Keiko Takemiya-artikel

Publicerad: Fredag, 11 april 2008, Skribent: Johan Nordström
Keiko Takemiya är en av de mest framgångsrika och betydelsefulla manga-skaparna i modern tid, och hennes betydelse för shoujo-mangans utveckling är svår att överskatta. Såväl stilistiskt som innehållsmässigt var hon en sann pionjär som tänjde på gränserna för manga-formen. Vidare ackrediteras hon med att, tillsammans med Moto Hagio, ha varit den som skapade begreppet "shounen ai" (pojkkärlek) med sin banbrytande manga "Kaze to ki no uta" (Vinden och trädets sång).

Takemiya föddes 1950 och debuterade 1968 i Weekly Margaret med "Ringo no tsumi" (Äpplets synd). Hon hörde till den andra generationen av kvinnliga manga-tecknare som drog in över manga-världen mot 1960-talets slut. Dessa kvinnor stärkte den position som de allra första kvinnliga manga-tecknarna hade vunnit under 1950-talet, samtidigt som de såväl stilistiskt som innehållsmässigt vidareutvecklade den manga som riktade sig till kvinnliga läsare. Takemiyas "Kaze to ki no uta" utspelar sig på en internatskola och är en kärlekshistoria mellan två unga pojkar, med väldigt olika bakgrunder. Gilbert Cocteau är ung, vacker, och skolans player; men hans förflutna är ärrat efter att som barn blivit intvingad i ett sexuellt förhållande med sin far. Den andra pojken Serge kommer från en aristokratisk bakgrund men har zigenarblod i sina ådror. Mellan dem uppstår en omöjlig kärlek, som får katastrofala konsekvenser. När serien publicerades 1976 så chockerade den med sina intensiva och utstuderade sexscener mellan samkönade parter, ett tema som sedan skulle bli en karaktäristika för tidningen June som publicerade serien, och Takemiya kom att fortsätta att teckna Junes framsida under många år. Takemiya var även, med stor framgång, aktiv inom sf- och fantasy-genren. En av de manga som tillsammans med "Kaze to ki no uta" brukar lyftas fram som ett av hennes främsta mästerverk är science fiction eposet "Terra e" (Mot jorden). "Terra e" utspelar sig i en avlägsen framtid där människorna har koloniserat stjärnorna och lever i ett samhälle styrt och reglerat av superdatorer. När det upptäcks att vissa människor i puberteten börjar uppvisa psi-krafter ses det som ett hot mot mänskligheten, ett farligt evolutionärt snesteg, och mänskligheten gör sitt bästa för att utrota dem. Men psi-mutanterna, kallade Mu, överlever. Isolerade, långt från jorden, drömmer de om den dag då kommer kunna fara hem; mot jorden.

När "Terra e" först publicerades åren 1977-1980 erhöll den omedelbar kultstatus och vann vid sin publikation ett flertal prestigefyllda priser. Den uppmärksammades bland annat för dess episka handling, komplexa frågeställningar, och nyanserade karaktärer. Under åren som gått har den bland annat blivit radioföljetång, animerad långfilm (släppt i Sverige under 1980-talet svenskdubbad av bolaget Wendros), samt nu senast 2007 tv-animé. Andra kända verk av Takemiya är episka drama "Pharao no Haka" (Faraos grav), som utspelar sig i det forna Egypten, och fantasysviten "Izaron Densetsu" (Legendon om Izaron).

Keiko Takemiya utgör fortfarande en av de allra främsta verksamma mangatecknarna inom shoujo-manga, samtidigt som hon även fortsätter att skriva manga inom andra genrer. Vidare är hon verksam som lärare vid Kyoto Seika Universitetets manga-institution och spelar därmed även en viktig roll i utbildandet av framtidens mangaförfattare.

Kommentarer

Vill du skriva en kommentar? I så fall måste du logga in.