Vad ska jag läsa efter Twilightmangan?

Publicerad: Torsdag, 24 juni 2010, Skribent: My Bergström
Vid det här laget tror jag att många Twilight-fans har börjat få upp ögonen för att det finns en tecknad serieversion av Twilight ute i butikerna. Både en engelsk och en svensköversatt utgåva finns i handeln sedan ett tag tillbaka.

Själv hoppas jag att ni, som härmed för första gången har läst en serie tecknad i asiatisk stil, har fått tillräckligt mycket mersmak för att vilja återvända till det tecknade mediet. Om ni ger de asieninspirerade serierna en chans, kommer ni säkert att märka hur Twilight trycker på ungefär samma knappar som många mangaserier gör. Just därför har jag gjort en lista över manga som, i sann Twilightanda, kan tillfredsställa ert behov av både romans och spännande intriger.

Vampire Knight
Var det vampyrtemat i Twilight som lockade dig att inte bara köpa alla böcker, utan att även se till att samla dem i alla tillgängliga utgåvor? Äger du numera den svenska, engelska OCH den koreanska versionen? I så fall behöver du det som, i brist på en tvättäkta japansk mangaversion, åtminstone kan sägas vara den japanska motsvarigheten till Twilight; Möt Vampire Knight, ditt nästa stopp i den gotiska vampyrromansens förlovade land.
I Vampire Knights värld samsas natteleverna (vampyrer) och dageleverna (människor) om samma skola, med en grupp ordningsmän som försöker hålla ordning på det hela och sära jägarna från deras ofta allt för villiga villebråd. Kärlekstriangeln i den här serien går inte av för hackor, när Yuki, seriens viljestarka och, bör tilläggas, mänskliga hjältinna slits mellan den stilige vampyren Kaname, som en gång räddade hennes liv, och Zero, hennes kollega bland skolans ordningsmän, som just genomgår en plågsam förändring och behöver henne mer än någon annan.

Black Bird
Om inte just vampyrerna eller Edwards kyskhet som är det viktigaste i Twilight för dig, utan snarare det övernaturliga elementet i romansen, så tycker jag att ni ska styra kosan mot Black Bird.
I den här serien hamnar Misao, seriens näpna hjältinna, bokstavligen i klorna på en demon, men det faktum att han är så otroligt läcker och i sin tur tycks ha väldigt starka känslor för henne gör att hon inte kan hålla sig ifrån honom. Kyo, som demonen heter, kan inte heller hålla sig ifrån Misao. Det är något speciellt med just hennes kropp, som gör att han bara måste ha henne... Rekommenderas främst till läsare som inte har något emot att killen i paret ständigt försöker få sin vilja igenom.

Ceres Celestial Legend
Gillar du Twilight på grund av det underliggande mörkret och de komplicerade relationerna mellan de olika klanerna? I så fall är Ceres Celestial Legend din ultimata serie.
I den här serien ställs två tvillingar, huvudpersonen Aya och hennes tvillingbror Aki, mot varandra, när en mångårig konflikt når sin blodiga kulmen. För många år sedan fångades en Tenyo, ett legendariskt himmelskt väsen, på jorden efter att en mänsklig man stal hennes klädedräkt. Hon gifte sig motvilligt med honom och de fick barn tillsammans. Dessa barn blev sedan Aya och Akis förfäder. På tvillingarnas 16-årsdag konfronteras de med en relik av den ursprungliga Tennyon, varvid Ayas kropp plötsligt förvandlas. Det är hennes anmoder, Tennyon Ceres, vars latenta krafter har väckts till liv. Ceres medvetande lever kvar i generna i släkten, där hon manifesterar sig generationsvis hos vissa kvinnor i släkten, på just deras 16:e födelsedag. Ceres drivs av sin önskan att hämnas på Ayas släkt för det brott som har begåtts mot henne. Släkten har i sin tur försökt motverka detta, genom att ta livet av de kvinnor som bär på Ceres medvetande. Aya tvingas fly för sitt liv från sin familj. Som tur är möter hon en grupp släktingar som står på hennes sida i konflikten. Men framförallt möter hon den mystiske Touya, lönnmördaren som har sänts ut av hennes familj för att mörda henne. De förälskar sig mot alla odds i varandra, varvid den svåra kampen för att få leva tillsammans i fred tar sin början...

Sand Chronicles
För den som är sugen på något riktigt dramatiskt och inte har något emot att läsa en emotionell och bitvis otroligt sorglig berättelse, är Sand Chronicles min rekommendation.
Serien handlar om stadsflickan Ann, som flyttar med sin mamma från Tokyo till en liten by ute på landet. Först vantrivs hon något oerhört, men efter ett tag får hon tre fantastiska vänner som sätter guldkant på hennes vardag. Framförallt tycker hon om grannpojken Daigo, vars nästintill enkelspåriga sätt att se på livet blir en lättnad för Ann. När Anns liv slås i spillror av en plötslig tragedi, är Daigo den som gör att hon till slut orkar stiga upp på morgonen igen. Men livet tar inte slut när man är 15 år, vilket Ann och hennes vänner blir plågsamt medvetna om; ibland är det svårt att växa åt samma håll, trots att man älskar varandra så djupt som Ann och Daigo. Sand Chronicles följer Ann och hennes vänner från att de är 12 år, tills de blir vuxna. Serien passar i mina ögon lika bra för både killar och tjejer, eftersom den lägger ungefär lika mycket fokus på killarna som tjejerna i berättelsen.

Skip Beat
Så du har läst Twilight och fascinerats av de uråldriga konflikterna i boken. Tänkte du någonsin tanken att det hade varit intressant att se hela rivaliteten mellan vampyrer och varulvar spelas upp på scen, med musik och skådespeleri som vapen? Inte? Men ändå, tänk om det hade varit så det gick till, när två killar i nöjesbranschen slogs om samma tjej; en tanke, som helt okrystat för mig till den fenomenala serien Skip Beat!
Förutom att serien är både hysteriskt rolig och fartfylld som få, bjuds vi även på ett av de mest svårgissade triangeldramerna inom manga någonsin. Kyoko sviks av sin barndomsvän Sho, och bestämmer sig för att hämnas på honom. För att genomföra den perfekta hämnden bestämmer hon sig för att slå honom på hans hemmaplan. Saken är den att Sho just har slagit igenom som rocksångare, så det är nöjesbranschen nästa för Kyoko. Först ut behövs det förstås en make-over för denna gråa lilla mus till tjej hon har varit, varvid en ny och färgstark Kyoko föds, med målet inställt på att bli störst i hela Japan! Men vägen till framgång är lång och mödosam och Kyoko får verkligen börja från botten. På vägen möter hon sin kollega Ren, en mystisk och otroligt populär skådespelare som tyvärr fattar avsky för henne vid första ögonkastet. Samtidigt är inte Sho ute ur leken heller. Nu när han och Kyoko båda slåss om rampljudet i nöjesbranschen, är det väl bara en tidsfråga innan de möts igen. Men är det som vänner eller fiender denna gång?

Red River
För er som inte har något emot att seriens kärlekspar gör en flygande start och går klädda i minimalt med kläder, de flesta gjorda av guld.
För den som känner sig sugen på inte bara episk romans, utan även ett lika episkt äventyr, bjuder Red River på både intriger, tidsresor och exotiska kulturer. Yuri dras ner i en till synes helt vanlig vattenpöl av en besmyckad arm och hamnar i det Hattiska riket, som låg vid Medelhavet under den tid som för Sverige var järnåldern. Hon tas som älskarinna utav landets vansinnigt snygge prins, men vid det kungliga hovet är intrigerna lika invecklade som de är livsfarliga. Yuri upptäcker snart att landets drottning, som var den som förde henne tillbaka i tiden, planerar att döda henne och använda hennes blod till en besvärjelse...

Sensual Phrase
Lång, vansinnigt stilig, mystisk, sexig, fantastisk röst... Nej, det är inte Edward jag talar om, utan Sakuya, sångaren i det fiktiva bandet Lucifer. Ni vet att ni vill ha honom. I alla fall i er bokhylla...
En gång i tiden var det här Japans mest lästa romansserie. Miljontals läsare har låtit sig förföras av berättelsen om den näpna gymnasietjejen Aine, som drar till sig sin idol Sakuyas uppmärksamhet efter att han läser en av hennes sångtexter. Aine får anställning som spökskrivare för Sakuya och hans band Lucifer, men trots att hon kanaliserar all sin sexuella frustration in i sina sångtexter är det inte nog. Hon måste helt enkelt bara ha Sakuya. Som tur är för Aine är Sakuya inte direkt någon Edward vad gäller sex, och han är minst sagt galen i Aine... Serien anses vara den ultimata blandningen av musik och romans, med sexiga sångtexter som krydda.

Dramacon
Lång, vansinnigt stilig, mystisk, sexig, gillar cosplay i smyg men skulle hellre dö än erkänna det... Uppenbarligen är det inte Edward jag talar om den här gången heller, men Matt i Dramacon har minst samma effekt på Christie i Dramacon, som Edward hade på Bella. Åh, att vara ung, kär och galen i allt som kommer från Japan. Jag kan inte ens förställa mig det, men trots det föll jag som en fura för Dramacon, precis som ni kommer att göra.
Alla som någonsin har varit på ett amerikanskt konvent för fans som gillar anime och manga vet att där kan det gå livat till. Men för oss som aldrig har besökt ett sådant är Dramacon ett ganska bra sätt att få sig en bild av den organiserade galenskapen när tusentals animefans samlas på samma ställe. I centrum för berättelsen står romansen mellan konventsnybörjaren Christie och den mystiske cosplayaren Matt. Pojkvänner som flirtar med andra tjejer, flickvänner som är hysteriskt avundsjuka och det faktum att Matt och Christie bor på olika sidor av USA är bara början på alla hinder som står i vägen för deras romans. Men konventet där de möts återkommer varje år, och likaså gör Matt och Christie. Kommer de att få varandra till slut, eller kommer dessa tre dagar om året för alltid vara det enda de har gemensamt?

Hot Gimmick
Triangeldramer kan man aldrig få för få av, och Hot Gimmick är en av de serier vars kärlekstriangel blev mest diskuterad när den först kom ut.
Hatsumi, en något förvirrad högstadietjej, hamnar i en extremt jobbig situation när hennes granne Ryoki börjar utpressa henne för något som hon egentligen inte har gjort. Samtidigt brottas Hatsumis låtsasbror med sina känslor för sin "syster". Vem av dem kommer att vinna Hatsumis hjärta till slut? Precis som i fallet med Black Bird, bör man ha en viss tolerans för manliga karaktärer som tycker att "Nej" egentligen betyder "Ja".

NANA
Har du svårt att bestämma dig för vad du gillar bäst, evig, trofast kärlek eller ombytlighet? I NANA får du både äta kakan och ha den kvar.
  Kärlekstrianglarna i NANA är lite mindre oskyldiga än i Twilight, men romansen brinner hetare än hetast. Få kärlekspar har väl fått kämpa mer för sin kärlek än punkaren Nana O och hennes punk-rockarkille Ren. För er som inte suckar trött varje gång Bella velar mellan blek, mystisk främling och solbränd, välbyggd barndomskompis är dessutom Nana Ks många kärleksproblem ett ständigt lika pikant inslag i serien. Serien spetsas med en så utmärkt blandning av musik, humor och drama, att den skulle göra självaste Shakespeare grön av avund.

Hana Kimi
Tyckte ni att Edward var ett under av självkontroll? Möt hans överman.
Ett inslag som man ofta finner i de japanska tjejserierna, är tjejer som klär ut sig till kille och därmed får en helt unik inblick i de japanska tonårspojkarnas värld. Tyvärr tenderar denna världsbild att vara något verklighetsbefriad, men vad gör väl detta när det är romansen man suktar efter? I Hana Kimi finner vi vissa likheter med Twilight, då huvudpersonen är så besatt av en ung höjdhoppare vid namn Sano, att hon låter lockarna falla och reser hela vägen från USA till Japan för att börja vid samma pojkskola som han går vid. Tur för henne att de inte bara blir rumskompisar, utan även att Sano visar sig vara en gentleman med oerhörd kontroll över de djuriska lustarna. Framförallt med tanke på att det bara tar honom någon dag att inse att hans nya rumskompis har för mycket stoppning på framsidan...

Fushigi Yugi
Gillar man berättelser om hur en helt vanlig person, i sann Bella-stil, tar klivet in i en helt ny värld som hon inte visste om, är Fushigi Yugi en av de stora måste-läsa-klassikerna.
Miaka hamnar i en magisk bok, vars värld påminner om en blandning av det gamla Japan och Kina. Väl inne i bokens värld visar hon sig vara guden Suzakus utvalda prästinna, som beskyddas av 7 tjusiga killar. Serien är en så kallad omvänd haremserie, där en helt vanlig tjej helt plötsligt finner sig omgiven av en massa snyggingar. Vilken kille blir din favorit? Perfekt för den som gillar valfrihet. Tröttnar man på de etablerade paren i serien, kan man även börja para ihop killarna som blir över med varandra.

Hittar ni någon serie som ser ut att vara för er bland förslagen? Om inte, så är ni välkomna in till någon av butikerna för att fråga personalen om fler tips på serier som kanske kan falla er på läppen. Det finns lika många olika sorters japanska serier som det finns smaker och intressen här i världen. Det gäller bara att hitta serien just för dig.

Kommentarer

Nyhetsbrev