Okinawa – Japans tropiska paradisöar (del 1)

Publicerad: Tisdag, 12 februari 2013, Skribent: Av My Bergström
Ett av mina bästa minnen från 2012 är min resa till Okinawa, huvudön i öriket Ryukyu söder om Japan. Okinawa bjuder på tropiska naturupplevelser och en särpräglad kultursom utvecklats separat från resten av landet. Även för den vane japanresenären bjuder Okinawa på en annorlunda upplevelse än övriga landet och är definitivt värt ett besök. Befolkningeni Okinawa känns mer öppen och avslappnad jämfört med dem man stöter på i storstäder som Tokyo, vilket beror på att befolkningen till stor del livnär sig på turism, men också på att kulturen är mindre stressad.

Jag brukar beskriva Okinawa för folk som "Japans svar på Mallorca", och att döma av mina partyglada medresenärer på planet till Naha, Okinawas huvudort, är det precis vad det är. Många åker dit för att bada och festa, men det finns även gott om intressanta upplevelser för resenärer som är mer intresserade av att lära sig mer om öns kultur. Om man tittar lite längre tillbaka i tiden finner man dock att Japans södra örike har en mycket blodig och komplicerad historia som påverkar öarna än idag.

Okinawa som självständigt kungadöme
Okinawa var fram till 1800-talet ett självständigt rike, Ryukyuu-kungadömet. De betalade tribut till Kina och Japan om vartannat i utbyte mot sin självständighet. Senare införlivades ögruppen med Japan. Det finns många vackra platser som vittnar om Ryukyuu-kungadömets historia och kultur, bland annat detåteruppbyggdagamla slottet Shuri-jo (det förstördes under andra världskriget och återskapades från foton) och Ryukyuu Mura i byn Onna, där man samlat in och återuppbyggt gamla traditionella hus och byggnader.

Okinawa under andra världskriget
Den största händelsen i modern historia är Slaget om Okinawa 1945 under andra världskriget och den amerikanska ockupationen som följde. Amerikanerna ville använda ön som bas för sin planerade luftinvasion av Japan, som de hade legat i krig med sedan 1941. Japanerna utnyttjade sin kunskap om öns geografi till sin fördel och fick den amerikanska armén att gå bet. Man gömde sig i grottor och utrymde hela byar för att på så vis använda byborna som levande sköldar. Många civila insjuknade och dog som följd av att de tvingades leva i ohygieniska miljöer. Civila som försökte kapitulera till fienden för att överleva beordrades skjutna.

Slaget om Okinawa blev oerhört blodigt. Siffrorna talar om sammanlagt 200 000 döda med båda sidorna sammanräknade, där de japanska förlusterna bestod av både militära och civila offer. Oförmågan att besegra den kejserliga armén i Okinawa ledde till att man inte kunde fortsätta sin planerade invasion av resten av landet. Beslutet att släppa atombomber över Japan, för att knäcka nationens självförtroende med en överväldigande maktdemonstration, var en av de direkta följderna av den amerikanska förlusten. Det fruktansvärda utnyttjandet av civila som mänskliga sköldar ledde även till en djup misstro mot kejsaren och den shintoistiska religionen som hade använts för att motivera dessa krigshandlingar.

Okinawa idag
Med en så blodig och konfliktfylld bakgrund är det inte konstigt att Okinawa än idag påverkas av följderna av andra världskriget. USA ockuperade ön efter krigets slut och även efter att de gav tillbaka ön till den japanska regeringen 1972 behöll de stora delar av huvudön som bas för sin militär. Det har lett till åtskilliga konflikter i området och påverkat livet för många som fick sina land konfiskerade. Man kan hitta protestlistor att skriva på mot den amerikanska militära närvaron på många platser.

2012 började president Obama flagga för att USA slutligen var på väg att påbörja en gradvis flytt av militärbasen på Okinawa till förmån för en ny bas på Guam. Ekonomiskt sett kommer flytten av militärbasen förstås att påverka Okinawa, som har anpassat sig till den ständiga militära närvaron. Man finner ovanligt många amerikanska affärskedjor och restauranger i huvudorten Naha, som ligger närmast den största militärbasen Futenma, och inkomsten från militärerna har varit viktiga för många näringsidkares försörjning.

Det finns andra konflikter i närheten av Okinawa, varav den nuvarande konflikten mellan Japan och Kina om Senkakuöarna, även kända som Diaoyuöarna, även har rapporterats om i svenska tidningar. Senkakuöarna ligger en bit från Okinawa, nära Taiwan. Konflikten har eskaleratpå senare år av politiska skäl, men även för att man funnit viktiga naturresurser som olja och naturgas nära öarna.

Sport
För den kampsortsintresserade kan det vara intressant att veta att kampsporten karate kommer från just Okinawa. Mr Miyagi i filmerna om Karate Kid kommer från just Okinawa och den andra filmen utspelar sig på ön. Okinawa lämpar sig även utmärkt för att surfa och det är en av anledningarna att så många ungdomar söker sig dit. Mellan september till april sägs man få de bästa vågorna och det finns gott om väl ansedda platser för allt från nybörjare till erfarna surfare runtom kusten av huvudön. Det är även populärt att dyka och snorkla.

Länktips:
- Bild som visar andelen av Japan som används av USA finns i denna artikel
- DNs artikel om konflikten om Senkakuöarna

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev