Hokkaido – Japans natursköna norra ö (del 2)

Publicerad: Fredag, 3 maj 2013, Skribent: My Bergström
Maten på Hokkaido har många likheter med den på fastlandet, men som alltid finns det alltid lokala variationer och specialiteter som är värda att prova på. Mat i Japan är nästan alltid säsongsbetonad och marknadsförs hårt just de månader då de anses smaka som allra bäst. Vandrar man runt i mataffärerna kan man lätt se vad säsongens matvaror är på hur de placeras i butikerna; på våren är det den först skördade sparrisen som får bästa platsen i butiken, på hösten är det nyskördad svamp. En av de godaste smakupplevelserna jag stött på i Hokkaido var en 10-rätters middag på ett värdshus med tillhörande varm källa, där alla rätterna var lagade av olika sorters japansk svamp. Det finns även många spännande traditionella rätter, lagade av råvaror insamlade direkt från naturen, som sedan läggs in, torkas eller på annat vis konserveras. Den sortens mat hittar man ofta på värdshus och små restauranger som drivs av familjer ur deras egna hus (man bygger ofta om undervåningen till butik och bor på övervåningen).

Hokkaido har även en stor fiskeindustri. Dyra fiskrätter, skaldjur och andra delikatesser som inte riktigt kommer till sin rätt i storstäderna är ofta mycket godare och dessutom billigare på Hokkaido. Ett exempel är sjöborre, uni, som är så mjuk innanför skalet att den inte skulle klara en längre transport om man inte konserverar den. Detta påverkar tyvärr smaken, då uni har en mild smak som lätt kvävs av kemikalierna. Jag bodde en gång på ett anspråkslöst värdshus vid kusten under en av mina resor och bjöds på en middag med så många fisk- och skaldjursrätter att jag knappt orkade äta ens en bråkdel av allt som erbjöds; levande räkor, helkokt tonfiskhuvud, sjöborre, flera sorters sashimi och musselsoppa var några av alla rätter som ställdes fram. Priset var helt oproportionerligt lågt med tanke på hur mycket det var och hur gott det smakade. Fast de levande räkorna lät jag bli.

Annan mat som är vanlig på Hokkaido är pumpa, sötpotatis, melon och olika sorters rotfrukter. Den mest kända melonen är en nätmelon som kallas för yubari meron, en melon med intensivt orange fruktkött, känd för sin mäktiga doft och smak. Melonen odlas året runt i växthus som tar sin värme från varma källor. Den mest välkända melonsmaken är licensierad specifikt för försäljning inom Hokkaido och kan endast köpas på turiststationerna. Det är bra business, för japanska turister har en förkärlek till att köpa med sig fint inslagna askar med lokala delikatesser som present till vänner och familj hemma. Själv brukar jag göra stor succé när jag köper med mig godis med melonsmak till Sverige.

Något som man kommer att märka när man besöker Hokkaido, så väl som andra delar av Japan, är att lokala sevärdheter ofta har försäljning av mjukglass med smak specifik för platsen, marknadsfört till besökande turister. Ofta är smakerna framtagna för att representera lokala turistattraktioner, vilket brukar vara olika sorters blommor, frukt och grönsaker. Många i Japan packar till helgen in familjen i bilen under de säsonger då höstlöv, körsbärsblommor och andra naturupplevelser sägs vara som vackrast, gärna med ett besök vid ett värdshus med varm källa på vägen inplanerat. Därför ska man inte bli förvånad om man stöter på glass med färg och smak av lavendel, sakura (körsbärsblommor), pumpa, bruna eller gröna bönor och sötpotatis. Jag rekommenderar varmt att man provar så många annorlunda smaker som möjligt, för de kan vara en riktig upplevelse.

Mat, extremsport och natur är dock inte allt Hokkaido har att bjuda på. För besökare som vill ta det lugnt har ön många fina varma källor, både i underhållna anläggningar som tar sitt vatten från annat håll och naturliga sådana. Som jag beskrev i min tidigare artikel om varma källor i Japan transporterar man vattnet i långa ledningar, för att det ska hinna svalna till badtemperatur när det hälls i bassängerna. Ett av mina bästa minnen är dock från en naturlig källa i Hokkaido, som man fick klättra upp för en brant sluttning längs en flod för att komma fram till. Väl uppe nära toppen av sluttningen kunde man sedan bada i en lagom tempererad naturligt formad bassäng mitt i floden som hade bildats under ett litet vattenfall.

När man väl har tröttnat på naturen finns det många spännande städer att vandra runt i. Här kommer mina rekommendationer:

Hokkaidos huvudort är Sapporo, känt för att ha arrangerat vinter-OS 1972. Själv har jag främst besökt staden under sommaren, men på många sätt och vis var det den del av Japan som påminde mig mest om svenska storstäder. Staden har bevarat många äldre byggnader och mitt i stadens kärna finns en långsträckt park med gräsmattor och en fontän, där folk äter lunch, matar fåglarna, pratar med vänner eller helt enkelt bara njuter av solen. Kvarteren är i princip fyrkantiga och relativt lätt att navigera i, med inbyggda gallerior och ett myller av restauranger. Jag kan varmt rekommendera att man provar på yakiniku, eller varför inte Hokkaidos specialrätt, Djingis Kahn, stekt lammkött. Sapporo är även namnet på en ölsort, vars ursprungliga bryggerier låg just i Sapporo.

Ett av de mest välbesökta turistmålen i Hokkaido på sommaren är hamnstaden Otaru, en pittoresk stad som är känt för sitt glasblåseri och speldosor. Det är en underbar liten stad att vandra runt i och väl värd ett besök. Jag rekommenderar även att åka runt med bil längs kusten nära staden om man har möjlighet, för att kunna se hur vackert och kargt det är vid havet.

Nästan i Hokkaidos mitt finner vi Asahikawa, en av de större städerna i Hokkaidoprefekturen, som kan vara kul att nämna eftersom det är där som Vasaloppet i Japan har hållits sedan 1981. Staden är även känt för sin nudelsoppa, kallad Asahikawa-ramen. Staden bjuder inte på några direkta minnesvärda resmål, men på bilavstånd finner vi natursköna Biei och Furano, där man kan se vackra blomsterodlingar, samt besöka Aoi Ike och vackra Lake Toya.

Niseko är ett av de bästa ställena för utländska turister som inte talar japanska, eftersom man har specialiserat sig på just icke-japansktalande turism i området. På vintern är det skidanläggningarna som lockar, men på sommaren finns det goda möjligheter för golf och äventyrssporter som forsränning, klättring, fallskärmshoppning, vandring, fiske och camping. Sök på nätet efter engelska guider så hittar man många utförliga alternativ.

Till Hokkaido tar man sig enklast med flyg eller tåg (det finns en tågtunnel mellan ön och fastlandet). Båt går bra om man vill ha med sig motorcykel eller liknande, men då får man räkna med att det tar ett tag. För att sedan ta sig runt i Hokkaido kan man åka tåg eller ännu hellre hyra bil och/eller cykel. Det finns engelsktalande hyrbilsfirmor, framförallt om man hyr nära flygplatsen.

Att resa runt i Hokkaido som utländsk turist kan förstås vara lite knepigt om man rör sig utanför de typiska turistområdena. Som tidigare nämnt är det ont om skyltar på engelska ute på landsbygden och det är inte många utanför skidorterna som kan engelska, men ön är trivsam och folk är vänliga och respektfulla, även mot förvirrade turister som letar desperat efter mer eller mindre obskyra turistmål. Det är väl värt besväret att lämna storstäderna bakom sig för att ta sig en titt på resten av Hokkaido, och ön lämpar sig som tidigare nämnt framförallt för motorcykelsemester. På den punkten bör man dock hålla i åtanke att Hokkaido är mycket olycksdrabbat vad gäller trafik och det finns många lokala trafikregler som kan förvirra utöver det faktum att det är vänstertrafik. Bilförarna förutsätter dessutom att alla medtrafikanter kör minst 20 km/h snabbare än de alldeles för lågt satta hastighetsgränserna, även mitt i vintern då det är svårt att se var vägrenen ligger.

Hokkaido är en av mina favoritplatser i Japan och väl värt ett besök för den som är ute efter framförallt naturupplevelser, äventyr och varma källor. Jag har spenderat mycket tid på ön och rest runt med både motorcykel och bil, men det finns fortfarande platser som jag inte har hunnit besöka ännu. Sapporo i sin tur har alltid känts som ett utmärkt alternativ till Tokyo vad gäller shopping och maten är helt enkelt fantastisk! Jag kan inte nog rekommendera Hokkaido till er som har funderingar på att besöka Japan.

Läs mer om Hokkaido:
- Ainu
- Kurilerna
- Sachlin
- Reklamfilm för att locka turister till Hokkaido

Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev