Kokböcker, historia och annat smått och gott

Publicerad: Tisdag, 21 november 2023, Skribent: Linnéa

Laga mat från andra världar, lär dig mer om vår egen historia eller testa din kunskap om Tolkiens värld med en quiz-bok. Dessa böcker passar både som presenter och som härligt avslappnad läsning för dig själv under lediga dagar med paltkoma. 

Från universums alla kök  

Dungeons & Dragons: Heroes' Feast Flavors of the Multiverse 

Hjälten är på väg hem från sitt senaste äventyr och du har fått i uppdrag att laga festmåltiden. Men ve och fasa, du har slut på idéer! Frukta icke, här kommer en fortsättning på D&D Heroes’ Feast med ett gäng nya recept.  

Tolkien, J R R: Recipes From the World of Tolkien
Att äta mat och hur gott det kan vara är inget som göms undan i Tolkiens böcker. Tvärtom får vi många exempel på vad som äts och hur mycker det uppskattas. I boken finns 75 recept inspirerade av mat från Tolkiens värld.

Från filmens värld 

Patrick Stewart: Making It So - A Memoir

Patrick Stewarts memoar där han bland annat skriver om tiden när han spelade in sina ikoniska roller som Jean-Luc Picard i Star Trek och Professor Charles Xavier i X-Men. 

Spider-Man: Across the Spider-Verse - The Art of the Movie

Se bilderna och arbetet bakom skapandet av den snygga animerade Across the Spider-Verse! 

Från böckernas värld 

Tolkienpodden: Den inofficiella Sagan om ringen-quizboken

Den inofficiella Sagan om ringen-quizboken är en illustrerad quizbok med hela 705 frågor från Tolkiens värld, anpassad för alla kunskapsnivåer - från det enklaste till det som till och med kan gäcka experterna. Därmed passar boken både barnfamiljen och Tolkiensällskapet. 

Rhianna Pratchett: Tiffany Aching's Guide to Being a Witch 

En rikt illustrerad guide till hur du blir en häxa i Discworld-universumet. Följ Tiffany Achings tips och ta del av de råd hon själv fick från Granny Aching, samt inlägg från Nanny Ogg och  Granny Weatherwax.  

Från vår egen värld 

Piven: The Worst-Case Scenario Survival Handbook: Apocalypse 

Vi hoppas naturligtvis att apokalypsen inte ska komma men det är inte fel att vara beredd på OM det händer. Fylld med tips hur du t ex packar en överlevnadsväska på 30 minuter, överlever en invasion av utomjordingar och hur du bygger upp ett utopiskt samhälle efter katastrofen. 

Jo Teeuwisse: Fake History - 101 Things that Never Happened 

Det finns vissa historiska sanningar som alla känner till – men som inte alls är sanna... Napoleon sköt näsan av sfinxen – falskt. Marie Antoinette sa “Let them eat cake” - falskt. Läs om 101 saker i historien som du antagligen har fått lära dig fel! 

Tom Phillips: Humans: A Brief History of How We F*cked It All up 

Mänskligheten har kommit långt i utvecklingen över årtusendena men längs vägen har det även tagits några snedkliv. Läs om historiens största misstag så kommer dina egna misstag kännas mindre illa. Som när du t ex försöker använda hemnycklarna för att gå på i kollektivtrafiken.  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev