Pokémon för 6-åringen och pappahumorvänlig Star Wars

Publicerad: Lördag, 10 december 2022, Skribent: Gabi

I veckan höll vi som vanligt julmässig frågelåda på Instagram! Våra följare skickade oss VEM de ville köpa till och våra experter plockade fram bra böcker, spel och prylar som finns på lager för snabb julleverans! Till skillnad mot vanliga frågemail så delar vi svaren (anonymiserat, såklart), så att alla kan inspireras och ta del.

Kompis, 19 år, älskar nordiska väsen? Vi föreslår två böcker om troll, kortromanen GRÄNS av John Ajvide Lindqvist och ROVET av Stefan Spjut. Båda är obehagligt bra och placerar trollen i vår moderna tid på ett suggestivt sätt. SOMMARVÄSEN är en novellsamling med 26 berättelser om våra svenska väsen som är aktiva på sommaren, perfekt för att pröva på många nya författare och kanske också möta nya väsen man inte tidigare kände till. Och, naturligtvis, Johan Egerkrans NORDISKA VÄSEN – som konstbok eller rollspel! Vackert illustrerade, med fakta och möjlighet att själv uppleva äventyr i sagovärldar.

6-åringen som gillar fantasy och vill börja spela rollspel? Där har vi tre finfina tips just nu, NELLY RAPPS ROLLSPELSBOK FÖR MONSTERAGENTER, HANDBOK FÖR SUPERHJÄLTAR ROLLSPELET och SAGOSPELET ÄVENTYR samt, bonus, SAGOSPELET SKRÄCK.

En som älskar Susanna Clarke och Naomi Novik men inte gillar Erin Morgenstern? Då tror vi på Karin Tidbecks MINNESTEATERN, för det vackra språket och älvlandskänslan, Nghi Vos SIREN QUEEN och Freya Marskes A MARVELLOUS LIGHT för alternativhistorisk fantasy – den förstnämnda är en omskrivning av The Great Gatsby med annat fokus, den andra om queera personer i edwardiansk miljö – och Zen Chos SORCERER TO THE CROWN som innehåller magi från flera kulturer i ett historiskt England, och likt Clarke, återskapar ett väldigt läsvärt tidstypiskt språk.

55-årig man som gillar Star Wars och dålig pappahumor? Naturligtvis Jeffrey Browns DARTH VADER AND FAMILY, varför inte väggkalendern för 2023.  Vi tror också på THE UNOFFICIAL STAR WARS–INSPIRED BOOK OF COCKTAILS och samarbetsspelet STAR WARS THE CLONE WARS som bygger på spelsystemet Pandemic.

11-åring flicka som inte läser mycket, men gillar drama som Nikki’s Dagbok? ELLA 1: SPECIELL(A) är en färgrik och minst sagt dramatät berättelse, som handlar om Ella med fem personligheter. När hennes hår ändrar färg uppträder en ny personlighet och kaoset följer i hennes spår. Mangan DEN HÄR GÅNGEN LOVAR JAG ATT ABSOLUT INTE VARA I VÄGEN! handlar om en bortskämd adelsflicka som miste livet men fått en andra chans, när hon återförs till dagen där allt började gå illa. När hon ändrar sig själv ändras också omgivningens reaktion… HANDBOK FÖR UNGA HÄXOR är en illustrerad bok om en 12-årig flicka vars familj håller på att splittras, som möter en häxa. Med berättelse, fakta om häxeri och new age och aktivitetssidor för att göra egna drömfångare, så växter och tolka tarot, är det en bok som uppmanar till interaktion.

7-åringen som vill läsa själv och gillar Pettson, Harry Potter och Julosauren? Då rekommenderar vi Jo Salmsons fint illustrerade Odjuret i borgen-serie som börjar med NIJKO OCH DEN STORA HEMLIGHETEN. Sofia Chanfreau fina magiska realism om familjer och att bli sedd för den man är, GIRAFFENS HJÄRTA ÄR OVANLIGT STORT, borde passa perfekt. Och naturligtvis, inte missa uppföljaren JULOSAUREN OCH VINTERHÄXAN!

Titta på alla tips i Höjdpunkter på vårt Instagram! Missade du denna frågestund, kan du såklart alltid skicka ett mail eller PM.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev