Jultips med HBTQ+tema!

Publicerad: Torsdag, 9 december 2021, Skribent: Gabi

THE SONG OF ACHILLES Hetast på BookTok har i varit Madeleine Millers välskrivna och oerhört mänskliga version av Achilles och Patroclus del i det trojanska kriget. En modern klassiker, som till vår stora glädje nått en stor ny publik, lyfter den upp denna urgamla kärlekshistoria mellan två unga män som tyngs av arv från gudar och kungahus, och som dras in i antikens kändaste strid.

THE CHOSEN AND THE BEAUTIFUL äger rum i ett magiskt 1920-tal! Den dekonstruerar vilka som fick plats i den stora amerikanska drömmen, genom att nyberätta den mest ikoniska av dess berättelser: The Great Gatsby.  Här är huvudpersonen den rika debutanten Jordan Baker, men hon är adopterad från Asien och queer. I en magisk värld där Gatsby sägs handla med demoner, ser Jordan hur han och andra män i hans situation direkt får tillträde till de rum dit hon måste kämpa för att ens få en glimt – och aldrig, aldrig låta kampen synas, för då förlorar hon direkt.

A PSALM FOR THE WILDBUILT Becky Chambers är tillbaka med en mysig, tröstande framtidsvision. En te-munk som söker efter mening i sitt liv möter en av de nästan mytiska robotarna, som är nyfiken på vad människor egentligen är för några, då de två grupperna inte interagerat på så länge. Tillsammans vandrar de genom världen, dricker te och diskuterar filosofi. Som alltid med Chamber, bred queer representation genom hela boken.

FIREHEART TIGER handlar om två prinsessor i en malaysisk-inspirerad miljö. En gång var tystlåtna Thanh gisslan i ett främmande hov, där hon mötte sin första stora kärlek: den karismatiska prinsessan Eldris. Flera år senare möts de igen, och samtidigt som känslorna flammar upp, tyngs Thanh av mysteriet med branden som förstörde delar av palatset… Har Eldris rike skuld i tragedin?

THIRSTY SWORD LESBIANS är ett färgsprakande rollspel som passar alla som sökt efter mer HBTQ-teman i sina rollspel! Upplägget bygger på att spelfigurer använder sin klipskhet, charm och styrka för att nå sina mål och bekämpa det heteronormativa förtrycket. Det går att spela precis så allvarligt eller fånigt gruppen känner för. Ikläd dig gestalten av fabulös f.d. popstjärna eller ärelös krigare i skogarnas djup eller yttre rymden, hjälp och få hjälp av vänner, läk brustna hjärtan och bekämpa (eller förför?) fienden.

HEARTSTOPPER är en jättefin serie som börjar med en meet-cute i skolan och sedan följer de två unga männen i centrum när den första tveksamma kärleken djupnar. Omkring detta finns fin vardagshumor, uppväxtångest, mental ohälsa och vänner som är lika stöttande som i vägen. Nästa år kommer Netflix-serien!

Om det i bokhyllan står påbörjade bokserier, missa inte att HARROW THE NINTH, del två i 2019s stora snackisserrie med lesbiska rymd-nekromantiker har kommit i pocket. Vi har också tredje delen i Rainbow Rowells Harry/Draco möter SPN inspirerade YA-äventyr, ANY WAY THE WIND BLOWS.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev