Shonentips till jul!

Publicerad: Måndag, 7 november 2022

Shonen manga har kommit att bli helt vansinnigt populärt bland våra kunder, framförallt hos den yngre publiken som har listat ut hur man enkelt ser på anime. Så om du har någon yngre i din krets som du inte riktigt vet vad du ska köpa i julklapp till, någon som gillar action, karaktärer som hittar oanade krafter i sig själva eller bara vill ha något som är den senaste hajpen som de vill prata om med sina klasskompisar så kan du spana in den här listan! (Med en varning för att Chainsaw Man, som är sjukt populär, inte passar de minsta mangaläsarna.)

JUJUTSU KAISEN
Itadori Yuji är en ovanligt atletisk ung man med ett starkt rättspatos så när hans vänner blir utsatta för en demonattack är han inte sen med att hjälpa till. Problemet är bara att han inte har några krafter för att slåss mot demonerna så i ren desperation äter han Sukunas finger, en gammal relik från en blodtörstig demonkung. Sukuna besitter Yujis kropp och ger honom krafter, men i gengäld behöver hans kropp nu husera två varelser och ju starkare Sukuna blir desto större är risken att Yuji tappar kontrollen. Jujutsu-societeten vill hålla koll på honom och därför sätts han i skola där han både möter en märklig samling vänner och desto fler starka motståndare. Mörkare och snäppet mer blodig manga som både lockar till skratt och tårar. 

DEMON SLAYER
Tanjiro levde ett fattigt men lyckligt liv med sin familj innan en demonattack tog familjens liv. Den enda överlevande är Tanjiros syster Nezuko - men hon har förvandlats till en demon. Fast besluten att förvandla sin syster till människa igen ger sig Tanjiro ut på en resa för att bli starkare och för att hämnas på mannen som har tagit alldeles för många liv - Muzan Kibutsuji. Rolig, spännande och actionspäckad manga som kan tvinga fram en och annan tår.

CHAINSAW MAN
Denji är luspank och tvingas döda demoner för att betala av sin skuld till yakuzan. Vid hans sida finns demonhunden Pochita som kan förvandlas till en motorsåg. Tyvärr är han inte användbar längre och dödas av en demon i yakuzans tjänst. I en oväntad vändning så sammansvetsas Pochita med Denjis döda kropp och ger honom krafterna av en motorsågsdemon. De nya krafterna ger honom möjlighet att förvandla vissa delar av sin kropp till motorsågar och gör sig snabbt av med motståndarna. När Den Offentliga Säkerhetsbyrån kommer till brottsplatsen får de upp ögonen för honom och erbjuder honom en tjänst i deras regi. Nu med medlen att hantera de tuffaste motgångarna får han en ny chans att leva ut tonårsdrömmarna. Mörkare och blodigare manga som kanske inte är för de allra minsta. 

HAIKYU
Ända Shoyo Hinata fick se “den lilla jätten” och hans fantastiska förmågor på volleybollplanen har Hinata drömt om den dynamiska sporten. Trots hans fruktlösa försök att ge sig i kast med sporten drömmer han fortfarande om att bevisa att hans oimponerande längd inte behöver vara ett hinder när han besitter en vilja av stål och uthållighet. När Hinata börjar på Karasuno gymnasiet, den lilla jättens alma mater, är han övertygad om att han är ett steg närmre en professionell volleybollkarriär. Skolan är visserligen bara en skugga från dess forna dagar, men Hinata är orubblig; fram tills att han får höra att Tobia Kageyama, ärkerivalen som stod för ett av Hinatas värsta nederlag, är på samma lag som Hinata. Så för att nå sin dröm att göra ett intryck på volleybollvärlden, ett område som alltid har ansetts tillhöra dom långa och starka, måste Hinata överkomma sina hinder med Kageyama och verkligen förstå vad det innebär att vara ett lag. Rolig och spännande i lite mer vardaglig setting.

MY HERO ACADEMIA
Förekomsten av quirks, nyupptäckta superkrafter, har ökat stadigt under de senaste åren och numera besitter ungefär 80 % av befolkningen diverse olika krafter, med alltifrån hamnskiftning, telekinesi till att manipulera element eller att skapa kladdiga bollar. Resten av befolkningen är helt kraftlös och en av dom är Izuku Midoriya. Sedan barnsben har han drömt om att bli en superhjälte och under uppväxten har han blivit tvingad till att kolla på sina hjältar från läktaren och ta anteckningar. Men det ser ut som att hans uthållighet har burit frukt; Izuku möter den starkaste hjälten och hans största idol All Might. All Mights quirk kan bli ärvd och han har valt Izuku som arvtagare! Efter månader av intensiv träning får Izuku börja i UA High, en prestigefylld skola som är berömt för sitt utmärkta hjälteprogram och det här årets nyförvärv verkar ovanligt lovane. Med de bisarra men begåvade klasskompisarna och det stundande hotet från en ond organisation får Izuku snart lära sig vad det innebär att vara en sann hjälte. Hjärtvärmande och rolig action med många roliga karaktärer och underhållande dynamik.Vill du sluka hela början av serien i en munsbit? Vi har en maffig box som samlar volym 1-20.

NORAGAMI STRAY GOD
I nödens stund kan du hitta ett telefonnumer klottrat i rött, om du tittar på rätt ställe. Om du ringer det är numret kan du höra en ung man som introducerar sig som Guden Yato. Yato är en mindre gud och självutnämnd “budgud” med målet att ha en miljon följare. Däremot är hans drömmar långt bort då han inte har ett enda helgedom i sitt namn ännu. Han spenderar sina dagar med att göra diverse ströjobb för 5 yen fram tills att hans vapenpartner tröttnar på honom och överger honom. När saker ser som mörkast ut kommer gymnasietjejen Hiyori in i bilden och räddar Yato från en bil. Hon överlever men smällen gör att hennes själ har blivit lös och kan lämna hennes kropp. När hon kräver att bli normal igen förstår hon att Yatos brist på vapenpartner är ett problem och hon går motvilligt med på att hjälpa honom hitta en ny. Kanske är Yatos tur påväg att vända? Lite mörkare och mer komplicerad shounen med flera mytologiska inslag.

SOLO LEVELING
Något som känns väldigt spännande är att årets största succé inte är japansk utan koreansk. För tio år sedan dök Porten upp som kopplade den verkliga världen med ett universum fylt med magi och monster. För att bekämpa de hemska monstren fick vanliga människor superkrafter och blev kända som “hunters”. 22-åriga Sung Jin-Woo är en sådan men han är mer känd som “världens svagaste”. Inte desto mindre kämpar han med enkla gates för att kunna betala sin mammas sjukhusräkningar. Men hans tragiska livsstil förändras efter en förfärlig räd där han verkar vara den enda överlevande. Efter att ha vaknat upp efter tre dagar på sjukhuset märker han en märklig skärm som svävar framför honom. Den här “quest log” kräver att Jin-Woo klarar av ett orealistiskt och intensivt träningsprogram. Klarar han det inte får han ett proportioneligt straff. Trots att han är skeptisk till de märkliga och extremt påfrestande uppdragen tar han sig an det - vilket kanske kan vara vägen till att bli världens starkaste hunter. Både actionspäckad, smart och känns nydanande. Finns dessutom både på svenska och engelska! 

 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev