Jul och Nyår i Japan

Publicerad: Fredag, 22 december 2006, Skribent: Erik Andersson
Nu är julen här igen med jultomtar, julbockar, julgranar, julklappar, pepparkakshus, julpynt, glögg och julmust. Sen väntar nyårsfirandet med fyrverkerier och fest. Men hur firar man jul och nyår i Japan?

Kortfattat kan man säga att japanerna firar på omvänt vis. I Japan är det julen som är ren fest, medan nyåret är en viktig traditionell familjehögtid.

Julfirandet

Om man går omkring i större japanska städer ser det faktiskt ungefär likadant ut som i svenska städer. Man ser julpynt med blinkande lampor och jultomtar och hör amerikansk julmusik vart man än går. Men julen har ingen som helst förankring i japansk religion eller traditionell kultur. Det är de japanska butikerna som importerat julskyltning för att öka försäljningen, ungefär som Halloween-skyltningen i Sverige, och det har utvecklats till ett unikt japanskt julfirande.

För par är julen en romantisk högtid då man går ut på dejt och ger varandra presenter. Juldejter är ett vanligt tema i romantiska tv-serier och manga. Andra går ut och festar med sina vänner, ungefär som svenskt nyårsfestande. Bland barnfamiljer är det vanligt att ge presenter till barnen i amerikansk stil.

Någon speciell julmat finns inte, men de flesta äter jultårta (se bilden), vanligtvis en gräddtårta som det står Merry Christmas på. Snabbmatsrestaurangerna gör sitt bästa för att få friterad kyckling till en lika självklar julrätt, och de är på god väg.

Julkort finns även i Japan, men det är betydligt vanligare att skicka nyårskort (nengajō), som är precis samma sak fast man skickar det till nyår istället. Nyårskorten är ofta illustrerade med ett speciellt djur varje år. I Japan används nämligen den kinesiska zodiakens 12 djur i tur och ordning för att symbolisera åren. 2007 är vildsvinets år, så det är vildsvinsmotiv som gäller det här nyåret.

I december är det också säsong för japanska traditioner som inte har någonting med julen att göra. En sådan tradition är att ge en gåva (o-seibo) till överordnade eller lärare som tack för deras stöd under året som gått. En annan tradition är bōnenkai. Direktöversatt blir det glömma-året-fest, och det är precis vad det handlar om. Vänner eller jobbarkompisar samlas och äter och dricker i en fest för att glömma det gångna årets alla bekymmer. Det är i alla fall den ursprungliga tanken – i praktiken handlar det mest om att festa och ha kul. Det innebär alltså inte direkt något fridfullt, traditionellt firande, utan snarare att gå ut och dricka tillsammans.

Nyårsfirandet

Julfirandet har som sagt ingen traditionell innebörd, men det har däremot nyårsfirandet. Precis som den svenska julen är det japanska nyåret en viktig familjehögtid då man samlas och tar det lugnt och umgås. Många av nyårsfirandets traditioner har sitt ursprung i shintoistiska reningsritualer för att göra sig av med all olycka man samlat på sig under det gångna året, så att man kan möta det nya året med ett rent sinne.

En vecka eller så innan nyår gör man en storstädning av huset (susu-harai) en gammal tradition som handlar om att göra sig av med gångna årets smuts och olycka inför det nya året. Dagarna innan nyår, eller så sent som på nyårsafton, dekorerar man sedan hemmen med olika traditionella nyårsdekorationer. En vanlig prydnad är kagami-mochi, som består av en sorts mjuka riskakor (mochi) som dekorerats. Precis som svenska pepparkakshus äts de upp när de har tjänat sitt syfte. Man tillverkar mochi av en speciell sorts ris som ångas och sedan hamras till en fluffig deg. Nuförtiden köper de flesta färdigtillverkad mochi, men vissa tillverkar sin egen på traditionellt vis. Mochi som är speciellt ämnad för nyårsdekoration säljs vakuumförpackad i genomskinlig plast, så att den håller sig riktigt färsk tills det är dags att äta upp den.

Nyårsafton kallas ōmisoka. Under dagen förbereds nyårsdagens rätter. Strax innan tolvslaget på nyårsafton brukar man äta soba (bovetenudlar). Eftersom man äter det vid tolvslaget kallas det toshi-koshi-soba (årsövergång-nudlar). De långa nudlarna symboliserar ett långt liv tillsammans. Buddhistiska tempel ringer i sina klockor 108 gånger vid midnatt, för att rena sinnet från de 108 världsliga begär som människan plågas av enligt buddhistisk tro. Japansk tv direktsänder från tempel på ungefär samma sätt som man direktsänder från Skansen på svensk tv. Efter tolvslaget ger man sig av till en shintohelgedom för att göra årets första besök (hatsu-mōde) och göra en önskning för det kommande året. Det är mer av en tradition än en religiös ritual, och de flesta japaner gör det oavsett vilken religion de tillhör.

På nyårsdagen samlas hela familjen och äter, dricker, leker traditionella lekar och tittar på speciella nyårsprogram på tv, ungefär som svenskt julfirande faktiskt. Ett av barnens stora nöjen med nyåret är att de får kuvert med pengar i (o-toshidama) av sina föräldrar och släktingar. De vuxna dricker en typ av söt sake som heter toso, och bara dricks just vid nyår. Nyårsmaten består av speciella nyårsrätter (o-sechi-ryōri), och äts under de första dagarna på det nya året. Många av rätterna symboliserar lycka på olika sätt, t.ex. fertilitet eller rikedom. Förutom nyårsrätterna äter man också en soppa med mochi i, som kallas o-zōni.

God Jul och Gott Nytt År på er allihop, eller som man säger på japanska: merī kurisumasu (Merry Christmas) och akemashite omedetō gozaimasu!

Relaterade länkar:

Sötsaksföretaget Fujiya hävdar på sin webbplats att det var de som introducerade jultårtan till Japan. Sidan är på japanska, men det finns bilder på jultårtor som kan vara intressanta även om man inte förstår språket. 070115: För några dagar sen kom det fram att Fujiya (som är ett av Japans största livsmedelsföretag) hade sålt bakelser med utgången mjölk i. Sedan framkom ännu värre saker, och att de dessutom försökt dölja det hela. Nu har de fullt upp med ursäkter, och VD:n höll en presskonferens tidigare i dag där han meddelade att han avgår. Webbplatsen har bytts ut mot en formell ursäkt och aktuell info. / Erikku

Metropolis är en gratistidning för engelskspråkiga som delas ut i Tokyo. På deras webbplats finns den här artikeln som går på djupet vad gäller det japanska julfirandets historia, och dessutom ger tips på var man kan hitta julstämning i Tokyo.

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev