Kliv in i Tolkiens värld

Publicerad: Torsdag, 1 september 2022, Skribent: Linda

I morgon, fredagen 2 september, har The Rings of Power premiär. De första recensionerna av de första två avsnitten av serien börjar komma och än så länge ser det ut som hyllningar! Förhoppningsvis har det fångat den där känslan Tolkien var så oerhört bra på att fånga, att ha byggt en hel komplett värld man vill kliva in i, och leva i. Som känns bebodd och med en enorm historia att rota i.

Till skillnad från många andra franchises har Tolkien själv skrivit så mycket om Middle-earth och den världens kulturer och historia (för att inte tala om språk!) att det redan finns en nästan outsinlig kanon-bäck att ösa ur. Det enda som har behövts för att få ihop det till filmer och nu tv-serie är att uppdatera vissa småsaker och få ihop ett tydligt narrativ. Förutom dessa små tweaks fortsätter Middle Earth att vara en värld man bara fortsätter återkomma till, och just nu har vi bra pris på en massa böcker som hjälper dig på resan dit, och tillbaka, för att parafrasera Bilbo. 

Lär dig laga mat som skulle tilltala till och med alverna, eller satsa på lite mer rustik matlagning (mmmm svamp) med recept inspirerade av brödraskapets resor. Läs kartorna för att orientera dig, eller spela spelet. Läs (om) originalböckerna, och låt dig imponeras av Tolkienkännaren David Day's gedigna uppslagsverk. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev