Mot Blåkulla!

Publicerad: Torsdag, 28 mars 2024, Skribent: Linnéa

Häxor förekommer i litteraturen i många olika skepnader, de kan vara hjälpsamma, fruktade, mäktiga eller ganska lika oss andra magiskt obegåvade. Oavsett hur deras magi fungerar eller hur de betraktas av sin omgivning finns det något oerhört fascinerande med häxor. Lagom till färden mot Blåkulla har vi valt ut några av våra favoritberättelser om häxor. 

Very Secret Society of Irregular Witches av Sangu Mandanna:

Mika Moon vet att det är förbjudet att avslöja att hon är en häxa trots det har hon gjort karriär genom att “låtsas” vara en häxa online. Hon är säker på att ingen tar henne på allvar, men en dag blir hon inbjuden att bli lärare åt tre unga häxor som tas om hand av icke-magiker.  

Mysig berättelse om att hitta sin egen familj och vad man är beredd att göra för att hålla dem säkra. I september kommer den fristående uppföljaren A Witch’s Guide to Magical Inkeeping.

Hex av Thomas Olde Heuvelt

Den lilla staden Black spring har en mörk hemlighet, Black Rock häxan från 1600-talet hemsöker dess invånare. För att inte förarga häxan håller de henne hemlig från omvärlden. Det är förbjudet att lämna staden och häxan övervakas ängsligt för att förhindra att förbipasserande får se henne. Men stadens ungdomar är trötta på det strikta styret och bestämmer sig för att bryta reglerna och sprida nyheten om häxan online. Det blir början på en ännu värre mardröm. 

Kikis Expressbud av Eiko Kadono

Häxan Kiki har hunnit bli 12 år och måste enligt traditionen ge sig ut i världen och hitta en plats där hon kan ägna sig åt magi. Hon öppnar en transportfirma och dras snart in i mängder av osannolika äventyr.  

En riktigt mysig barnbok om att växa upp och hitta sin plats i världen. Passar att läsas av både barn och vuxna. Förlaga till den tecknade filmen. 

In the Company of Witches av Auralee Wallace

Brynn har inte använt sina krafter sedan det att hennes man dog för två år sedan. När en gäst dör på hennes mosters vandrarhem behöver Brynn ta till all magi och finurlighet hon kan frammana för att hitta den skyldige och fria sin moster från alla misstankar. Men efter två år är det inte lätt att hitta tillbaka till de magiska krafter hon en gång besatte. 

En cozy mystery med magi, mysterium och mord! Volym 2 When the Crow’s Away finns redan utgiven. 

A History of Witchcraft av Jeffrey B. Russell och Brooks Alexander

En omfattande historia om häxkraft från antikens Grekland som dyrkade Hekate, gudinnan av magi, till dagens nutida häxkonst som sprids via sociala medier. Häxkonst har genom tiderna haft olika plats i samhället, öppet dyrkade, fruktade eller efterföljda.  

A Discovery of Witches av Deborah Harkness 

Historikern Diana Bishop hittar ett alkemistiskt dokument i Bodleian Library och märker genast att det är förtrollat. Hon är nämligen inte bara historiker, hon är häxa också, om än motvilligt. För att lista ut vad det är hon har hittat ger hon sig upp på stegarna i det stora gamla biblioteket, snubblar och faller - rakt i famnen på Matthew Clairmont. Magivibbarna säger henne snart att han är vampyr, och fastän sådant har förbjudits kan hon inte låta bli att börja falla för honom.
När plötsligt häxor, demoner och vampyrer - allt som Diana alltid försökt undvika - börjar jaga henne för att lägga vantarna på dokumentet erbjuder Matthew henne fristad i sitt slott i Frankrike. Deras känslor för varandra djupnar, vilket ytterligare upprör den övernaturliga världen, och snart är den bräckliga freden som råder hotad.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev