighet att hitta det vackra i det nära.  

3D street art of the walls - Graffitti som konstform kan vara en verklig vattendelare - vissa säger vandalism, andra säger den mest äkta konstformen genom dess närvaro i vardagen. På väg till tunnelbanorna, på korvmojjens eller skolans väggar, det finns så nära folk och i många olika stilar. 3D-stilen är ett facinerande grepp, och i den här boken samlas olika konstverk från olika platser i världen, noggrant kurerade (eller så kurerat som det kan vara) av Erni Vales, med vackra foton, ingående intervjuer och djupdykningar i tekniker.  

Simon Stålenhag är en favoritkonstnär i bokhandeln. Hans stil, där han med hjälp av digitala verktyg förvandlar bilder på fysiska platser till futuristiska olje- och akrylmålningar, slutar aldrig att fascinera. Spana in Ur Varselklotet som utspelade sig i ett alternativt svenskt 80-tal där Slingan (som blev upplagan till Amazon Primes serie) och uppföljaren  Flodskörden som flyttade fram handlingen till att svenskt 90-tal som aldrig var.  Passagen utspelar sig i USA under ett 90-tal som inte riktigt är det vi minns.  

Immune - Är man lite vetenskapligt lagd eller följer Philipp Dettmer, en av Youtubes största vetenskapskanaler, är den här maffiga boken en riktigt bra blandning mellan vacker och lärdomsfull. I den varvas vibranta illustrationer med grundliga genomgångar där varje kapitel djupdyker i olika element av immunsystemet.  

DAYDREAM The Art of UKUMO uiti är bara en av mängder av vackra indiekonstnärer från Japan som har fått en enorm följarskara online. Vibranta vardagsmotiv som får en att se det vackra i vardagen.  

Fashion Illustration: Outfit of the Day - osäker på vad du ska ha på dig? Ta inspiration från några av Japans illustratörer. Bilderna andas blandning av street photo och designkoncept, med mängder av handfasta stylingråd (om du kan läsa språket dvs). I serien finns även New Fashion Illustration: Outfits for All, som sätter en mer maskulin styling sida vid sida med den feminina. 

Bezzerwisser Konst - vill du inte se konst kan du tävla i konst. För det är en sak man gör. 

Är man lite mer av ett manga-, eller animefan finns det såklart böcker för er också! Som från Fullmetal Alchemist, Tokyo Ghoul:re, eller Junji Ito: Twisted Visions

Eller om man vill se illustrationer och konceptbilder från tv-spel så kan vi förse er med konst från Cyberpunk 2077, Zelda, Final Fantasy, Fallout 4, Dishonored 2 och många fler.  

Men självklart har vi hur många konstböcker som helst, med allt ifrån mörka, blodiga fantasyvärldar, till morbida studier av döden, till färgsprakande små varelser, till mytologi och mycket mer. Här kan du spana in allt!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev