Big in Japan - Kotoōshū

Publicerad: Torsdag, 25 januari 2007, Skribent: Erik Andersson
Nämner man ordet sumobrottare ser nog de flesta framför sig en halvnaken stormagad japan i nån sorts stringblöja, med håret uppsatt i en hårknut (gomen nasai! *bugar djupt* Reds. anm.). Sumobrottaren Kotoōshū, en av Japans populäraste sumobrottare just nu, är varken japan eller stormagad. Han är en över två meter lång och relativt slank, för att inte nämna stilig, 24-åring från Bulgarien.

Sumo

Sumo är Japans nationalsport - en unikt japansk sport, med rötter i urgamla shintoistiska riter. Det är en slags brottning som går ut på att få motståndaren att nudda marken med någonting annat än fotsulorna, eller trampa utanför ringen. Matcherna är väldigt dramatiska, och är oftast över på några sekunder.

Sumobrottarna är klädda enbart i mawashi, ett 9 meter långt brett silkesbälte som viras mellan benen och flera varv runt midjan, och knyts ihop på ryggen. Håret är uppsatt i en hårknut (chonmage).

Professionella sumobrottare (rikishi) delas upp i sex divisioner beroende på hur framgångsrika de är, och den översta divisionen (maku-no-uchi) är vidare indelad i fem ranger. Högst upp är yokozuna, en rang som bara innehas av ett fåtal personer åt gången. Sedan 2004 är mongolen Asashōryū ensam yokozuna. Den näst högsta rangen är ōzeki. För närvarande finns fem ōzeki, och en av dem är Kotoōshū.

Professionella sumotävlingar består av sex sumoturneringar (basho) varje år. En turnering pågår i 15 dagar. Sista dagen utnämns vinnare i varje division, och dessutom delas tre specialpriser ut för enastående prestation, kämparanda, och teknik.

Sumobrottningens Beckham

Kotoōshū är född Kaloyan Stefanov Mahlyanov, men alla sumobrottare får ett sumobrottarnamn (shiko-na) när de debuterar, och de är sedan kända under det namnet ända tills de slutar med sumo. Mahlyanovs sumobrottarnamn är Kotoōshū Katsunori, men oftast kallas han kort och gott Kotoōshū. Ōshū betyder Europa, och resten av namnet består av delar från namnet på grundaren av sumostallet Kotoōshū tillhör, före detta yokozunan Kotozakura Masakatsu.

Kotoōshū var en framgångsrik juniorbrottare hemma i Bulgarien, men hans längd visade sig sätta käppar i hjulen när han försökte komma med i Bulgariens OS-lag. Det ledde istället till att upptäcktes av en japansk talangscout, som erbjöd honom att träna till professionell sumobrottare i Japan. Han hade ingen som helst tidigare erfarenhet av Japan, men han tog chansen och åkte ändå. Han debuterade som sumobrottare 2002, 19 år gammal. I november 2005, efter rekordsnabba 19 turneringar, blev han ōzeki. Han är därmed den femte utlänningen som nått rangen, och den förste från Europa. Han är väldigt slank för att vara professionell sumobrottare, men på senare tid har han börjat lägga på sig några extra kilon på tränarens inrådan.

Kotoōshū är känd som den stilige västerlänningen inom sumo. Media kallar honom ofta ”sumobrottningens Beckham”, men det är han inte smickrad över. Han har kommenterat det med att han inte är särskilt förtjust i Beckham – favoritfotbollsspelaren är istället landsmannen Hristo Stoichkov.

Att Kotoōshū är populär märks inte minst av all reklam som han förekommer i. Han har gjort reklam för minst elva olika produkter för fem olika företag. Han är speciellt känd som omslagspojke för en viss populär yoghurt, och det är inte svårt att gissa varför när man hör namnet – Bulgaria Yoghurt.

Utländska sumobrottare

Kotoōshū är långt ifrån den ende icke-japanske sumobrottaren. Utländska sumobrottare utgör för närvarande så mycket som en fjärdedel av sumobrottarna i den översta professionella divisionen. Sju sumobrottare kommer från Mongoliet, däribland yokozunan Asashōryū och ōzekin Hakuhō. Två kommer från Ryssland, och en sumobrottare från vardera Sydkorea, Georgien, Estland, och så Kotoōshū från Bulgarien. Värt att nämna i sammanhanget är att Mongoliet har en speciell brottning (böke, eller mongolisk brottning) som liknar sumo på många vis.

När det gäller utländska sumobrottare är det tre personer som spelat speciellt viktiga roller, och alla tre är från Hawaii. Den förste är Takamiyama, som 1972 blev förste icke-japan att vinna en professionell sumoturnering i högsta divisionen. Den andre är Konishiki, som 1982 blev den förste icke-japanske ōzekin. Han är dessutom den tyngsta sumobrottaren någonsin, med en toppvikt på hela 284 kg. Den tredje är den över två meter långe Akebono, som med Takamiyama som tränare 1993 blev den förste icke-japanske yokozunan.

Fyra personer har blivit yokozuna sedan dess, och två av dem är icke-japaner, nämligen hawaiianen Musashimaru och mongolen Asashōryū. Asashōryū är för närvarande ensam yokozuna, och hans överlägsenhet kombinerat med bristen på starka konkurrenter har gjort att folk faktiskt klagar på att det inte är spännande att se hans matcher eftersom man vet hur det kommer att sluta! Han har nu vunnit 20 turneringar, och det är bara fyra sumobrottare i historien som vunnit fler. Den som vunnit flest turneringar i historien är yokozunan Taihō, som vann hela 32 stycken innan han drog sig tillbaka 1971.

Ett filmtips till dem som är intresserade av sumo är Masayuki Suos Shiko funjatta (Sumo Do, Sumo Don't, 1992). Suo är mest känd i Väst för att ha skrivit och regisserat Shall we dansu? (1996), som blev nyfilmatiserad i Hollywood 2004 med Richard Gere och Jennifer Lopez i huvudrollerna. Shiko funjatta är en dramakomedi som handlar om en misslyckad sumoklubb på ett universitet. Förutom att det är en rolig film ger den viss insikt i både sumobrottning och universitetslivet. Dessutom finns det en utländsk sumobrottare även här – den engelske utbytesstudenten Smiley, som är väldigt duktig som sumobrottare men vägrar brottas i bara mawashi eftersom han känner sig naken.


Relaterade länkar:

Svenska Sumosidan har massor av info om sumo på svenska.

Bulgariska sumoförbundet sammanfattar Kotoōshūs karriär på japanska och engelska (OBS! nedre hälften av sidan) med en mängd foton.

Japanska sumoförbundet (Nihon Sumō Kyōkai) har massor av info om sumo på sin webbplats. Det finns mycket annat intressant också, bl.a. utförliga profiler på Kotoōshū och Asashōryū.

Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev