Upptäck tarot

Publicerad: Onsdag, 19 oktober 2022, Skribent: Linda

Nu när det mysiga höstmörkret sluter sig närmare husknutarna på kvällarna och vi är mitt i den årstiden som allra mest förknippas med magiska krafter och det övernaturliga, känns det extra mysigt med stilla gemensamma eller solitära reflektioner i det mystiskas tecken.

En av de viktigaste ingredienserna när man lägger tarot är givetvis själva korten, och det gäller att hitta en lek som talar till en. Idag finns det verkligen minst en lek för alla smaker. En del mer traditionella lekar ger en just en känsla av att vara med i en del av en numera mycket gammal tradition, medan mer kitchiga och moderna lekar som vår favorit Queer tarot (så snygg!) tar med allt det härliga med tarot in i våra dagar. Katttarotleken är supercharmig och kommer med en garanterat bra känsla som lägger en bra grund även för eventuella dåliga nyheter från korten. 

För de som är sugna på riktigt klassisk känsla och vill ha en bra introduktion rekommenderar vi Tarot and Divination Cards, en bok med en grundlig bakgrundshistoria och allt du behöver och kan tänkas vilja veta för att ge dig in i kortens värld.

Tarotleken uppstod i Italien på 1400-talet som en utbyggnad av en de då redan existerande kortlekarna. Redan från början var tarotleken avsedda att spelas med, och den används även på detta sätt än i dag. 

Idag förknippas tarotkort framförallt med spådom och reflektioner, och har använts både som ett lekfullt sätt att umgås och lära känna varandra bättre, få kontakt med sitt undermedvetna och för fester. Carl Jung, en av psykologins fäder, var väldigt inne på tarot som ett sätt att arbeta terapeutiskt och idag är det många som använder tarotlekar just så. Hur du tolkar korten säger så mycket om dig, och ger dig perspektiv som trots att de kommer inifrån, kanske inte hade dykt upp riktigt annars.

Idén att spå i tarotkorten härstammar från 1700-talet och har som upphovsmän schweizaren Antoine Court de Gébelin och fransmannen Jean-Baptiste Alliette. Court de Gébelin hävdade i en av volymerna i sitt omfattande verk Le Monde primitif (1773-1784) att tarotkorten skulle ha uppfunnits av fornegyptiska präster och innehålla en symbolisk representation av guden Thots visdom. Med utgångspunkt från denna teori utarbetades ett system för att komma i kontakt med den "andra sidan" via korten. 

Oavsett om du vill använda den för lek eller allvar hoppas vi att den kommer att berika ditt inre och yttre liv.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev