Julklappstips manga

Publicerad: Torsdag, 11 november 2021, Skribent: Gabi

Vi tipsar om några av våra favoritmangor som skulle passa extra bra som julläsning!

Fantasy

The Witch and the Beast är en mörk fantasy om häxjakt och mysterier i ett magiskt Europa. Unika karaktärer, starka kvinnoporträtt, vacker art deco-stil på bilderna och oerhört suggestiv stämning, gör den här serien mycket läsvärd om du gillar Black Butler eller The Promised Neverland. I centrum sår en ung arg kvinna med huggtänder och en tystlåten man med en kista på ryggen, som reser genom kontinenten för att hämnas på en häxa – men vi får även se häxorna och några av odjurens perspekiv. En riktig pärla som förtjänar mer uppmärksamhet.

Passar för: Alla som gillar magi med bett, hämndresor och berättelser (vagt) inspirerade av Skönheten och Odjuret.

That Time I Got Reincarnated as a Slime är en rolig favorit i isekai-genren, berättelser om folk som på olika sätt återföds i fantasyvärldar. Här är det en vanlig snubbe som blir ett litet slejm, en klassisk första-level monster i många japanska spel. Han börjar samla ihop sina vänner och ger sig ut på äventyr. Det är inte så djupt, men det är roligt och charmigt hela vägen och ska man ge sig på isekai, är det här en mycket bra början.

Passar för: Alla som gillar TV-spelsfantasy och fantasy-komedier.

Feelgood & Slice of life

A man and his cat är en charmerande berättelse, med den där lilla undertonen av melankoli som gör att det inte blir för sockersött. En äldre änkeman är ensam och isolerad, när han stöter på en ”ful” katt i en djuraffär. Han känner igen dens ensamhet och så börjar hans liv med katten Fukumaru – med rätt mat, leksaker, utforskande av telefonens fotoegenskaper för att föreviga Fukumarus gullighet, och så sakteligen nya kontakter med andra människor också.

Passar för: Kattägare, djurälskare och alla som tycker om berättelser som lindrar ensamhet

Mitt liv i Japan 2 är uppföljaren till Åsa Ekströms strippserier om livet som svensk mangatecknare i Japan! Den här gången vänder vi även på pannkakan, när Åsa tar med sin vän Yoko på besök i Sverige. I korta strippar utforskar Åsa kulturkrockar, samhällsskillnader och belyser hur sådant man tar för självklart kanske är väldigt lokalt.

Passar för: Japanälskare, de som gillar kulturkrocks-komedier och alla som någon gång har bott i ett annat land eller drömmer om det.

Romantiska komedier

Wotakoi blandar romantik, komedi och arbetsplatsdrama. Här är (nästan) alla nördar i garderoben, något som är ännu känsligare i Japan än här. När vår huvudperson börjar sitt nya jobb som ”office lady” skäms hon oerhört när hon råkar försäga sig till sin nya, stiliga chef om att hon älskar manga och yaoi – men, då visar det sig att hennes chef är precis lika nernördad! Sakta uppstår vänskap mellan dessa fujoshi-kvinnorna och två oerhört passionerade gamer-killar. Fyra på ytan professionella och polerade kontorsarbetare, finner i vänskapen mellan varandra en ny gemenskap. Särskilt i början är det en viss övervikt på komedi-delen av denna romcom, men det är å andra sidan riktig rolig komedi – och sedan kommer mer känslosamma ögonblick.

Passar för: Alla som tycker om arbetsplatskomedier, popkulturreferenser och  geeky humor.

Quintessential Quintuplets handlar om en gymnasiekille som akut behöver tillskott i kassan och blir exralärare åt sina klasskamrater… som är tjejer… och dessutom femlingar! Ja, det här är en fanservice-fylld komisk romans om en kulle och fem söta flickor. Han måste få dem att plugga innan de helt kraschar betygen, vilket är ungefär det enda tjejerna är överens om att de inte vill göra. Förutom brist på pluggmotivation, är de dessutom himla busiga och det blir en upptågsfylld period som extralärare.

Passar för: Alla som gillar harem-manga och datingsimulatorer med en huvudperson omgiven av söta och lite riviga tjejer. 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev