Rädda din mangajul

Publicerad: Fredag, 22 oktober 2021, Skribent: Gabi

Planera din Japanjul!

Som många säkert sett i nyheterna är det trassel med både det ena och det andra i världstransporterna just nu. Skepp som fastnar i Suez-kanalen, Brexit och nu senast hotande pappersbrist. Ni som är trogna mangaläsare har redan märkt det, då serieutgivningen drabbades tidigt när bristen på papper i USA sammanföll med en stor ökning i efterfrågan för anime och manga.

Vad gör vi?

I våras och halva sommaren ekade våra mangahyllor tomma, eftersom vi trodde att det rörde sig om en tillfällig hicka i leveranserna. Men tiden har gått och problemet kvarstår, så vi har anpassat oss: populära titlar beställs inte längre i dussinet, utan något hundratal åt gången. Det kan fortfarande bli tomt när leveranserna tar allt mellan veckor och månader, men när de kommer får vi förhoppningsvis in så det räcker ett tag.

Om ni frågar ifall del tre kommer in snart, för ni suktar efter den och del fyra som står på hyllan, uppmanar vi er att köpa fyran direkt och reservera trean, då vi tyvärr inte kan garantera snabb påfyllnad.

Och så tipsar vi, som här, om att beställa nu! Allt du vet att du vill ha, köp när du ser att det finns på lager.

Vet du inte än vad du vill ha, men går redan i julklappstankar? Då kanske någon av dessa storsäljare (som alla finns på vårt lager här i Sverige) kanske faller dig i smaken.

Bra julklappsmanga

Störst, bäst, post-apokalyptiskast: Akira 35th Anniversary Box Set är en fantastiskt fin utgåva av en riktig serieklassiker! Berättelsen om Tetsuo och Kaneda som river fram genom ett förött neonbelyst Tokyo är inte bara en mangaklassiker, utan har även inspirerat cyberpunk-författare och filmskapare – the William Gibson, The Matrix och många fler har sneglat på denna ikoniska serie. Det är våldsam action, hemliga militärexperiment, konspirationer och översinnliga krafter; men framförallt är det en berättelse om en rotlös ungdom i en värld där adrenalinkickar är enda trösten.

För vem: Fans av postapokalyps och dystopier med cyberpunk-känsla och den vuxne mangasamlaren som sett filmen många gånger

Mörkast fantasy: Berserk Deluxe Edition är en tjock svart bok i konstläder, som gömmer ännu mer svärta innanför pärmarna. Kentaro Miuras storslagna och grymma fantasyserie kommer tyvärr aldrig avslutas, då författaren gick bort i år, men de 364 utgivna delarna är oerhörd stark läsning. Våldsam, rörande, vacker och vidrig, har Berserk i många år varit fascinerat och frånstött läsare. Nu har vi en rejäl hög av samlarutgåvan, som samlar tre ”vanliga” volymer i större format.

För vem: Mangaläsare som gillar episk fantasy av det mörkaste slaget, fans av spel som Dark Souls och Dynasty Warriors. Obs, 18+ rekommendation på denna serie.

Om man däremot letar efter skön avslappning och en manga som lugnar både hjärta och tankar, är A Man and His Cat perfekt. En slice-of-life serie med korta episoder om en äldre änkling och en ”ful” katt som finner varandra. Herr Kanda var en gång en framstående musiker, men trauma har fått honom att isolera sig allt mer tills han i katten Fukumaru börjar finna livsglädjen igen. När han öppnar sig för sin omgivning, märker han att ensamheten kanske går att bryta.

För vem: Kattälskare, såklart! Men även alla som tycker om vardagsberättelser och snäll husdjurshumor, eller vill ha manga med äldre huvudpersoner

Komedi, igenkänningshumor och romantik serveras i Wotakoi: Love is Hard for Otaku, en serie om nördigheten som gömmer sig under den polerade ytan hos fyra kontorsarbetare. Det börjar med att Narumi avslöjar sig som fujoshi (fan av homoerotisk-manga) för sin nya chef. Men, tur i oturen i pinsamheten, chefen visar sig vara en hardcore cosplayare! Båda hobbies anses i Japan om något ännu barnsligare än i Sverige, och de två blir goda vänner men planerar att hålla sina hobbies hemliga. Inte helt lätt när det är deras största passion och de dessutom båda är intresserade i killar som är super-otakus av sitt eget slag: två gamers varav en dessutom är stort bishoujo-fan!

För vem: Alla som lever ”kostymnisse by day, nerdlife online”, fans av romcoms med popkulturreferenser, och kontorskomedi.

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev