JulPAPPstips

Publicerad: Måndag, 13 november 2023, Skribent: Annie

Alla har en pappa i sin närhet. Det behöver inte ens vara en riktig pappa, utan bara någon som har liksom det pappiga beteendet och humorn. Någon som sörjer att trillingnöten är borta ur Aladdinasken. Som lyckligt utbrister “en sådan färg skulle man ha” när nissarna målar på färgen på schackbrädet under Tomtens verkstad, som att man inte redan har hört det skämtet en miljard gånger. Som föreslår att man kan sätta sig i hörnet om man fryser för att “där är det alltid 90 grader.” En sån som man aldrig vet vad man ska köpa i julklapp till, så den får enorma mängder strumpor under årens gång. Ni fattar. Men vill man för en gångs skull köpa något annat än strumpor kan ni spana in den här listan!  

Delta science fiction - Historik och Bibliografi  

Det finns få av den äldre generationen med science fictionintresse som inte vet vem vad Delta förlag är - och Sam J. Lundwalls enorma insasts för den svenska science fiction marknaden under 70- och 80-talet. Den här underhållande och insatta skildringen av förläggaren, förlaget och Jules Vernemagasinet är ett måste för alla svenska science fiction fans!  

Muralgranskaren IV - Utan trosbekännelser i Wittenberg  

Historiska referenser, medeltida konst och underhållande språk, pepprat med en hel del ordvitsar - är inte det alla pappors dröm? Muralgranskaren (aka David Nessle) släpper sin fjärde bok av Muralgranskarens träffsäkra komik lagom till jul.  

Modesty Blaise Jubileumsbok  

Den enda seriefiguren i min pappas liv var Modesty Blaise och jag vet att han inte var ensam om det. Modesty Blaise och hennes vapendragare Willie Garvin har fascinerat folk sedan 60-talet och nu, lagom till jul, kommer hennes bästa äventyr, flera faktasidor och ett förord från författaren Peter O’Donnell själv i en fin jubileumsutgåva. Julklappen till pappa är liksom fixad nu (det är lugnt, han läser ändå inte mina texter.) 

Kapten Haddocks ordbok  

Vem uppskattar inte lite fantasifulla svärord? Riv mina råsegel? Krabbsaltade tångräkor? Kanapéer och konjakskransar? Kapten Haddocks svordomar skapades för att visa på ett levande språk utan att störas av censurregler. Så om du vill utvidga ditt svordomskapital utan att störa julefriden kan du plocka upp den här!  

10 år av Villfarelser - Någon måste ta ansvar för mina handlingar 

Under 10 år har Mathias Leclér gjort sina Villfarelser - “Humor med jävligt mycket allvar” som han beskriver det själv och där vi får följa dess utveckling under de tio åren. Det är något fantastiskt fint med de gammaldags bilderna och de mörka, mörka citaten som ackompanjerar dem, man känner sig lite mindre ensam i ens eget mörker.  

A Stroke of the Pen : The Lost Stories 

Terry Pratchetts Discworld har fått generationer att fnissa, och hans litterära insats gjorde att han 2009 blev adlad (och älskvärt nog så gjorde han även sitt egna svärd från en meteorit som han sedan gömde för att myndigheterna inte skulle kunna få fatt på det, vilket känns så vansinnigt on brand.) Men Discworld är inte hans enda insats ; under 70- och 80-talet publicerades flera noveller i tidningar under pseudonym. Även om det inte utspelar sig i Discworld så ser man tydliga indikationer på vart hans författarskap skulle ta honom senare i hans karriär. Perfekt present för alla Pratchettfans där ute!  

Sökes: Elektriker med bra kontakter

Titeln för denna bok säger allt om vad den går ut på. Ordvitsar sida upp och sida ner!


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev