Klassiker på SF-hyllan

Publicerad: Torsdag, 8 december 2022, Skribent: David

Vill du läsa en riktig science fiction-klassiker, eller vill du ge en klassiker i present till någon som verkar nyfiken på genren? Förlaget Orion har via underförlag Gateway släppt flera mycket bra klassiker senaste månaderna och klätt dem i gula omslag så de är enkla att hitta på våra hyllor. Det är alla böcker som på olika sätt stått emot tidens tand och som förtjänar nya läsare:

NEUROMANCER av William Gibson
Den cyberpunk-roman som definierade hela genren, och dessutom den enda roman som vunnit både Nebula-priset, Philip K. Dick-priset och en Hugo, vilket är de tre största priserna en bok kan vinna inom fantastiken. Vill du läsa om internet och articifiell intelligens ur ett åttiotalsperspektiv är det här rätt bok för dig.

THE FOREVER WAR av Joe Haldeman
Författarens svar på en annan sf-klassiker: STARSHIP TROOPERS. Haldeman tyckte att Heinleins roman glorifierade kriget och beslutade sig för att skriva en egen berättelse om människornas krig mot slemma utomjordingar, men med ett tydligare ställningstagande mot krig och inspiration hämtad från författarens egen tid i Vietnam. Kriget här är skitigare och utan en klar vinnare.

THE WORD FOR WORLD IS FOREST av Ursula Le Guin
Eko-science fiction från samma tid som tidigare nämnda The Forever War, också influerad av Vietnamkriget och med ett tydlig antikrigsbudskap. Men LeGuins roman är också en stark antikolonial historia. Människor förslavar de vänliga athsheanerna och hugger ner deras skog. För att kunna bli av med sina plågoandar tvingas athsheanerna kriga, och kommer att likna dem de slåss mot.

GATEWAY av Frederik Pohl är en väldigt rymdig, småhård science fiction-historia om urholkade asteroider, gammal kvarlämnad teknologi, avancerade rymdskepp och svarta hål.

FLOWERS FOR ALGERNON av Daniel Keyes
En speciell roman. Charlie Gordon har ett lågt IQ, arbetar som städare och är för dum för att förstå att han blir retad av sina kollegor. Allt ändras när han en dag börjar genomgå en experimentell hjärnoperation. Boken är skriven i dagboksformat och följer Gordon i hans utveckling. I början kan han knappt stava, men sedan går det allt bättre och bättre ända tills…

THE FEMALE MAN av Joanna Russ
Feministisk sjuttiotals-sf om hur kvinnor från olika dimensioner besöker varandras världar, jämför sina livsbetingelser och resonerar kring vad det innebär att vara kvinna. Ross tankar har hållit för tidens tand och är fortfarande giltiga i diskussionen kring patriarkala strukturer och vad ett kön är.

DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRIC SHEEP av Philip K. Dick
Mer känd som Blade Runner efter filmatiseringen med Harrison Ford. Rick Deckard arbetar med att jaga reda på och pensionera articifiella människor. Skiljer sig väldigt mycket från filmen, även om övergripande teman är liknande.

I AM LEGEND av Richard Matheson
Skräck-sf om en man som lever ett ensamt liv som den sista överlevande i ruinerna som tagits över av monster. Läsaren får följa hans kamp för att överleva och försöka hitta ett sätt att få civilisationen att återvända. Lika delar skräck och science fiction. När jag skriver om författaren kan jag även passa på att nämna hans HELL HOUSE, som nyligen gavs ut på engelska igen efter att ha varit borta från hyllorna i årtionden. Hell House är en spökhistoria och har beskrivits som den läskigaste boken om ett hemsökt hus någonsin av Stephen King. Både den och I Am Legend är häftiga böcker.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev