Rollspelstips till jul

Publicerad: Onsdag, 3 november 2021, Skribent: Gunilla

Julen är en bra tid att locka in vänner och bekanta i rollspelens värld. Här är tips på några spel och tillbehör som passar nya och gamla spelare.

BARKHÄXAN
En liten goding från Pelle Nilsson och Stockholm Kartell, som också ligger bakom succén Mörk borg. Barkhäxan ett skräckspel som fångar den dröjande stämningen från Norrlands djupa skoga. De enkla reglerna släpper fram historieberättandet. Spelet har några år på nacken, men är väl värt att titta på och en bra present till någon som vill börja med rollspel och gillar ursvensk skräck.

BLADES IN THE DARK
Ett välgjort och charmigt fantasyspel för alla som fascineras av historier om tjuvar och lönnmördare. Blades in the Dark (som släpptes första gången 2015) har blivit stilbildande för rollspel med skojare och banditer i huvudrollerna. Rollpersonerna tillhör den undre världen i en mörk fantasystad. De söker lyckan, lurar varandra och andra, slåss och skissar upp planer för den sista stora kuppen. De intuitiva och lättanvända reglerna, baserade på Powered by the Apocalypse, hjälper spelarna att vara medskapande i handlingen.

CALL OF CTHULHU SVERIGE
Den svenska utgåvan av världens populäraste skräckspel, baserat på H P Lovecrafts skräckberättelser, publicerades i fjol. Väktarens handbok och Utredarens handbok innehåller historisk bakgrundsinformation som gör det lätt att återskapa ett tentakelskräckigt svenskt 1920-tal. Flera äventyr har också släppts till spelet, bland annat den episka kampanjen Tjurmannen från Kungsskär, skriven av undertecknad och Michael Petersén.

DUNGEONS & DRAGONS ESSENTIALS KIT
Världens största rollspel måste finnas med på en tipslista. Dungeons & Dragons är fantasyrollspel av klassiskt snitt med levlande, monster och magiska föremål. Essentials kit innehåller allt du behöver för att börja spela: ett häfte med förenklade regler, äventyret Dragon of Icespire Peak, en utvikbar karta till äventyret, spelledarskärm, tärningar, kort med föremål och annat och rollformulär till sex rollpersoner. Lådan är avsedd för rollpersoner på nivå 1-6. För att fortsätta därifrån behöver du grundregelböckerna PLAYER’S HANDBOOK och DUNGEON MASTER’S GUIDE.

MALLEUS MONSTRORUM
Känner du någon som spelar Call of Cthulhu? Eller kanske bara älskar H P Lovecrafts kosmiska skräck? Då är det här påkostade monsterkompendiet i två volymer en maffig julklapp. Den ena boken beskriver monster och den andra de yttre och äldre gudarna som väntar på få förvrida människornas oskyddade små hjärnor. Vill du uppmuntra någon att pröva en ny kampanj till Call of Cthulhu rekommenderar jag det asiatiska äventyret THE CHILDREN OF FEAR.

THE ENEMY WITHIN
En av rollspelshistoriens mest kända kampanjer, ursprungligen utgiven på 1980-talet till det mörka fantasyspelet Warhammer Fantasy Roleplay. När spelet kom i ny utgåva dök en moderniserad och utökad version av kampanjen upp, med tillhörande ”extraböcker” som gjorde ett redan stort äventyr verkligt episkt. Hittills har tre av kampanjens fem delar publicerats, men med tanke på hur stort äventyret är behöver ingen vänta ända till slutet för att börja spela. Börja med ENEMY IN THE SHADOWS och ENEMY IN THE SHADOWS COMPANION.

MÖRK BORG och CORPSEWAKE COVE
Fjolårets mest omtalade rollspelsexport från Sverige var det djävulskt snygga och nyskapande ”old school-spelet” Mörk borg. Old School brukar stå för ”rollspelsnostalgi” men Mörk borg är alltigenom nyskapande, från den slående layouten till den metallskräckiga spelvärlden som räknar ner dagarna mot apokalypsen. Äventyret CORPSEWAKE COVE (på engelska) har precis kommit ut.

SAGOSPELET ÄVENTYR
Bästa rollspelet för barn är fortfarande Sagospelet Äventyr, skräddarsytt för att spela med barn redan från föreskoleåldern och upp till tolvårsåldern. Som namnet antyder handlar det om att berätta sagor tillsammans. En ny, omarbetad GRUNDBOX släpptes i år.

SKJUT DOM I HUVUDET
Zombieskräck i Göteborg. Låt inte de otäcka titeln avskräcka er – det här är ett toppenkul zombiespel där Västkustens pärla översvämmas av odöda och allt hopp tycks ute.

THE TROUBLESHOOTERS
Ett nytt spel från Krister Sundelin, som tidigare gjort fantasyspelen Järn och Hjältarnas tid. Här har inspirationen hämtats från klassiska belgiska serier som Spirou och Yoko Tsuno. Fina illustrationer av Ronja Melin och David Öqvist förstärker den tecknade seriekänslan. En riktig höjdare med påkostade tillbehör som rollformulär i form av pass och vackra kartor. Äventyret THE U-BOAT MYSTERY släpptes samtidigt med spelet.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev