Nyhetssvep vecka 16

Publicerad: Torsdag, 18 april 2024, Skribent: Petter

Våren fortsätter att bjuda på spännande släpp i massor. Det börjar även bli dags att planera sommarläsningen så att den är säkrad inför semester och lov. Här följer ett axplock av nyheter som släppts senaste tiden och vi gillat lite extra. 

The Glass Box av J Michael Straczynski 

Riley Diez är en rebell i ett totalitärt USA. Efter en protest blir hon gripen och satt på ett så kallat ARC, American Renewal Center, en plats dit folk skickas för hjärntvätt och omskolning. Det är en mardrömslik plats vars metoder inte kan liknas vid något annat än tortyr. Riley vägrar trots detta att ställa sig i ledet och samlar i stället sina medfångar för att göra uppror. Det här är en välskriven och tankeväckande dystopi från J. Michael Straczynski, mest känd som skaparen av den gamla 90-talsfavoriten Babylon 5. 

A Fate Inked In Blood av Danielle L. Jensen  

När hennes magiska krafter avslöjas tvingas Freya bli bunden till den grymme jarlen genom en blodsed. Enligt legenden ska en person som besitter samma krafter ena den splittrade nationen, något jarlen vill ha total kontroll över. Han utser därför sin son Bjorn att bli Freyas livvakt. Freya måste nu göra allt för att bli starkare och lära sig kontrollera sina mäktiga krafter. Det verkliga testet blir dock att motstå den förbjudna attraktion hon känner för Bjorn. Omöjlig kärlek? Javisst! En kamp mot omöjliga odds? Jajjemensan! Det här är vikingaromans med inspiration hämtad från den nordiska mytologin. Är inte vikingar din grej kan vi rekommendera Leigh Bardugos senaste bok The Familiar i stället. Liknande story fast med ett fiktivt krig mellan England och Spanien som skådeplats.   

Woman, Life, Freedom av Marjane Satrapi 

Den 13:e september 2022 arresterades Mahsa Amini av polisen i Iran. Skälet? Hon hade struntat i de strikta regler Iran har kring hur kvinnor ska bära slöja. I häktet blev hon så svårt misshandlad att hon var tvungen att föras till sjukhus där hon senare hamnade i en djup koma. Hon dog tre dagar senare. Till följd av detta drog en våg av protester och demonstrationer över landet. För att berätta historien om revolutionen som skedde, och den nuvarande situationen i sitt hemland, har av Marjane Satrapi här tagit hjälp av aktivister, konstnärer, tecknare, journalister, författare och akademiker. Resultatet blir ett verk som blandar flera olika berättarstilar, både när det kommer till det visuella och det litterära. Precis som hennes tidigare bok, Persepolis, är det otroligt gripande och lämnar ingen oberörd. Vi tippar redan nu att den kommer ha en självklar plats på årsbästa-listorna i december.  

Alien Clay av Adrian Tchaikovsky 

På den avlägsna planeten Klin upptäcks ruinerna efter en uråldrig utomjordisk civilisation. Det är den största upptäckten som gjorts sedan mänskligheten började utforska världsrymden. Men vilka var byggarna och var har de tagit vägen? Professor Arton Daghdev har alltid drömt om att få studera utomjordiskt liv på nära håll. Men man ska vara försiktig med vad man önskar sig. Det blir Arton varse om när han skickas till ett av Klins arbetsläger. Kommer han lyckas fly därifrån? Och är livet utanför lägrets murar egentligen så mycket bättre? Planeten döljer även en hemlighet, en hemlighet som har potential att ändra allt. Spännande sci-fi som för tankarna till såväl LeGuin som Vandermeer.  

Mal Goes to War av Edward Ashton 

Den fria AI:n Mal tycker kriget mellan människorna är ungefär lika intressant som att titta på färg som torkar. Det finns åtminstone en sak med kriget som han faktiskt uppskattar – när stridigheterna är över finns det mängder med skrot han, med hjälp av olika värdkroppar, kan samla på slagfälten. När människorna utan förvarning stänger av tillgången till infospace inser han snabbt att han är fast i värdkroppen han för tillfället befinner sig i. Som om det inte vore nog är just den här värden en cyborgprisjägare med uppdrag att skydda en försvarslös flicka. En mörk och våldsam komedi med lite techno-thriller-vibbar. Gillade du Ashtons bok Mickey7 kommer även denna med största sannolikhet falla dig i smaken. 


Kommentarer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev