Okinawa - Japans tropiska paradisöar (del 2)

Publicerad: Torsdag, 21 februari 2013, Skribent: My Bergström
Djurlivet
Okinawa har ett unikt djurliv med flera unika och tyvärr utrotningshotade djur, som Okinawarallen (yanbaru kuina), en fågelart utan flygförmåga. Den är svår att få syn på i naturligt tillstånd, men jag hade turen att få syn på en levande Okinawarall vid vägkanten medan jag var ute och reste. Fågeln dödas ofta av bilar när den försöker gå över vägen och när man hittar överkörda fåglar rapporteras det på den lokala TV-kanalen. Okinawas medborgare är djupt engagerade i sin unika fågel och jag fick höra att de helst inte ville att den vore en turistattraktion, på grund av den ökade risken som det innebar för fåglarna.

Vill man lära sig mer om Okinawas marina djurliv rekommenderar jag Okinawa Churaumi Aquarium, där man kan sitta och fika i ett kafé som ligger intill en enorm bassäng fylld av hajar, valhajar och stingrockor. Akvariet ligger i Ocean Expo Park, där man även kan se sköldpaddor, delfiner och sjökor utan att betala inträdesavgift. Under turistsäsongen ges det regelbundet gratis uppvisningar och demonstrationer.

Okinawa är tyvärr inte förskonat från ormar. Ryukyuuöarna har en unik och mycket giftig palmhuggorm, trimeresurus flavoviridis, vanligtvis kort och gott kallad för habu. Man finner den ofta på gränsen mellan skog och brukat land, i stenrösen och gamla gravar. Ormen är huvudsakligen nattlevande, men man bör vara ytterst försiktig när man är ute och går på egen hand i naturen. Att bli biten behöver inte vara dödligt om man direkt tar sig till sjukhuset för vård, men risken att få permanenta skador av giftet är hög (6-8%). Dödligheten av bett från habu är 3%. I snitt blir 2 av 1000 invånare bitna, vilket anses som högt. Habu används även som ingrediens i habu sake. Alkoholen som används är specifik för Okinawa och kallas för awamori, ett destillerat risvin, som smakar annorlunda än vanlig bryggd nihonshuu (det som vi brukar kalla för saké). Ofta säljer man flaskor med ormen kvar i flaskan.

Växtlivet
En annan typisk turistattraktion var de stora fruktparkerna. I dessa introduceras besökarna till Okinawas växtliv, främst fruktbärande sådana, och ofta avslutas rundorna med gratis smakprov på egenodlad ananas och relaterade produkter som marknadsförs i parkernas giftshops. Långt ifrån alla produkter har odlats i parken, utan hyr in sig för möjligheten till exponering. Utöver ananas odlar man drakfrukt, papaya och sockerrör på ön och odlingarna finns överallt. För att komma till ett av mina hotell fick vi köra på en liten väg mitt mellan två höga sockerrörsfält i utkanten av ett litet samhälle. Det fanns även en odling för drakfrukt nära hotellet.

Vädret
Okinawa drabbas ofta av tyfoner under sommaren på grund av sitt geografiska läge. När jag först kom fram till Okinawa en tyfon precis dragit över huvudön. Ägarna till ett av hotellen där jag bodde pekade ut skadorna efter stormen. Hotellet i fråga låg precis vid strandkanten och var därför känsligt för oväder, framförallt ifall det skulle komma en tsunamivåg, men skadorna i det här fallet bestod av jordras efter de kraftiga regnen. Växter och rötter hjälper till att binda jorden, men faller det tillräckligt mycket regn blir jorden så uppluckrad att hela sjok av träd och rötter kan rasa ner för sluttningarna mot havet. Även vägen fram till hotellet var full av stora hål och lite svår att köra längs på kvällen, framförallt eftersom den inte var upplyst av något annat än månen.

Mellan stormarna är dock vädret mycket vackert. Okinawa blir oerhört varmt på sommaren, nära 40 grader. Inte ens under den kalla halvan av året blir det sällan svalare än 20 grader. För att orka med att resa runt i så varmt klimat finns det knep att ta till.

Klä dig luftigt. Själv hade jag nästan bara med mig tajta kläder och blev tvungen att köpa nya kläder för att klara av den fuktiga värmen. Luftiga kläder gör att du inte blir lika svettig. Använd heltäckande, svala och luftiga tröjor. Solen är så intensiv, framförallt på sommaren, att vi med känslig hy kan bränna oss illa.
Köp ett solparasoll. Finns att köpa lite överallt, till exempel i shoppingcenter eller i stånd på gatan i storstäderna. Man behöver inte skämmas över att gå runt med "paraply" mitt i sommarvärmen; många kvinnor som är bosatta i Okinawa använder parasoll de också.
Använd hög solskyddsfaktor och/eller en sjal att vira runt halsen för att skydda dig från solen i nacken och på halsen.
Drick mycket vatten och sportdryck. Undvik söta drycker. Drick även mycket te. Varma drycker gör att man inte känner sig lika varm som när man dricker något kallt.
Undvik att vara utomhus under de varmaste timmarna runt lunchtid. Passa på att smita in i ett köpcentrum eller restaurang. Det kan vara skönare att vara ute på kvällen, framförallt i större städer som blir mycket kvava under dagtid. Hyr en bil och färdas på ön med den. Hyrbilar är billiga och det finns många specialerbjudanden då det är hög konkurrens bland uthyrarna. Att kunna fly in i en bil med luftkonditionering efter varje etapp av resan är ett måste, samtidigt som det gör att man ser mer av naturen och får frihet att ta sig fram på egen hand. Tänk på att skaffa internationellt körkort innan du lämnar Sverige.

Musik
Sanshin är ett tresträngat instrument med en kropp täckt av spänt ormskinn, en lång hals och tre strängar. Sanshin inspirerades av det kinesiska instrumentet sanxian och är i sin tur föregångare till den japanska shamisen, som har en liknande design men där kroppen har kattskinn spänt över kroppen istället för ormskinn. Sanshin spelas med hjälp av ett slags porslinsplektrum som man sätter på ena fingret. I videolänken nedanför kan ni höra hur en sanshin låter. Ett annat viktigt inslag i Okinawas traditionella musik är trummor, på japanska kallat taiko. I många musikstycken visslar man även tillsammans med sång och musik.

Mat
Det bästa med att resa runt i Japan är nästan alltid maten. Okinawa har flera spännande maträtter som är typiska för dem, samt andra som passar bra att äta medan man är där. Goya champuru är min favoriträtt, en mix av tofu, ägg, fläskkött och bittergurka. Den kan man ibland äta även på andra ställen i Japan, men ingenstans smakar den så gott som i Okinawa. Andra specialiteter är skaldjur som räkor, snäckor och musslor, som är mycket gott just i Okinawa. Jag åt till och med råa räkor när jag var där, trots att jag egentligen avskyr råa skaldjur. En typisk förrätt är umi no budo, även känt som havsvindruvor eller grön kaviar, en slags krispig tång som man äter med soja och lite wasabi. Självklart rekommenderar jag även sushi och sashimi.

Om man vill få se en lite annorlunda del av Japan, eller kanske kombinera sitt japanintresse med sol och bad rekommenderar jag varmt Okinawa. Jag rekommenderar dock att man inte åker mitt i högsommaren som jag gjorde, då det var lite väl varmt. Men vad gäller mat, kultur och historia finns det få ställen som jag har uppskattat så mycket som Okinawa under alla mina resor i Japan!

Länktips:
- Youtubeklipp med musik från Okinawa
- Cooking With Dog visar hur man lagar goya champuru

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev