Julklappstips - science fiction

Publicerad: Måndag, 8 november 2021, Skribent: Gunilla

SF-Bokhandeln har växt och förändrats sedan vi började för mer än 40 år sedan som postorderservice för science fiction-nördar. Men det är ändå i sf vi har våra rötter. Rymden är, anser fortfarande många av oss, den absolut bästa scenen för verklighetsflykt, för spekulationer kring vad det är att vara en tänkande varelse, för isande skräck och möten med det ofattbara. I fjol var det tunt med nya böcker, när pandemin fick många förlag att bromsa verksamheten. Nu har den proppen släppt och det finns massor av bra sf. Här är ett smakprov på böcker som passar bra att ge bort i present - både nya titlar och klassiker.

Rymdnördigt och spännande:
THE APOLLO MURDERS av Chris Hadfield
En alternativhistorisk mordthriller skriven av en astronaut som tjänstgjort på rymdstationen ISS. Hadfield kan det här med rymden. För tio år sedan tillbringade han ett halvår ombord på ISS. Det märks i en härligt teknonördig thriller som berättar om Apollo 18, expeditionen till månens baksida år 1973.

Space opera med bra karaktärer:
ARTIFACT SPACE av Miles Cameron
Space opera och uppväxtskildring i ett. Marca Nbaro förverkligar sina drömmar och tar hyra på ett Greatship, ett väldigt fraktskepp som transporterar gods mellan rymdstationen City och andra delar av den mänskliga rymden. När någonting i rymdens mörker slår till mot fraktskeppen. Kul universum, vältecknade karaktärer och spännande handling. Första delen av en duologi.

Komplex historia i flera tidsplan:
CLOUD CUCKOO LAND av Anthony Doerr
En komplex och svindlande historia som väver samman tre tidsplan – 1400-talets Konstantinopel, nutidens USA och ett evakueringsskepp på väg bort från jorden i en fjärran framtid – tryfferat med utdrag ur den fiktiva antika tänkaren Antonius Diogenes texter. Ändå fungerar det, och bildar en helhet med funderingar kring hur vi enskilt och kollektivt reagerar på svårgripbara kriser. Finns också i en svensk utgåva.

Årets klassiker:
DUNE av Frank Herbert
Vår bästsäljande sf-roman genom tiderna har fått ett ytterligare uppsving genom den sjukt snygga filmen. Storslaget är bara början när familjen Atreides reser till ökenplaneten Arrakis för att ta över utvinningen av melange, den mystiska substans som gör det möjligt att navigera interstellära rymdskepp. Boken finns också på svenska. Allt som rör Dune hittar du här.

Militära hemligheter:
DRÖNARHJÄRTA av Lars Wilderäng
Året är 2016. Transportstyrelsen har röjt den svenska underrättelsetjänstens hemliga agenter och Sverige står utan ögon och öron på marken för första gången på decennier. När en oväntad upptäckt görs på Gotland skickas Hanna Hjerta, vid specialförbandsystemets sektion för operativ teknik, dit för att delta i utredningen.

Mord i rymden:
FAR FROM THE LIGHT OF HEAVEN av Tade Thompson
Ett mordmysterium ombord på ett rymdskepp på väg till en kolonivärld. Shell vaknar upp ur dvalan som passagerarna på väg till Lagossystemet har försänkts i. Hon upptäcker att skeppets AI har komprometterats på något sätt – bara ett rudimentärt nödprogram svarar på hennes anrop. Dessutom har robotar ombord på skeppet slaktat 31 av de hibernerande passagerarna. Vad är det som pågår? Shell får hjälp utifrån när hon sänder ut ett SOS, men jakten på mördaren blir ändå en kamp mot klockan.

TV-serieaktuell:
FOUNDATION av Isaac Asimov
Det väldiga Vintergatsimperiet vittrar sönder efter tolv tusen år. I detta begynnande kaos uppenbarar sig vetenskapsmannen Hari Seldon, som vigt sitt liv åt att utveckla psykohistoria, en sorts beteendevetenskap som kan förutse och påverka framtiden. Och framtiden är inte ljus.De tre första böckerna finns i en samlingsvolym på svenska.

Ung romantik:
THE GRAVITY OF US av Phil Stamper
Två killar finner varandra när deras föräldrar värvas till en NASA-expedition till Mars. Leon och Cal dras ofrivilligt in i en vild mediakarusell vid NASAs högkvarter i Houston, när de tvingas flytta dit med sina föräldrar. De finner varandra, och börjar samtidigt ana att något inte står helt rätt till med Marsexpeditionen.

Ensam i rymden:
PROJECT HAIL MARY av Andy Weir
En man vaknar upp ensam i någon slags farkost, någonstans. Han minns inte hur han kommit dit, var han är eller ens vem han är. "En ensam man i rymden" låter kanske bekant för många som läst Andy Weirs tidigare bästsäljare, The Martian. Det är ett vinnande koncept, utan att rakt av vara en repris. Faktum är att Weir är väldigt duktig på att lyckas fylla ut en stor del av en bok med hjälp av bara en karaktär och dennes tankar och inre monologer. Det är inte alla författare som gör detta lika bra som Weir, men han gör det med bravur. Boken finns också på svenska.

Från Nobelpristagaren:
KLARA AND THE SUN av Kazuo Ishiguro
Ny SF från nobelpristagaren bakom Never Let Me Go. Från sin plats i butiken som säljer artificiella vänner observerar Klara - en artificiell vän med enastående iakttagelseförmåga - noggrant beteendet hos dem som kommer in för att handla. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor. Finns också på svenska.

För den som gillar Dune:
A MEMORY CALLED EMPIRE av Arkady Martine
Det här är ingen nyhet, men för alla som gillar Dune och söker efter fler böcker med väldiga rymdimperier och fantastiska intriger är det här ett givet val. A Memory Called Empire är en riktigt njutning för alla som gillar komplexa världsbyggen och storslagen space opera, men också en roman med bra personskildring och tänkvärda funderingar kring kultur och samhällsbyggnad som minnesbärande funktioner. Ett väldigt häftigt och genomtänkt världsbygge att sjunka in i, som bakgrund till den spännande lita-på-ingen-handlingen. Uppföljaren A DESOLATION CALLED PEACE släpptes i år.

Bästa klimatläset:
THE MINISTRY FOR THE FUTURE av Kim Stanley Robinson
En massiv klimatkatastrofroman som målar upp möjliga samhällsförändringar orsakade av klimatförändringarna fram till 2030-talets slut. Titelns The Ministry for the Future har instiftats med Parisavtalet som grund och har i uppgift att bevaka rättigheter för framtida generationer och andra arter. Hyperaktuell nära framtids-sf.

Norrbotten efter katastrofen:
NATTAVAARA och ARMASJÄRVI av Thomas Engström & Margit Richert
Klimatförändringar och epidemier innebär att Sverige (det som idag är södra Sverige) har slutat att fungera och varje sommar försöker tappra svenskar ta sig över gränsen till Nattavaara, där somrarna är svalare och där det finns möjlighet att arbeta sig till ett medborgarskap i Nordmark – den norrländska republiken med Kiruna som huvudstad. Vi får följa flera olika personer från olika samhällsskikt och platser i Nordmark.  Bok två i serien, Armasjärvi, kom ut i höstas och ettan finns i pocket.

Jorden har sprängts:
SHARDS OF EARTH av Adrian Tchaikovsky
Första delen i en ny serie från författaren till Children of Time, böckerna med de coola spindelutomjordingarna. I Shards of Earth ger han sig på genuin space opera med väldiga rymdstrider, kemiskt modifierade mänskliga rymdpiloter (tänk navigatörerna från Dune) och spännande utomjordingar. I centrum för handlingen står Arkitekterna, varelser stora som små himlakroppar, försedda med gudalika krafter och en otäck förmåga att sabotera tillvaron för mindre försigkomna intelligenta livsformer. De har förstört jorden. Och nu är de borta!

Filmtrilogin som romaner:
THE STAR WARS TRILOGY
Romanversionerna av de tre ursprungsfilmerna i lyxig läderbindning. Darth Vader härskar med järnhand i galaxen och varje upprorisk antydan slås skoningslöst ned. Men det vet Luke Skywalker inte mycket om. Han arbetar på sin farbrors gård på den avlägsna ökenplaneten Tatooine. Luke är uttråkad, han längtar efter äventyr och vill bli stjärnpilot... De tre ursprungliga Star Wars-filmerna som böcker i en spännande volym: Star Wars av George Lucas, The Empire Strikes Back av Donald F Glut och Return of the Jedi av James Kahn.

En osannolik hjälte:
VICTORIES GREATER THAN DEATH av Charlie Jane Anders
Tina är en vanlig tonåring som vaktar en interplanetär fyr. I verkligheten är  hon nämligen en klon av en berömd utomjordisk hjälte. Eller? När fyren aktiveras visar det sig att hon plötsligt förväntas vara en riktig galaktiskt hjälte. Hur grejar hon det?

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev