Intervju med Soya - en svensk mangatalang

Publicerad: Tisdag, 28 november 2006, Skribent: sf-bok
Soya har tecknat och skrivit stål mot blått, som vann den svenska tecknartävlingen Mangatalangen.

1. Vad handlar Stål mot Blått om? Vad är din tanke bakom titeln?

stål mot blått (som jag väljer att stava med små bokstäver) handlar om en tjej som är less på hur världen fungerar och hur människor är så kalla och känslolösa mot varandra. En dag bestämmer hon sig för att försöka ändra på det, och det är hennes lilla resa som läsarna följer. I serien förekommer ett slags väderkvarn (windpump på engelska, så kanske vindpump på svenska?). Titeln stål mot blått syftar på vindpumpar som pekar mot himmelen. (För övrigt så är originaltiteln highvision, eftersom serien var på engelska från början. Titeln målar upp en bild av att man sitter högt upp på just en vindpump och blickar ut mot landskapet. Det är också namnet på ett album som jag lyssnade mycket på medan jag tecknade serien.)

2. Jag har bara läst de första rutorna av serien, men det verkar som om den utspelar sig i en efter-katastrofen-värld. Har du inspirerats av science fiction-berättelser?

Hmm, om du läser vidare så upptäcker man att det inte utspelar sig på så ödsliga ställen som de första rutorna. Jag tror att världen i serien är i ett ganska gott skick, bara det att det det finns några enstaka övergivna platser där resurserna har tagit slut.
Måste tyvärr säga att jag inte läser så mycket science fiction.

3. Vilka andra mangor har du gjort?

Jag har gjort en annan serie som kallas för Papercuts (har valt att kalla den för Små Ting på svenska) som jag deltog med i en internationell tävling, IMAF. (imaf.co.uk) Där vann jag en av de tolv kategorierna.
Annars har jag inte gjort så mycket, mest korta saker på mindre än fem sidor.

4. Vilka mangor läser du just nu? Läser du ”västerländska” serier också?

Jag läser inte så mycket västerländskt utan mest manga. Just nu ... City Hunter, Family Compo, Nodame Cantabile och Ping Pong, inte så mycket.

5. Betyder genreindelningen som används av serieförlagen (som yaoi och shonen) något för dig? Säger du dig att ”nu ska jag rita en serie i den eller den genren”?

Jovisst bryr jag mig om genrer! Det finns ju vissa genrer som jag medvetet undviker.
När det handlar om att själva teckna en serie så ... just nu har jag inte siktat mig in på att göra något specifikt typiskt genreinriktat, men jag skulle vilja tackla genrer som shoujo och skräck för att se om jag klarar av att göra det (och kanske föra nåt nytt till bordet).

6. Hur jobbar du? Gör du först ett utskrivet seriemanus som du tecknar efter, eller låter du serien växa fram gradvis och tecknar om efter hand? Eller jobbar du på något annat sätt?

Jag brukar skriva ett utkast först där jag samlar ihop mina idéer och organiserar dem så att de blir sammanhängande. Sen gör jag ett manus (med sid och rut-indelning). Tråkigt arbete men väldigt användbart. Fast med min nya ska jag försöka köra utan manus!

7. Har någon, till exempel en teckningslärare eller annan mangatecknare, betytt mycket som stöd och hjälp när du har lärt upp dig?

Ja! Yosh, min syster, har alltid och kommer alltid vara min förebild när det gäller att teckna manga. Hon stöttar och lyssnar alltid på mig när jag häver ur mig en massa bekymmer när det gäller mangatecknandet. Och det slutar alltid med att jag känner mig bättre efteråt. Jag har lärt mig massor av Yosh, måste bara säga att hon är en väldigt duktig lärare.

8. Skulle du vilja jobba i Japan eller Korea, där det finns en helt annan kultur kring manga än här?

Hmm .. njaeaaa ... Det vore trevligt om folket i Japan och Korea skulle gilla mina verk, men jag vet inte om jag skulle klara av tempot där borta. Det är så hetsigt har man hört. Jag hoppas manga får en bredare publik här i Sverige och att man så småningom kommer kunna leva på tecknandet, precis som där.

Yosh egen bok Teckna Manga finns här.

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev