Daredevil-tävling

Publicerad: Torsdag, 14 mars 2024, Skribent: Petter

Första gången världen fick stifta bekantskap med advokaten Matt Murdock och hans alter ego Daredevil var för ganska exakt 60 år sedan, 1964.  Efter en olycka med en lastbil lastad med radioaktivt avfall blir Murdock blind. Olyckan har även en annan, mer oväntad effekt. Hans övriga sinnen blir förhöjda till övermänskliga nivåer. Han har bland annat superhörsel som ger honom ekolokalisering likt en fladdermus. Karaktären blev snabbt populär och nya nummer släpptes i stadig takt under både 60- och 70-talen.   

I början av 80-talet tog sig Frank Miller an serien. Den hade då sjunkit i popularitet och behövde en nystart. Millers tolkning var grundad i verkligheten och historierna handlade ofta om organiserad brottslighet. Nystarten blev en succé och fick ett varmt mottagande av såväl kritiker som läsare. Under åren som följde skrev Miller för serien under perioder. Två av följetongerna ses idag som moderna klassiker:  

Daredevil Born Again

Daredevils före detta flickvän avslöjar Daredevils identitet i utbyte mot en drogfix. Den grymme Wilson Fisk även känd som Kingpin slösar ingen tid med att trycka ned sin fiende så mycket det bara går. Daredevil måste nu börja om från noll och göra allt för att hitta styrkan att besegra Fisk en gång för alla. Nyligen släpptes serien på nytt, denna gång i lyxigt inbundet storformat. Här får David Mazzuiccellis färgsprakande illustrationer verkligen det utrymme de förtjänar. Disney+ håller för närvarande på med en filmatisering som förhoppningsvis släpps under hösten 2024 eller i början av 2025. 

Daredevil: The Man Without Fear

The Man Without Fear släpptes långt efter det att Miller först börjat skriva på serien, men här berättar han hjältens ursprungshistoria. Perfekt utgångspunkt för den som är nyfiken på karaktären. Första kapitlet följer Matt Murdock som barn när han blir utsatt för olyckan som gjorde honom blind för livet, samt hur han hanterar sin fars tragiska bortgång. I senare kapitel får vi träffa flera karaktärer som ska komma att bli viktiga i Murdocks liv, däribland hans trogna kollega och vän Foggy Nelson, den skickliga lönnmördaren Elektra och mentorn Stick. Denna gång är det John Romita Jr. som tecknat, en av Marvels allra främsta illustratörer. 

Vill man läsa något mer nutida följer här två tips på serier som släppts de senaste åren. 

Daredevil Vol 1: Know Fear

Efter flera års frånvaro återvänder Murdock som Daredevil. Tiden han varit borta har tagit hårt på honom och han inser att det kommer krävas mycket om han ska kunna axla rollen som Hell’s Kitchens väktare på samma sätt som han en gång gjorde. När en brottsling dör tar Daredevil på sig skulden. Murdock måste därför fly i ett desperat försök att rentvå sitt namn. Författaren Chip Zdarskys tid med serien rekommenderas varmt. Zdarsky har en djup förståelse för karaktären och det känns som det han skrivit har god potential att bli en framtida klassiker. Totalt blev det sju volymer, med uppföljarserien Daredevil & Elektra uppdelad på tre.   

Daredevil & Echo

Något fasansfullt lurar under Hell’s Kitchen. Den grymme Demagoblin kidnappar barn för att kunna väcka en uråldrig och mäktig ondska. Daredevil behöver slå ihop sig med Echo för att inte bara kunna rädda de kidnappade barnen, hela New Yorks öde ligger nu i deras händer. Kan nyckeln till seger ligga hos den mystiska krigaren från det förflutna? Och vilken sida står hon egentligen på? En Daredevil-serie för den som är ute efter något som är mer åt det fantastiska hållet än det som är grundat i verkligheten.  

Just nu har vi, i samarbete med Penguin Random House, en tävling där du kan vinna ett fint paket med just dessa fyra titlar. Vad du behöver göra för att vinna, samt övriga detaljer kring tävlingen hittar ni på vår Instagram.


Kommentarer

Prenumerera på våra nyhetsbrev