Fallout på Amazon Prime

Publicerad: Torsdag, 11 april 2024, Skribent: Petter

Livet i en postapokalyptisk värld är sällan en dans på rosor. Det har otaliga Fallout-spelare fått erfara under de 27 år som gått sedan det första spelet släpptes. Idag släpps tv-serien baserad på spelen på Amazon Prime. Men du kanske inte har spelat några av spelen? Eller så du kanske bara behöver en liten uppfriskning kring handlingen? Här kommer en (mycket) kortfattad sammanfattning av vad man behöver veta inför det första avsnittet! 

Fallout utspelar sig i en tidslinje som inte är den samma som vi lever i. Den delar många historiska händelser med vår egen, men på några avgörande ställen skiljer den sig avsevärt. En avgörande skillnad är att atomkraften blev grund för stora delar av den vetenskapliga utvecklingen snarare än transistorer. Innan världen gick under styrdes allt från dammsugare till bilar med atomkraft. Detta öppnade även upp möjligheten till att utveckla högteknologiska vapen och robotar. Allt går i en härligt retrofuturistisk 50-tals stil. 

2052 bryter en energikris ut på grund att den totala bristen på olja. Detta splittrar upp världen på flera ställen och FN upplöses. I ett desperat försök att få nya resurser invaderar USA Mexiko och stänger gränsen till Kanada. Samtidigt invaderar Kina Alaska och spänningen mellan de båda supermakterna ökar. I förebyggande syfte grundas nu Vault-Tec som får i uppdrag att bygga ett stort antal nödbunkrar utifall konflikten skulle leda till atombombskrig. Att det här skulle vara bunkrarnas egentliga ändamål skulle senare visa sig var en sanning med modifikation. Under åren som följer sker en upptrappning av konflikten och det hela når sin kulmen den 23 oktober 2077 då de båda nationerna mycket riktigt skickar ett stort antal atombomber på varandra. När bombarderingen är över är det inte mycket av världen som återstår – förutom ett radioaktivt ödeland. 

Vi hoppar ca 100 år fram i tiden och är nu framme vid den period spelen, och nu även tv-serien, utspelar sig. Det liv som överlevt bomberna har i många fall muterats till groteska varianter av sina ursprungliga jag. Vissa av de människor som inte hann till en bunker i tid har blivit så kallade ghouls, varelser med onaturligt långt liv och ofta kroppar som är deformerade på ett eller annat sätt. Det har även bildats två militära grupper: The Brotherhood of Steel och The Enclave. The Brotherhood of Steel bröt sig fria från den amerikanska militären och har tillsammans med andra överlevare förklarat sig självständiga med mål att starta ett helt nytt samhälle. Deras ikoniska, bulkiga rustningar har blivit synonymt med hela Fallout-serien och pryder ofta spelens omslag. The Enclave består av förmögna krösusar, politiker och militär. De är fast beslutna om att upprätta den gamla världens styre och samhällsstruktur och tar till alla tänkbara medel för att det ska bli möjligt. Det är även nu Vault-Tecs bunkrar öppnas och deras invånare, i folkmun kallade vaultdwellers, tar sina första staplande steg ut i den verkliga världen.  

Handlingen i tv-serien utspelar sig 219 år efter det stora kriget och tar avstamp i att vault dwellern Lucy MacLean lämnar valv 33 i jakt på sin försvunne far. Vi får följa henne när hon beger sig ut i den ogästvänliga och oförlåtande nya världen. På sin resa får hon sällskap av Brotherhood of Steel-anhängaren Maximus och prisjägaren Cooper, en ghoul som levt sedan innan kriget. Upplägget i serien är att varje avsnitt berättar sin egen historia, komplett med början, mitt och slut - lite som att seriens karaktärer blir tilldelade sidouppdrag på samma sätt som i spelen. Något som även för tankarna till forna dagars ”monster-of-the-week”-struktur, uppfriskande och välkomnande i kontrast till de otaliga serier där tittaren behöver se 5 säsonger och hålla koll på 27 olika storyarcs för att kunna hänga med. Första säsongen består av 8 timmeslånga avsnitt, samtliga finns tillgängliga att se i detta nu. 

Är du sugen på fler historier om livet efter undergången? Här nedan har vi samlat några av våra absoluta favoriter!    


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev