Personalens fantasytips

Publicerad: Tisdag, 13 december 2022

På jakt efter en riktigt bra bok att ge bort i julklapp? Här är några titlar som vi här på SF-Bokhandeln gillar skarpt. De flesta har några år på nacken, men de är riktigt, riktigt bra!

KIRKE av Madeline Miller
Kirke är trollkvinnan som förvandlade Odysseus besättning till svin, berättar Odyséen. Den här berättelsen tar avstamp i grekisk mytologi men återberättar historien med ett befriande modernt perspektiv utifrån Kirkes egna erfarenheter. Hon är dotter till titanen Helios, solguden och till nymfen Perseis, en najad som är dotter till Okeanos. Men Kirke är en ovanlig nymf, visserligen odödlig men med röst som en dödlig och talang för det som gudarna fruktar mest – magi. Hon blir förvisad från gudarnas salar till ön Ajaje, men det är bara början på hennes äventyr. Kirke är en engagerande skröna som ger insikter kring en mängd gudar och hjältar ur den grekiska mytologin. Madeline Miller har studerat och kan sitt mytologiska källmaterial utan och innan och lyckas mycket väl med att foga samman de olika berättelserna kring Kirkegestalten till ett övertygande porträtt av en ovanlig men också en ovanligt sympatisk häxa. Det blir heller aldrig tungrott att läsa, utan sagostoffet behandlas med klokhet och humor. Finns i både svensk och engelsk utgåva.

A DARKER SHADE OF MAGIC av V E Schwab
Dyk ner i en fascinerande värld fylld av onda magiker, märkliga artefakter och hisnande intriger. Eller, snarare fyra världar. A Darker Shade Of Magic utspelar sig i fyra parallella versioner av London: den vanliga grå, den magiskt röda, den förråade vita och den ödelagda svarta. Mellan de olika världarna färdas människor födda med magisk förmåga som diplomater och budbärare. Kell är en av dessa antari, som de kallas, en man som trots sina imponerande magiska förmågor är en ganska sorglig gestalt. Parallellt med hans berättelse möter vi Lila, en tjuv och skojare från det grå London.  Så småningom korsas deras vägar och båda dras in i intriger på högsta nivå.

GOOD OMENS av Terry Pratchett och Neil Gaiman
Good Omens skrevs 1990 hade Pratchett släppt åtta delar i Skivvärlden, serien som gjorde honom till nittiotalets bästsäljande författare i Storbritannien. Gaiman hade vid den här tiden blivit en fanfavorit när han fått ta över DCs insomnade serie The Sandman och helt gjort den till sin eget. Ändå blev samarbetet något alldeles speciellt som ingen av dem hade klarat själv. Berättelsen börjar när Antikrist föds, vilket innebär att Armageddon och det avgörande kriget mellan Himmel och Helvete är nära. Men ängeln Aziraphale och demonen Crowley, tekniskt sett fiender, har tillbringat 6000 år på Jorden, och de tycker att människornas värld är rätt trevlig. Trevlig nog att inte riktigt förtjäna att gå under i svavelosande eld och lågor. De bestämmer sig för att se om det inte kanske går att göra något, som deras chefer förhoppningsvis inte får reda på, som kan förhindra Slutet. Oväntad hjälp får de från The Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch - världens enda faktiskt helt korrekta spådomsbok - och häxan Anathema Device, som ägnat sitt liv åt att försöka tyda sin anmoders inte alltid glasklara spådomar. Pratchetts och Gaimans sinnen för mytologi, humor och berättande kompletterar och inspirerar varandra utmärkt. Det är en smart och rolig (och säkerligen kättersk) berättelse som öser fram i lika hög fart som Crowleys Bentley genom Londons gator, samtidigt som den är lika ombonad och full av sidospår som Aziraphales bokhandel i Soho. Boken finns också i svensk utgåva.

GRACELING av Kristin Cashore
Artonåriga Katsa är en av de utvalda, ett ovanligt barn som föds med olikfärgade ögon och som måste lämnas till kungadömet för att utnyttja de särskilda gåvorna som kommer med ögonfärgen. Hennes gåva är dödandet, och hon tvingas mot sin vilja mörda, hota och lemlästa människor åt kungen. Men när Katsa möter den unge prins Po förändras allt. De utvecklar ett starkt band till varandra och upptäcker oanade sanningar om sig själva och den fasansfulla fara som långsamt sprider sig i landet. Men kan man verkligen döda en kung som kan kontrollera andra människor? Cashores Graceling var banbrytande inom YA-genren när den kom och håller än!

HIS DARK MATERIALS av Philip Pullman
Allting börjar när Lyras farbror, Lord Asriel, återvänder till England med berättelser om mysterier och faror - och upptäckten av en plats nära Nordpolen där man genom norrskenets skimrande ridåer kan ana en annan värld. Lyra, som är en intelligent, krångelbenägen 11-åring, är snart indragen i ett nervpirrande äventyr, med skumma barnkidnappande vetenskapsmän, intelligenta isbjörnar, härar som drabbar samman i polarmörker, vänskapligt sinnade häxor och deras motsats, och så: alethiometern, guldkompassen, en magisk sanningsmaskin. Lyra inser till slut att utgången av hennes äventyr kan innebära mer än liv eller död för henne själv. En klassiker som ständigt lockar nya läsare.

THE INVISIBLE LIFE OF ADDIE LARUE av V.E. Schwab
1714 på franska landsbygden, ingår unga Adeline LaRue ett avtal med djävulen för att fly sin kvävande existens och äktenskapet hon inte står ut med. Hon får odödlighet, men priset är högt: ingen minns henne, inte ens hennes närmaste familj och så fortsätter det genom århundraden. Addie LaRue påbörjar en kringflackande existens, där stölder och bedrägerier faller sig lätt för henne, och konstvärldens skatter blir en tröst. Endast djävulens årliga besök är beständigt. Men en dag, i en bokhandel i New York, blir hon plötsligt sedd och nu känns det som om livet kan börja om – men först måste hon möta ödet hon flytt från i tvåhundra år. Känslosam och vacker bok som får toppbetyg av oss.

NETTLE AND BONE av T. Kingfisher
Marra är en blyg, klosteruppfostrad tredje dotter till en kvinna vars döttrar har blivit bortgifta till den hemska prinsen. Den äldsta systern dog under mystiska omständigheter och nu tvingas Marra bevittna hur den mellersta systern lider i förhållandet. Det bara en tidsfråga innan hennes syster också dör och Marra måste ta hennes plats. Fast besluten på att bryta den onda cirkeln och att utkräva hämnd tar Marra hjälp av en mäktig gravhäxa, men hjälpen förutsätter att hon klarar tre omöjliga uppgifter - skapa en hund av ben, sy en kappa av tistlar och fånga månsken i en burk. Dessutom klarar inte Marra och gravhäxan själva av att att ta kål på den onda prinsen. De tar hjälp av en motvillig fe, en stilig ex-riddare och en demonbesatt kyckling. Tillsammans måste de bli handen som sluter sig kring den onda prinsens hals för att befria Marras familj och kungadömet från prinsens tyranniska styre.  En riktigt fin och tidvis riktigt mörk för alla som är trötta på starka, dödligt vackra och unga hjältinnor. 

ODINSBARN av Siri Pettersen
15 år gammal får Hirka veta att hon är hittebarn, varpå hennes värld börjar att krackelera. Den som hon trott varit hennes far, har i själva verket skyddat henne från omgivningens grymma vidskeplighet. I samma veva väljer hennes högättade barndomsvän Rime att avvika från sin utstakade bana, och tillsammans dras de in i ett världsomskakande ränkspel med svindlande perspektiv. Det är en uppgörelse med främlingsfientlighet, maktmissbruk och blind tro. En uppfriskande modern berättelse om troll och utanförskap – gjorde succé när den kom och förtjänar nya läsare.

PIRANESI av Susanna Clarke
Piranesi lever ett ensamt liv i ett labyrintiskt hus med vindlande hallar, utan att ifrågasätta vem han är eller varifrån han kommer. I huset finns också The Other, en person som Piranesi ibland träffar för att utbyta information. Genom Piranesis kvasivetenskapliga iakttagelser avtäcks gradvis ett mysterium och vi får svar på våra frågor. Är de många hallarna verkligen oändliga? Vad döljer sig i och bakom huset? Susanna Clarkes nästan hypnotiska historia om Piranesi och hans oändliga hus har charmat sig in i många medarbetares hjärtan här på bokhandeln. Bokens märkliga, klaustrofobiska mysterium håller läsaren i ett järngrepp. Du tvingas engagera dig i mysteriets utveckling och ju mer du anstränger dig, desto större blir njutningen. 

THE SHADOW OF THE GODS av John Gwynne
Ett århundrade har gått sedan gudarna krigade till sin död. Det enda som finns kvar av deras skräckvälde är gudaben som viskar löften om mäktiga krafter till dem som är modiga nog att söka upp dem. Medan rykten om krig sprids över Vigrið får vi följa tre krigare; en jägarinna på ett farligt uppdrag, en adelskvinna som jagar stridens ära och en träl som är på desperat jakt efter hämnd mot Bloodsworns legoknektar. Alla tre kommer att prägla världens öde. Majestätisk fantasy, inspirerad av nordisk mytologi av fantasyfavoriten John Gwynne.


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev