Nyhetssvep vecka 12

Publicerad: Tisdag, 19 mars 2024, Skribent: Linnéa

Sol eller inte sol? Det är frågan. Ena dagen känns det som vår med strålande sol och nästa vräker snön ner igen. Men vill verkligen alla ha sol? I Sunlit Man innebär soluppgången slutet för allt levande på planeten. Och hur ser det ut för kolonin på Mars i The Mars House? De måste väl ändå ha fler soltimmar än oss här på jorden? En sak tror jag vi i alla fall kan komma överens om, det är dags för vintern att gå i dvala. 

The Mars House av Natasha Pulley

January är en naturkatastrofflykting som kommer till en koloni på Mars. Eftersom han är född på Jorden är hans kropp inte anpassad efter den lägre gravitationen på Mars. Detta gör att han är starkare och anses därför av vissa utgöra ett hot mot Mars-födda människor. Hans valmöjligheter är därför begränsade. Allt från saker som var han ska bo och jobba till hur han får resa är bestämda åt honom.  

Gale Aubrey är en politiker som kampanjar för att alla från Jorden ska opereras för att anpassas till förhållandena på Mars, ett ingrepp som är försvagande och ibland till och med dödligt. Efter att en intervju går extremt dåligt måste Gale hitta ett sätt att lyfta sitt rykte igen. Skulle ett arrangerat äktenskap mellan dessa två ge January en plats i samhället och Gale en väg att genomföra sina extrema förändringar? 

Sunlit Man  av Brandon Sanderson

Mannen endast är känd under namnet Nomaden hoppar från planet till planet i Cosmere för att undvika att bli fångad av Nattbrigaden. En planet han landar på ger honom genast två problem: Det ena är hotet om en soluppgång så stark att den kommer bränna allt i sin väg, det andra är att han dras in i en kamp mellan den grymme tyrannen och rebellerna som gör allt för att undvika att bli hans slavar. Kan Nomaden samla sina krafter för ett hopp till en ny planet innan han blir fångad, bränd eller hamnar på fel sida i konflikten? 

Book of Doors av Gareth Brown

Cassie jobbar i en bokhandel och hittar av en slump en dag “Boken om dörrar”. Det alldagliga namnet till trots är det här en viktig bok, den kan hjälpa dig att bokstavligt talat öppna vilken dörr som helst. Instruktionerna lär dig hur du kan öppna en dörr och kliva ut genom vilken annan dörr du vill. De finns några få som känner till att boken existerar, vissa är villiga att göra vad som helst för att lägga vantarna på den och andra vill hjälpa till att hålla den säker. Men hur ska Cassi veta vem hon kan lita på? 

Babel : En hemlig historia av R.F Kuang:

Professor Lovell dyker upp i Kanton, Kina och tar med en föräldralös pojke till England. Han får namnet Robin Swift och utbildas i döda och levande språk samt lära sig att bli en gentleman. Målet är en studieplats vid Babel i Oxford, där laddas silverplattor med egenskaper som botar sjukdomar, renar vatten och underlättar uppförandet av järnvägar och broar. För Robin är det en plats tillägnad kunskap. Tills han inser att Babels silver är en förutsättning för britternas världsherravälde och måste välja sida. Men kan en student utmana ett imperium? 

Lore of the Wilds av Analeigh Sbrana

Lore Alemeyu bor i en by omringad av skog, hon har flera gånger försökt ta sig genom skogen på egen hand men misslyckas varje gång. När byn blir allvarligt hotad blir hon tvungen att ta till desperata metoder för att lösa situationen. Lore gör en deal med en hänsynslös fae och tar sig ut till världen bortom skogen. Kan hon där hittat magin hon behöver för att rädda byn och kan hon göra det utan att förlora sitt hjärta till någon av de två fae som hjälper henne?  


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev