Årets seriealbum

Publicerad: Måndag, 15 november 2021, Skribent: Linda

Nu när året närmar sig sitt slut och man både börjar summera hur året varit och vilka julklappar man vill lägga under granen, kan vi konstatera att det kommit ut väldigt många bra seriealbum på svenska i år, och att den svenska serievärlden lever och frodas! På vår tipslista är det en tydlig övervikt åt svensk utgivning, både översatt och på orginalspråk, och det tycker vi är väldigt roligt att se. Ett givet tips är Mats Jonssons När vi var samer, som nominerats till årets Augustpris i kategorin bästa roman.

Sen har Cobolt börjat ge ut fantastiska hårdkokta serien Blacksad på svenska i år. Alltid lika aktuella Liv Strömqvist har släppt ett album med iaktagelser lika vassa som vanligt, och för den som gillllar sina serier amerikanska och gärna från Marvel tycker vi att Beta Ray Bill varit en fullträff i år, som förtjänar att upptäckas av fler läsare. 

I När vi var samer fortsätter Mats Jonssons självbiografiska serieprojekt där han upptäcker sitt okända samiska ursprung. Boken blir både en fängslande släktkrönika och en bred, folkbildande skildring av det samiska folkets historia, från att Sápmi växer fram i Nordens norra delar till att svenskarna koloniserar området söderifrån och med olika strategier tvingar samerna att passa in i ett ständigt föränderligt Sverige.

Blacksad av Juan Diaz Canales

Privatdetektiven John Blacksad är en bra katt som försöker göra det rätta i en ond värld, vare sig fallet gäller en mördad filmstjärna, en kidnappad liten flicka eller stulna atomhemligheter.
Blacksads värld är efterkrigstidens USA, befolkat av människor i djurskepnad, där arten avspeglar såväl personligheten som figurens roll i berättelsen. En plats och en tid där rasism, poliskorruption och politiska skumraskaffärer hör till vardagen. Seriens bild- berättande, dialoger och intriger bär många gemensamma drag med 1940-talets hårdkokta amerikanska kriminalfilmer.

Spa av Erik Svetoft 

 En mystisk fuktskada breder ut sig på ett förstKlassigt Spa- och konferenshotell, någonstans i norra Europa. En kvalitetsmedveten företagsledare försvinner spårlöst, en ung tjänsteman går vilse på väg till sitt rum samtidigt som ett nygift par – i ett försök att fly undan en hemsökt vardag – kämpar för att njuta av en lyxig weekend.

The Artist av Anna Haifischs 

Anna Haifischs särpräglade serie berättar i korta episoder om en konstnärs upplevelser. Plågad av tvivel möts konstnären av motgångar som blandas med enstaka glimtar av erkännande. Baserat på Haifischs egna erfarenheter som illustratör i Tyskland och USA publicerades "The Artist" ursprungligen som en återkommande serie i Vice Magazine. Denna samlingsutgåva innehåller även ett antal lite längre episoder som ritats under senare år, varav vissa publiceras för första gången i bokform i denna bok.

Inne i spegelsalen av Liv Strömqvist

Med hjälp av av filosofiska och sociologiska teorier speglar Liv Strömquist vår tids upptagenhet av att vara snygg, och berättar om några kvinnor genom historien vars liv styrts av deras yttre. Gamla Testamentets Rakel, som Josef gifte sig med eftersom hon var vackrare än sin syster. Kejsarinnorna Sisi och Eugénie som tävlade i vem som hade den smalaste midjan och fick hela Europas adelsdamer att följa efter. Snövits mamma som försöker hitta ett sätt att förhålla sig till den fysiska skönhetens förgänglighet. 

 


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev