Hugo-nomineringarna 2024

Publicerad: Tisdag, 9 april 2024, Skribent: Linnéa

Fantasy och sf är två kategorier som är sorgligt underrepresenterade bland de flesta bokpriser. Tur då att de har sitt alldeles egna pris där de får sin rättmätiga uppskattning: Hugo Awards! Sedan 1955 delas Hugo Awards ut årligen till titlar inom fantasy och science fiction. Finalisterna utses av arrangörerna av världskongressen för science fiction Worldcon, det är även vid Worldcon vinnarna presenteras varje år. I år hålls kongressen i Glasgow mellan den 8-11:e augusti. 

Finalister Bästa roman: 

The Adventures of Amina al-Sirafi - Shannon Chakraborty  

Första delen i en trilogi om pirater, magi, uråldriga mysterier och strävan efter att bli en legend. Amina al-Sirafi har lagt pirathatten på hyllan och lever numera ett lugnt familjeliv. Men när en chans på ett äventyr som kan göra henne både till en legend och rik nog att försörja familjen livet ut kan hon inte motstå lockelsen.  

The Saint of Bright Doors - Vajra Chandrasekera 

Fanatism och kulter blandas med vardagliga problem och arbete. Som barn blev Fetter uppfostrad och tränad till att mörda sin helgonförklarade pappa. Istället tar han chansen och flyr till storstan för att försvinna i myllret av människor. Här finns det gott om portaler, djävular, antigudar m.m. Kan Fetter finna vem han är utanför kulten han växt upp i?   

Some Desperate Glory - Emily Tesh 

Jorden är död och de sista människorna är ute efter hämnd mot de som utförde dådet. Kyr är en av de bästa krigarna i sin generation. Trots det är det hennes oförberedda bror som skickas på uppdraget medan hon själv tilldelas ett liv bestående av att föda barn tills hon blir för gammal. Kyr bestämmer sig för att trotsa sin order och ger sig iväg på ett uppdrag långt mycket svårare men ändå mer uppfyllande än hon någonsin kunnat föreställa sig. 

Starter Villain - John Scalzi 

Att ärva familjeföretaget kan vara svårt, framförallt när det visar sig att rollen man ärver är att vara en superskurk! Charlie har inte bara ärvt en egen ö med basen för skurkföretaget, han har även ärvt sin farbrors alla fiender. Charlie behöver lära sig illa kvickt hur man är en skurk på bästa (eller värsta?) sätt.    

Translation State - Ann Leckie 

En försvunnen tolk får tre personers liv att oväntat vävas samman. De kommer från helt olika delar av rymden och deras möte kan få konsekvenser över hela galaxen om de inte kan upprätthålla fredsavtalet mellan de olika planeterna.  

Witch King - Martha Wells 

Kai är en demon som mördats och fått sitt medvetande fångat i en lång sömn. Han väcks av att en svag magiker försöker dra nytta av hans magiska energi. Kai behöver nu dels lösa sitt eget mord samtidigt som han måste ta reda på allt som förändrats under tiden han varit borta. Kan han samla sina allierade och krafter i tid för att hitta svaren och göra något åt saken innan allt går åt pipsvängen igen?  

Här kan ni se årets samtliga finalister


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev