Ett besök i Ponyo-staden

Publicerad: Fredag, 12 november 2010, Skribent: Robert Brown
En timmes resa från Hiroshima ligger hamnstaden Tomonoura, som är förebild för staden där Miyazakis film Ponyo utspelas. I japan är staden sedan länge känd för sitt vackra läge vid japanska sjön, med en grupp gröna, bergiga öar nära staden. Redan i Spirited Away var Tomanouras gamla hamntrappa och fyr med. Sen när han började jobba på Ponyo, bodde Miyazaki två månader i staden, och det är inte svårt att se likheterna mellan filmens stad och den verkliga.

Jag besökte Tomonoura nu i slutet på oktober tillsammans med min vän Isak. För att göra det extra likt filmen hade en tyfon precis missat staden, och det regnade nästan hela tiden. Hamnområdet är inte detsamma som i filmen, men vi hittade snabbt trappan och fyren där båten går iland i Spirited Away. Själva staden är liten och mysig där den ligger inklämnd mellan bergen och vattnet. Det finns gott om småbutiker och kafeer längs dom smala gatorna. Men se upp! Invånarna kör precis lika snabbt som Sasukes mamma gör i filmen. Snart hittade vi även skolan som definitivt är densamma som i filmen. Och vid utkanten av staden ligger några hus på en klippa som ser mycket bekanta ut.

Vill man se mer av japan än Tokyo, kan Hiroshima varmt rekomenderas. En lugn och vacker stad. Därifrån tar man tåg 30 minuter till Fukuyama, och sedan buss eller taxi till Tomonoura. Taxin kostade oss ca 300 SEK. Men tänker man sova över i staden, var beredd på att äta mycket fiskrätter! Vi sov över på en trevlig ryokan, och till middag beställde vi biff-menyn. Mycket riktigt inkluderade den några små skivor biff, men även kokt fisk, rå hummer, rå bläckfisk, havsaborre-purre i gelesoppa (jätteäckligt!) och ett riktigt gott ris kokat med en plattfisk. Plus sex stycken gulliga små efterrätter. En upplevelse bara det. Fler bilder från Roberts och Isaks japanresor ligger på Flickr.

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev