Äventyr i rymden

Publicerad: Fredag, 15 september 2023, Skribent: Glenn

Äventyr i rymden har varit min favoritlitteratur sedan typ 9-årsåldern. När jag året innan fick mitt första lånekort på biblioteket, läste jag per halvmeter. Det var så mycket jag orkade bära hem själv. Efter ett år eller så började smaken utkristalliseras. På ungdomshyllan hittade jag bland annat två böcker av Robert Heinlein, Egen rymddräkt finnes och Vintergatans son. Redan där kunde man börja ana något om min framtid. Kärleken till rymdäventyr lever ännu och frodas än mer nu 50 år senare.

En serie böcker som jag är mycket förtjust i är Alastair Reynolds Conjoiner/Demarchist-böcker. Serien startar med Revelation Space, och har sedan rullat på i drygt 20 år och hans fans tjatat på honom oavbrutet att skriva mer. Scenariot är att mänskligheten har spridit sig över delar av galaxen, men de enda spår vi hittar efter intelligenta raser är arkeologiska. Vi kommer snart att upptäcka varför…

Den författare som moderniserade och gav nytt syre år Space Operan var Iain M Banks. Med början i Consider Phlebas byggde han upp en framtida galaktisk civilisation som har fascinerat läsarna ända sedan 1987. Han kallade sin mestadels mänskliga civilisation för The Culture. Naturligtvis är robotar och självständiga rymdskepp fria medborgare. Skall du någonstans, så får du fråga snällt om det är något skepp som tänkt sig att åka dit. En av mina favoritromaner är Excession, där det är skeppen som spelar huvudrollerna.

Tyvärr gick Banks bort i cancer 2013, men hans bästa vän Ken MacLeod lever och skriver fortfarande. Hans böcker om The Fall Revolution fångade mig med sin mix av politik och rymdopera. Det blev fyra löst sammanhängande romaner. Av hans senaste trilogi har det än så länge kommit två delar, och jag väntar ivrigt på del tre. Det börjar i Beyond the Hallowed Sky med att doktoranden Lakshmi Nyak får ett brev med handskrivna matematiska formler, skrivna med hennes egna handstil. Formlerna tycks leda i bevis att det går att färdas snabbare än ljuset. Så börjar ett halsbrytande äventyr tillika i vårt planetsystem som kring främmande världar.

Det finns numer en uppsjö av roliga författare man kan kasta sig över, James SA Coreys 9 tegelstenar långa serie om The Expanse, Martha Welles sex böcker om The Murderbot (en sjunde kommer i höst), Neil Ashers närmast oändliga serie om The Polity etc etc.

Och ändå sitter jag här med en känsla av jag inte har något att läsa. Var är mitt nästa stora glittrande rymdskepp?

-Glenn Petersen


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev