Lembas, animekakor och krigsgudens hasselbackspotatis

Publicerad: Fredag, 2 december 2022, Skribent: Gabi

THE UNOFFICIAL HARRY POTTER VEGAN COOKBOOK är en bok med frestande bilder och recept som lever upp till det visuella överflödet. Med varierade växtbaserade recept har den allt och lite till för den matälskande veganen. Börja med lite Great Lake Tempura, snacksa på Cunning Green Crudité Board inspirerad av Slytherins uppehållsrum och avsluta med Butterbeer Apples.
Här finns frukost, varmrätt, enkelt och avancerat i välskrivna recept. Desserter finns både pilligt fina, som Petunia’s Sugared Pudding med maräng på kikärtsspad, och rustika som en tandvänligare version av Hagrid’s Rock Cakes. I kapitlet Potions & Elixirs beskrivs välbekanta och nya drycker, exempelvis Arthur Weasleys Eggnog (med kokos), tre versioner av Butterbeer och en Amortentia (mindre farlig än bokens). Det här är den av våra Harry Potter-kokböcker som har finast bilder, läsvärd som inspiration för magisk dukning!

RICK AND MORTY THE OFFICIAL COOKBOOK är en kul kokbok med mestadels lättlagade rätter. Mycket humor, fullpackat med referenser till serien och snärtiga kommentarer – det känns som om författarna verkligen vänder sig till fansen. Sånt gillar vi! Hot Dogs on a Rick, kanske? Komplett med ansökningsformulär för detta fantastiska jobb. Naturligtvis innehåller den Pickle Rick’s Transformation Brine, Eyeholes och en hel hög med Lil’ Bits minirecept. Goda matlagningsråd blandas med mindre  goda levnadsråd i en färglad och underhållande kokbok.

PARKS AND RECREATION GALENTINE’S DAY har undertiteln ”The Official Guide to Friendship, Fun and Cocktails” och innehåller allt som kan behövas för att skapa ett piffigt party med Leslie Knope-tema. Vare sig du vill fira en födelsedag, söker inspiration till nästa Parks & Rec-maraton eller vill dela en Galentine’s Day med dina tjejkompisar har boken det som behövs. Kanske en mättande Ann’s Beautiful Spinach-ster and Artichoke Dip följt av några Secretly Sincere Chocolate Hugs Cookies? Och till dessa ett urval drycker, från Strong-as-a-Woman kryddte till Duke Silver’s Incognito Mojito. Boken innehåller också massa aktiviteter och hantverk att roa sig med före eller på en träff. Läs om hur du skapar din egen parfym, gör Rosie the Riveter-placeringskortshållare, egna snöglober eller en härligt prickig ballongbukett för bordet. 

THE UNOFFICIAL LORD OF THE RINGS COOKBOOK är en kokbok inspirerad av Tolkiens värld, med många klassiska engelska recept och en del mer fantastiska rätter. Ett sextiotal recept tolkas här, alla med fina bilder och tydliga kokboksinstruktioner. Som sig bör ingår många potatisrätter (Oven Spuds? Tater Salad? The Prancing Pony’s egna potatissoppa? Alla är med), färdkost som flodfisk, lembas och saltat fläsk. Värt att nämna är flera lamm- och kaninrätter som känns helt rätt i sammanhanget. Naturligtvis hittar vi både lembas, dvärgbröd och smarrigheter som Beorns honungskakor, men boken har även plats för mat från orchernas kök – ett stycke Hobbit Roast med Maggot Holes, kanske?

GOD OF WAR The Official Cookbook of the Nine Realms Mord, blod och – hasselbackspotatis? Ja, i denna kokbok guidar Týr dig genom de nio världarnas kulinariska fröjder. Med diplomatins, resandets och krigets gud som berättare ingår förstås recept från hela världen. Med utgångspunkt från det nya spelet bjuds vi så klart på flera nordiska rätter, förutom nämnda hasselbackspotatis även rödkål, sockerkringlor och æblekage (dansk äppelefterrätt). För insatta spelare finns både roliga vinkningar (vad sägs om att servera lite Freakin’ Gratitude?) och en hel del lore mellan recepten – tillräckligt för att det var strängt embargo på denna kokbok innan nya spelet kom ut, för att inte riskera spoilers.

OISHISOU!! The Ultimate Anime Dessert Book är en bok fylld med bakverk, godis, kakor sötsaker och andra efterrätter från Japan, perfekt för alla anime-fans. Den har bra bilder, noga beskrivna recept och en del kul twists. Till exempel är den indelad i kapitel baserade på var man oftast hittar och äter dessa efterrätter, t.ex. på en matsuri, en traditionell festival, eller hemma med kompisar. När många av de som använder kokboken kommer ha sett maten, kanske utan att direkt tänka på det, ätas i anime och manga blir det här ett bra sätt att få kontext för vad man lagar. Boken innehåller också till flera rätter en inforuta som beskriver i vilka anime maten förekommer och vem som äter den. Nästan så man kan göra ett mat och animebingo!

THE PADAWAN COOKBOOK samlar barn- och familjevänliga recept inspirerade av Star Wars stora universum. Alla stora nog att blanda eller hacka kan hjälpa till här! Samla familjen under juldagarna och laga Maulcakes eller Grogu's Avocado Dip tillsammans. Eller kanske några lättlagade (vegetariska) Jawa Sushi med Pasaana Pops till efterätt? En tydlig och lockande kokbok med fina bilder, passar även för den som vill göra en Star Wars-fest utan att slita ihjäl sig i köket. Medföljande ingrediensschema gör det också lättare att få överblick om man har allergiker bland kockar eller gäster.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev